♦ Compania a pariat pe un spital în Craiova cu 13 paturi pe spitalizare de zi şi a ajuns la 22 de clinici.
Compania VitaPlus Medclin din Craiova, un business medical controlat de medicul Irina Enăchescu şi IT-istul Dragoş Enăchescu, a ajuns de la un spital şi o policlinică în Craiova la 22 de centre medicale, din care aproape jumătate în sate şi comune din judeţul Dolj.
Compania oferă şi servicii medicale în contract cu Casa Naţională de Sănătate şi a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 27 mil. lei, în creştere cu 78% faţă de anul anterior. Acest avans o poziţionează pe locul întâi în topul celor mai dinamici jucători de pe piaţa serviciilor medicale private, potrivit informaţiilor transmise de ONRC.
„Am început în 2015, când am deschis o policlinică, Centrul Medical Parc din Craiova, iar cu eforturi susţinute am ajuns în momentul de faţă la 22 de clinici. Am deschis în 2017 spitalul privat Independenţa, pe care l-am dezvoltat pe baza accesării fondurilor europene. Cu ajutorul acestor fonduri am dotat spitalul cu săli de operaţie, cu centru ATI, cu foarte multe echipamente medicale“, a spus Teodora Nuţuloiu, managerul VitaPlus Medclin, în cadrul emisiunii ZF Private Health.
După dezvoltarea spitalului, compania s-a concentrat pe deschiderea de noi clinici în toate cartierele din Craiova dar şi în sate şi comune din judeţul Dolj. A deschis astfel centre în sate şi comune precum Daneţi, Palilula, Bucovăţ, Ţuglui, Bratovoieşti din judeţul Dolj dar şi o clinică în Caracal, în judeţul Olt.
„Am mers spre exterior pentru că am vrut să ne adresăm nu doar pacienţilor din mediul urban, ci şi pacienţilor din mediul rural, acolo unde posibilitatea de accesare a serviciilor medicale este mult mai dificilă. Neavând posibilitatea să se deplaseze în Craiova, noi am mers către ei“.
Compania oferă în centrele dezvoltate în mediul rural servicii baza biletului de trimitere. Lucrează cu 130 de medici, din care 90 sunt în contract cu Casa de Sănătate. Medicii care sunt stabiliţi în Craiova fac naveta către zona rurală, către comune şi sate. Fac naveta cu maşinile clinicii sau cu maşina personală, dar este o navetă între localităţi care sunt relativ aproape (la 30-40 km de Craiova), potrivit ei.
„Este foarte greu de mers în alte judeţe, deoarece este foarte greu de găsit medici în contract Casa. În judeţul Dolj, dat fiind faptul că suntem centru universitar, medicii pot fi găsiţi cu mai uşor faţă de alte judeţe din Slatina, Vâlcea, Gorj, unde medicii care există în momentul de faţă acolo sunt deja angajaţi în spitalele de acolo sau în alte clinici. Acesta este motivul pentru care nu ne-am extins în alte judeţe. În momentul în care ieşi din judeţ trebuie să te axezi foarte tare pe medici, pe partea de cash, nu pe partea de contract cu Casa“.
Ea mai spune că focusul este ca să acopere pe baza biletului de trimitere cam toate specialităţile medicale. Pe partea de spital însă intervenţiile pe ginecologie, ortopedie, partea de estetică, sunt contracost. Compania are un singur laborator, dar va deschide al doilea laborator. Circa 40% din venituri sunt generate de spital iar restul de serviciile oferite în ambulatoriu. Compania are în plan să dezvolte partea de imagistică, a achiziţionat al doilea aparat de radiologie pe care îl va amplasa în clinica din Craioviţa.
„Este un cartier destul de bine dezvoltat şi vedem o solicitare foarte mare în zona respectivă. Vom deschide şi cel de-al doilea lea laborator şi am depus dosarul pentru a accesa fonduri europene în vederea dezvoltării acestei părţi de imagistică. În momentul de faţă nu deţinem CT, RMN şi pe baza fondurilor europene dorim să dezvoltăm şi acest segment“.
Compania, unde sunt acţionari Irina Enăchescu (80%) şi Dragoş Enăchescu (20%), a început business-ul cu 8 angajaţi şi a ajuns la 150 de angajaţi, potrivit mfinante.ro. De la 500 de pacienţi pe lună a ajuns la peste 20.000 de pacienţi pe lună în clinici şi în spital, potrivit ei.
„Sunt localităţi în care nu am reuşit să deschidem clinici şi atunci pacienţii vin cu mijloacele de transport proprii şi ajung în clinicile limitrofe oraşului. Clinicile care sunt aproape de gară şi de autogară deservesc foarte mulţi pacienţi din mediul rural“.
Acum focusul este pe dezvoltarea clinicilor pe care le are compania iar până la finalul anului reprezentanţii estimează afaceri de circa 35 de milioane de lei. Pentru anul viitor este preconizată o creştere de 10-15%, potrivit ei.
„Anul trecut compania a deschis foarte multe centre atât în mediul rural, cât şi în Craiova şi în localităţi din judeţul Dolj. Automat s-a realizat şi această creştere a cifrei de afaceri. Acum vrem să dezvoltăm aceste centre pe care le-am deschis, să aducem specialităţi, noi, echipamente noi“.
Ea ai spune că cele mai mari provocări sunt în a ţine pasul cu ce se întâmplă pe această piaţă. O piaţă într-o continuă dezvoltare, echipamentele se îmbunătăţesc de la an la an.
„De fiecare dată trebuia să ţii pasul cu aceste schimbări, cu aceste modificări legislative pentru a fi în regulă cu tot ceea ce modifică şi cred că cea mai mare provocare este să ne menţinem cota de piaţă“. Pe spital, numărul de pacienţi este în uşoară creştere în luna august, când românii care muncesc în străinătate vin acasă.
La cât se ridică investiţia într-o clinică?
Ea spune că depinde de clădirea pe care o găseşti. Chiar dacă este un imobil nou construit, normele DSP-ului presupun anumite modificări. Pentru o clinică de aproximativ 200mp , adică o clinică relativ medie, cred că se investeşte 70.000 euro în îmbunătăţirile aduse dar şi in echipamente, dotare minimă, a mai spus ea.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE