ZF Private health

ZF Private Health. Roman Boca, Dorna Medical: Suntem în negocieri avansate pentru extindere în judeţul Cluj, tendinţa este de investiţii masive în zona de sănătate. Principala problemă în domeniul sănătăţii o reprezintă lipsa personalului medical

18.02.2022, 17:00 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Centrele medicale şi laboratoarele Dorna Medical numără 500 de angajaţi.

Dorna Medical, un business ro­mânesc din piaţa de servicii medica­le private şi de laborator, înfiinţat de an­treprenorii Rodica şi Roman Boca, s-a ex­tins din judeţul Suceava în mai mul­te zone vecine şi urmăreşte intrarea pe piaţa din Cluj.

„Dorna Medical este un business regional, cu tendinţă naţională. Noi suntem aproximativ 500 de colegi în firmă. Ne-am dezvoltat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Acum ne dezvoltăm în judeţul Maramureş. Suntem în ju­de­ţul Botoşani, ne extindem investi­ţia din judeţul Iaşi. Avem prezenţă în ju­deţul Mureş, cu tendinţă de dezvoltare şi în Cluj. Deja suntem în negocieri pe anumite zone unde închiriem sau cum­părăm spaţii ca să putem să investim şi acolo“, a spus antreprenorul Roman Boca în cadrul emisiunii ZF Private Health.

El precizează că găsirea persona­lu­lui medical cu pregătire superioară este o provocare, mai ales că medicii tre­buie să fie potriviţi cri­teriilor impuse în com­pania pe care o con­duce. Totuşi, piaţa me­dicală în ju­deţul Suceava a început să fie din ce în ce mai dinamică.

„Calitatea servi­ciilor în privat este mai bună decât în zona pu­blică, dar ne străduim pe preţuri foarte mici plătite de Casa Naţională de Asigurări. În discuţiile noas­tre care le avem cu Casa Naţio­nală de Asigurări ne dorim ca mai multe servicii medicale să fie introduse pe lista celor plătite de Casă ca pacientul să poată beneficia de ele“, a mai spus antreprenorul.

El a dat exemplul unei ecografii, pentru care Casa decontează 25 de lei, însă preţul unui ecograf este de circa 180.000 de euro, costurile de funcţionare nefiind acoperite de suma decontată de stat.

Totuşi, antreprenorii se dezvoltă, iar în cazul Dorna Medical cifra de afaceri în 2021 a fost de 14 mil. euro, în creştere cu 55% faţă de anul anterior, din calculele ZF.

„Cred că tendinţa este de investiţii masive în zona de sănătate fiindcă ani de zile în acest segment  ar fi trebuit să se investească mai mult. Un lucru extrem de important pentru zona privată din România, dar şi pentru zona publică este numărul de specialişti care rămân în ţară după ce se termină perioada de rezidenţiat şi dau examenele de specialitate. Încă foarte mulţi medici pleacă în străinătate“, a atras atenţia Roman Boca.

El crede că dorinţa medicilor de a rămâne în România depinde şi de condiţiile oferite inclusiv de mediul privat pentru a-şi desfăşura activitatea. „De când şi salariile în zona publică au crescut, numărul de plecări a scăzut, dar nu atât de mult cât s-au aşteptat unii specialişti din domeniu“, a mai adăugat antreprenorul.

Dorna Medical numără cinci laboratoare medicale de analiză, mai multe puncte de recoltare, centre de imagistică şi policlinică în zona de nord-est a ţării.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria