ZF Supliment Reindustrializarea Romaniei

Ajutoarele de stat joacă un rol vital în reindustrializarea României

31 mai 2022 Autor: Răzvan Botea

„Ajutoarele de stat pot acţiona drept catalizatori ai digitalizării industriei romaneşti. Avem specialişti şi multă inovare în digital, dar inovarea nu ajunge în industria românească”.

Strategia de reindustrializare a României nu poate fi făcută fără a include ajutoarele de stat, sunt părerile antreprenorilor şi consultanţilor chestionaţi de ZF. Ajutoarele de stat, care sunt nelipsite în toate ţările europene, pot ajuta pe mai multe paliere antreprenorii şi companiile româneşti şi implicit economia României. „Sunt vitale ajutoarele de stat. Altfel nu ai cum (să reindustrializezi România – n. red.). Atât în susţinerea investiţiilor actuale, cât şi în aducerea investitorilor noi”, este părerea Roxanei Mircea, managing partner la firma de consultanţă REI Finance Advisors.

În opinia lui Cosmin Pătroiu, CEO-ul TeraSteel, ajutoarele de stat ajută atât la dezvoltarea companiilor locale, cât şi la reducerea deficitului comercial la bunuri al României.  „Ajutoarele de stat sunt un pilon important în dezvoltarea la nivel regional a companiilor performanţe, prin susţinerea dezvoltării de noi unităţi de producţie, în vederea optimizării costurilor logistice,  creşterii gradului de independenţă raportat la pieţele non-europene şi reechilibrarea balanţei comerciale a României”.

Sunt mai multe scheme de ajutor de stat la care companiile pot apela, dar cea mai cunoscută este schema 807/2014, realizată pentru investiţiile cu impact major în economie. Cu toate acestea, spune Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău, ajutoarele de stat au fost direcţionate nepotrivit.

„Până acum, ajutoarele de stat au fost nepotrivit direcţionate. Dacă ne referim la schema de ajutor de stat 807, erau proiecte mari care au fost greu accesate de români. IMM-urile nu ne vor scoate la liman.”

Este important însă ca guvernul să comunice, a mai spus Roxana Mircea şi dă de asemenea exemplul schemei de ajutor de stat 807, care în curând se va încheia. Astfel, spune ea, ar trebui să existe comunicări despre o altă schemă de ajutor de stat care să vină după 807.

„Guvernul trebuie sa comunice. În iunie-iulie se deschide ultima sesiune pentru schema de ajutor de stat 807. Dacă eşti investitor, te gândeşti ce faci. Am sfătuit să se aloce o mult mai mare atenţie investitorilor. Se termină 807, să lucrăm la altă schemă. Suntem în competiţie cu alte ţări, care sprijină investitorii”, a spus Roxana Mircea.

Unele companii mari, care nu au apelat la ajutoare de stat, se gândesc acum să aplice. Este şi cazul Donalam, producător de bare de oţel. Fiind unul dintre marii consumatori industriali de energie, Donalam a fost exclus de la plafonarea preţului la energie, pe motiv că a beneficiat anterior de compensarea certificatelor de emisii indirecte.

„Nu am apelat la ajutor de stat pentru investiţii, însă ne dorim să aplicăm. În contextul scumpirii accentuate a energiei electrice, marii consumatori industriali din România, printre care şi Donalam, nu beneficiază de plafonarea preţului energiei, iar în aceste condiţii produsele din România nu mai pot concura pe pieţele europene”, a spus Carlo Beltrame, CEO-ul Donalam Călăraşi.

Ajutoarele de stat pot fi, de asemenea, un facilitator important pentru digitalizarea industriei româneşti,  a mai spus Cosmin Pătroiu: „Un alt punct important în care ajutoarele de stat pot acţiona drept catalizatori este cel al digitalizării industriei romaneşti. Avem specialişti şi multă inovare în digital, dar ea nu ajunge în industria românească. Susţinerea proiectelor digitale cu aplicabilitate practică în industria autohtonă, poate fi un pas important pe această direcţie”.

Nu în ultimul rând, adaugă el, ajutoarele de stat sunt importante pentru implementarea proiectelor care se referă la consumul de energie regenerabilă, reducerea emisiilor de dioxid de carbon din procesele de producţie.

„E foarte important ca producătorii autohtoni sa poată oferi produse sustenabile, la preţuri competitive.”

 

Schema de ajutor de stat 807, în cifre, la 7 ani de la lansare:

128 de proiecte au primit ajutor de stat prin schema 807/2014.

Valoarea totală a investiţiilor pentru care s-a acordat ajutor de stat prin schema 807 a ajuns la 2 miliarde de euro la 1 ianuarie 2022.

A fost aprobat ajutor de stat în valoarea totală de 921 milioane de euro între 2014 şi 2022.

18.140 este numărul de noi locuri de muncă asumate de investitori în urma investiţiilor pentru care a fost acordat ajutor de stat prin schema 807.

 

Parteneri: