ZF Private health

ZF Private Health. Prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu, reţeaua de sănătate Regina Maria: Acum 20 de ani o examinare radiologică de torace se făcea în 10-12 minute, astăzi se face în câteva secunde

16.06.2023, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Anual, în clinicile de radiologie şi imagistică medicală din cadrul reţelei de sănătate Regina Maria se fac peste 240.000 de investigaţii Tehnologia – inteligenţa artificială – ajută medicii să gestioneze volumul mare de date.

Numărul tot mai mare de in­vestigaţii de imagistică me­dicală, cum ar fi rezonanţă magnetică nucleară, compu­ter tomograf sau ecografii, a determinat şi evoluţia tehnologică a acestui domeniu, pentru a veni în sprijinul medi­cilor, pentru un diagnostic rapid şi corect. Prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu, director medical, radiologie şi imagistică medicală în cadrul reţelei Regina Maria, a explicat e­voluţia tehnologică din radiologie în ultimii ani şi cum schimbă direcţia în medicină şi pentru pacienţi.

„Medicina este una dintre ramurile so­cietăţii care se dezvoltă extrem de rapid, iar în cadrul ei imagistica medicală este cea mai dinamică dintre specialităţi, cel puţin din punct de vedere tehnologic. Acum 20 de ani, în radiologie to­tul se petrecea într-o viteză mai redusă. De exemplu, în com­puter tomografie, o exami­nare de torace se făcea în 10-12 minute, secvenţă cu sec­venţă. As­tăzi, în câteva se­cunde, sistemele infor­matice pot să genereze câteva mii de imagini. Au crescut numărul de in­stalaţii, necesitatea investigaţiilor pen­tru diversele patologii“, a spus prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu în cadrul emi­siunii ZF Private Health.

El este fondatorul Centrului de Radio­imagistică Dr. Bîrsăş­teanu din Timişoara, in­te­grat în anul 2019 în cadrul reţelei Re­gina Maria. În pre­zent, medicul îndepli­neşte ro­lul de lider me­dical al Di­viziei Imagistică, fiind supraspe­cia­lizat în ima­gistică musculoscheletală.

Specialităţile medicale unde echipa­mentele de imagistică medicală sunt cel mai folosite sunt neurologia, ortopedia şi on­cologia. Nu doar numărul de investigaţii a crescut, dar şi acurateţea diagnosticului prin folosirea inteligenţei artificiale, mai spune specialistul.

„Sigur că aceste aparate nu funcţio­nează singure, deşi inteligenţa artificială începe să facă mare parte din munca re­petitivă a radiologilor. S-a adaptat şi resursa umană, a crescut numărul de medici care accesează în rezidenţiat această specialitate. Noi folosim astăzi inteligenţa artificială ca o rutină în practica radiografiei de torace, a computerului tomograf, este acel «ochi» care ne veghează asupra calităţii“, a mai adăugat medicul.

În ultimii ani, reţeaua Regina Maria a implementat un sistem de verificare a dozei de radiaţii pe investigaţii – dose watch. Astfel, fiecare rezultat arată şi doza de raze emisă de aparat şi absorbită de pacient. În ultimii ani, această doză de iradiere per pacient a scăzut cu peste 20%, pe fondul unor echipamente mai performante şi al atenţiei spre această zonă de reducere a radiaţiilor.

„Suntem într-o dinamică constantă, anul trecut am făcut peste 240.000 de in­vestigaţii radiologice în cele 30 de centre pe care le are reţeaua Regina Maria în 13 oraşe mari din ţară. Există o dinamică de 10-15% anual ca număr de inves­tigaţii“, a mai spus prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu.


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria, care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria