♦ Dorna Medical numără 45 de puncte de lucru – laboratoare medicale, centre de recoltare şi policlinici, în şase judeţe din Nordul ţării ♦ În total, circa 600 de oameni lucrează în cadrul centrelor Dorna Medical ♦ Pe lună, în jur de 100.000 de pacienţi ajung în toate unităţile operatorului privat.
Dorna Medical, un business românesc din piaţa de servicii medicale private şi de laborator, pornit în Suceava, urmează strategia extinderii, iar planurile vizează zona Ardealului, după ce până acum dezvoltarea a fost în zona de Nord a ţării. Roman Boca, unul dintre fondatorii companiei, spune că businessul se bazează pe oameni, iar creşterea depinde de investiţiile în echipă. În prezent, în cadrul centrelor Dorna Medical, lucrează circa 600 de persoane, angajaţi şi colaboratori.
„Dacă nu delegi competenţă, dacă nu creşti oameni, este foarte complicat să reuşeşti, nu se poate“, a spus Roman Boca în cadrul emisiunii ZF Private Health.
„Investiţia în oameni este cea mai importantă. Aparate găseşti, cumperi, le instalezi. Trebuie să faci cu oameni, cu specialişti, cu oameni dedicaţi, care îşi doresc, care performează. A crede că le ştii că toate este păgubos, riscant. În momentul în care ai în jurul tău oameni performanţi, oameni mai buni ca tine, care să găsească soluţii, care să te consilieze, cu siguranţă reuşeşti.“
Dorna Medical a încheiat anul 2022 cu afaceri de 12 mil. euro, iar pentru 2023 antreprenorul estimează o creştere de peste 20%, ceea ce ar duce afacerile companiei la 14-15 mil. euro.
În 2023, compania a deschis şi o policlinică în Iaşi, chiar în centrul oraşului, după o investiţie consistentă de 12 mil. euro. În această unitate, compania are laborator robotizar şi softuri cu inteligenţă artificială, care asigură o capacitate mare de prelucrare a probelor, dar şis cade riscul erorii umane.
„Piaţa din Iaşi este una cu potenţial, care aşteaptă investitori. Oamenii caută calitatea. Inflaţia ne-a afectat, războiul de lângă noi a avut o componentă destul de dăunătoare pentru mediului de afaceri din România. A scăzut puterea de cumpărare a pacientului din România“, a mai spus Roman Boca.
Planurile sale urmăresc dezvoltarea în continuare a reţelei de laboratoare şi clinici Dorna Medical, în special în zona Ardealului. Oraşele vizate sunt Cluj Napoca, Beclean (judeţul Bistriţa Năsăud), dar şi Baia Mare.
„Costurile pentru a întreţine un laborator sunt foarte mari. Este nevoie de mai multe acreditări de funcţionare, atunci când vrei să ai calitate trebuie să ai controale interne şi externe de calitate, Imagistica şi laboratorul sunt zonele cu care au profitabilitatea cea mai mare“, a mai adăugat antrepenorul.
Lunar ajung peste 100.000 de pacienţi în centrele Dorna Medical, în toate clinicile. Procentul de business care vine din colaborarea cu Casa de Asigurări de Sănătate este de circa 15-20% din cifra de afaceri.
„Inteligenţa artificială şi robotizare sunt trendul, viitorul. Inteligenţa artificială îşi găseşte locul din ce în ce mai mult în zona medicală şi vom investi în continuare la acelaşi nivel“, crede Roman Boca.
El nu a avut experienţă în business înainte de a deschide compania din piaţa de analize medicale, însă soţia sa‚ Rodica Boca, este medic de laborator. Astfel, au pornit în urmă cu mai bine de două decenii un business în domeniul sănătăţii, iar în prezent Dorna Medical este una dintre cele mai extinse reţele regionale de sănătate, cu acţionariat românesc.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE