ZF Produs în România

ZF Produs în România, un proiect ZF susţinut de Masterbuild. Luchi Georgescu, producătorul de mezeluri Meda Prod 98: Am avut întâlniri cu investitori foarte serioşi, dar am refuzat toate propunerile. Nu am avut puterea să înstrăinez fabrica. Meda este evaluată la 90 de milioane de euro

16.12.2021, 09:30 Autor: Mirabela Tiron

Producătorul de mezeluri Meda Prod 98, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă, se va apropia de afaceri de circa 300 de milioane de lei în acest an, faţă de 217 milioane de lei anul anterior. Fabrica a fost subiectul unor discuţii pentru vânzare cu mai mulţi investitori, însă antreprenoarea susţine că nu a putut înstrăina compania.

„Au fost discuţii, întâlniri cu investitori foarte serioşi, am refuzat toate propunerile care ni s-au făcut, îmi continui drumul. Am avut discuţii, dar nu am avut puterea să înstrăinez fabrica. Meda Prod are valoare în jur de 90 de milioane de euro, evaluarea făcută anul acesta la preţul de piaţă. Şi pentru Beciul Domnesc am avut propuneri, dar acum nu mă retrag din activitate“, a declarat Luchi Georgescu, proprietara Meda Prod 98, în cadrul emisiunii Produs în România, un proiect realizat de Ziarul Financiar cu Masterbuild.

Pe piaţa mezelurilor a fost semnată o tranzacţie anul acesta. Grupul Scandia Food, controlat de familiile Gaşpar şi Creştin, a cumpărat integral producătorul de mezeluri Agra’s din judeţul Alba de la fondatorii Dan Sărmăşan şi Ligia Sanda Stîncel, potrivit datelor ZF.

Meda Prod 98 are aproape 700 de angajaţi şi produce mezeluri crud-uscate, fiert afumate, feliate şi vidate, în fabrica din Bucureşti, construită în 1998. Produsele companiei se găsesc în majoritatea hiper­marketurilor. „Până în prezent, targeturile stabilite au foat realizate şi depăşite, am urmat un trend crescător şi asta se va vedea în cifra de afaceri şi profitabilitate.“

„Dacă anul trecut aveam afaceri de 270 de milioane de lei, anul acesta  sperăm să ne apropiem de 300 milioane de lei, cu un profit de 38-40 milioane de lei“, a spus ea.

Mai mult, antreprenoarea susţine că Meda nu a avut în peste 20 de ani de activitate stocuri nici măcar  de  pe o zi pe alta, produce zi  pe zi.  „Nu mă refer la produsele crud-uscate, care au un termen mai mare de valabilitate. Avem nelinişti legate de viitor, generate de această creştere galopantă de preţuri care a pornit din creşterea imensă a preţului la utilităţI, la energie electrică şi gaze“.

Ea mai spune că nu poate să facă nicio prognoză pentru anul viitor, „toate cheltuielile, de la materiale directe şi tot ce aprovizonăm cresc în ponderi semnificative din cauza preţului la energie, pentru că toţi sunt afectaţI“. Antreprenoarea precizează că în prezent caută soluţii. „Dacă găsim fonduri vrem să generăm energie cu panouri fotovoltaice pentru măcar 10% din consumul zilnic al fabricii“

Fabrica Meda Prod 98 a continuat investiţiile în dezvoltare în pandemie.

„Am continuat investiţiile care au fost demarate înainte de începerea pandemiei. În 2018 am făcut o investiţie semnificativă şi am deschis fabrica de crud -uscate pentru a completa portofoliul de produse al fabricii Meda. Datorită cererii foarte mari pentru produsele noastre am extins suprafaţa de producţie cu 2.500 de metri pătrăţi, investiţie demarată înainte de începerea pandemiei şi pe care am continuat-o. Ca şi construcţie am terminat în iunie anul acesta şi am adus echipamentele pe care le-am dorit. Mai avem două echipamente pe care sperăm să le primim până la mijlocul lui decembrie, ca din ianuarie extinderea de capacitate de producţie să producă efectele“.

Meda Prod 98 poate livra circa 50 de tone de mezeluri fiert afumate proaspete pe zi, aceasta este capacitatea fabricii, potrivit ei. Capacitate pe fiert afumate este atinsă, pe crud uscate poate fi dublată capacitatea, a mai precizat ea.

Pe piaţa locală, Luchi Georgescu mai controlează producătorul de vinuri Vincon şi două hoteluri în staţiunea Venus de pe litoralul românesc, cu 348 de camere, în care a investit câteva milioane de euro pentru modernizare.

„Vincon  se numeşte Beciul Domnesc din august, avea în proprietate acest monument de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Acum adăposteşte 100.000 de sticle de vin, toate vinurile care au obţinut rezultate au ajuns în beci. Am cumulat şapte ferme producătoare şi 8 centre de vinificaţie, în două vrem să investim să le aducem la capacitate şi calitatea care se cer la nivel european. Sunt investiţii mari, este complicat să faci rost de atâţia bani într-o industrie care nu e aşa de expresivă ca profitabilitate. Sperăm să începem anul viitor proiectul, două crame şi echipamentele necesare“.

Antreprenoarea mai precizează că anul acesta  fost un an bun pentru hotelurile Melodia şi Favorit de la mare, renovate complet şi modernizate.“Anul acesta am făcut o unitate de cazare pentru angajaţi, este multă forţă de muncă atrasă, am investit 400.000 de euro. Acum mai avem zece vile pe care am început să le modernizăm şi să terminăm măcar jumătate din acestea până la sezonul viitor, să le introducem în circuit, sunt aproape de plajă în Venus, o investiţie pe care o facem în viitor“.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Masterbuild