ZF–Realități Economice

ZF/Soter & Partners, 30 de ani, 30 de minute. Dan Manolescu, Soter & Partners: Decât să crească taxele pentru cei care oricum plăteau, mai bine să se colecteze taxele de la cei care nu plătesc. Ce impact va avea impozitul de 1% pe cifra de afaceri a companiilor mari

23.10.2023, 00:07 Autor: Răzvan Botea

„Nu mai trebuie să aşteptăm ca doar din modificarea legii să rezolvăm probleme, pentru că am făcut asta de ani de zile, s-a văzut că doar umblând la nişte articole şi la nişte cote nu se rezolvă. Luăm bani tot de la cei care îi plăteau. Trebuie aplicată legea pentru toţi cei care sunt în economie”.

Dan Manolescu, owner al Soter & Partners, firmă de consultanţă fiscală, este de părere că majorarea veniturilor la bugetul de stat nu funcţionează şi este nevoie, în schimb, de o colectare mai bună a taxelor care deja există. El a făcut o trecere în revistă a paşilor pentru digitalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a spus că, din iunie 2024, ANAF ar trebui să aibă o imagine mult mai clară a banilor care circulă în România şi ce taxe trebuie colectate, ca urmare a implementării programelor de digitalizare.

„Ar trebui ca la nivel de iunie, anul viitor, imaginea să fie extrem de clară. Ar trebui să avem o mare parte a economiei deja transparentizată şi să ştim exact ce se întâmplă şi unde se întâmplă. Dacă nici atunci nu ne dăm seama unde se întâmplă evaziunea, înseamnă că, de fapt, nu vrem să vedem unde suntem evaziunea, pentru că datele cu siguranţă le vom avea la îndemână“, a spus Dan Manolescu la emisiunea „30 de ani, 30 de minute. Realităţi economice şi practici fiscale cu Soter & Partners“.

Este vorba de casele de marcat cu jurnal electronic conectate la serverele ANAF, programul e-Factura, E-transport şi SAF-T, adică un fişier unic de transmitere a informaţiilor către Fisc. Toate acestea, explică Dan Manolescu, vor aduce o claritate mult mai mare a circulaţiei banilor atât între companii, cât şi între companii şi persoane fizice.

„S-au schimbat casele de marcat, au fost conectate la servele ANAF, se transmit acele date. Nu vedem însă rezultatul acelui flux de informaţii care circulă din zona economiei către zona autorităţii fiscale pentru a vedea efectele unui astfel de de măsuri, pentru că în realitate o astfel de măsură de fapt supraveghează toată relaţia business-to-consumer.“

În cadrul emisiunii „30 de ani, 30 de minute. Realităţi economice şi practici fiscale cu Soter & Partners“, el a mai vorbit despre pachetul fiscal al guvernului, care este acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, despre efectele acestuia asupra inflaţiei, dar şi despre cele mai importante modificări fiscale din acest pachet.

 

 

Ce spune Dan Manolescu despre...

modificarea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri a companiilor mari:

La nivel de neclarităţi sunt o serie de aspecte tehnice care cu siguranţă vor mai fi corectate, însă aş menţiona un aspect de substanţă, care cred că ar trebui reluat ca discuţie.

El a fost pus în discuţie în acea marţi, când a fost adoptat pachetul în Parlament, a fost un amendament care viza o modificare de fond a sistemului de aplicare a acelui impozit minim pe cifra de afaceri. Această sumă care depăşeşte impozitul pe profit de fapt se comporta ca un avans plătit de către contribuabil până în 2026-2027, când, să spunem, lucrurile se inversau şi poate impozitul pe profit creştea.

Pe lângă faptul că din punct de vedere conceptual naşte o serie întreagă de contradicţii şi probleme într-o serie de industrii care chiar au marje foarte mici, un impozit de 1% pentru mulţi înseamnă chiar mai mult decât 100% din profitul obţinut.

Nu vorbim de situaţii în care se face optimizare sau mutare de profit.

Cred că acel subiect ar trebui redeschis şi reanalizat pentru că ar putea fi măcar un semnal pe care guvernul îl dă mediului de afaceri în sensul de a înţelege de fapt efortul pe care anumiţi agenţi economici îl fac în această perioadă în a plăti nişte sume în plus pentru ca ulterior să le dea dreptul să le recupereze. Altfel apare strict ca o sancţiune care nu va face decât să mute businessul în afara ţării.

...impactul pachetului fiscal în inflaţie:

Cu siguranţă că vom avea o serie de costuri semnificative care poate nu se vor vedea în primă instanţă. Adică faţă de acea idee de creştere a TVA, care s-ar fi dus eventual în inflaţia a doua zi, aceste măsuri, în special acel impozit pe cifra de afaceri, sunt mai puţin transparente în ceea ce priveşte transferul în inflaţie.

Impactul pachetului fiscal în inflaţie s-ar putea să aibă un delay de câteva luni de zile, însă efectul va fi mult mai mare, pentru că dacă la TVA discutăm de un efect de neutralitate pe lanţ, aici s-ar putea să vedem o multiplicare a efectelor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Soter