ZF Supliment Reindustrializarea Romaniei

Beltrame: Noua fabrică, de 300 mil.euro, de la Târgovişte, va fi operaţională în 2024 „Pentru modernizarea combinatului din Târgovişte (COS) avem un buget de 100 mil. euro“

31 mai 2022 Autor: Răzvan Botea

Beltrame, grupul care are în România Donalam Călăraşi şi mai multe operaţiuni la Târgovişte, vrea să producă la Târgovişte oţel beton în primă fază, pentru a reduce dependenţa de importuri a României, în special din Rusia. Ulterior, spune Carlo Beltrame, CEO al Donalam, combinatul se va axa pe producţia de oţeluri speciale.

„Achiziţia COS Târgovişte este finalizată şi am început deja să angajăm personal pentru a reporni producţia. Avem în jur de 200 de angajaţi acum şi ne-am propus să ajungem la 450 până la final de iulie. Pentru început, Donalam Târgovişte va livra pe piaţa internă oţel beton pentru a elimina dependenţa de importuri, mai ales în contextul conflictului din Ucraina.”

Beltrame deţine în România combinatul Donalam Călăraşi, care produce bare de oţel şi alte oţeluri speciale. De asemenea, italienii au cumpărat recent fostul COS Târgovişte, aflat în faliment. La Târgovişte investiţiile sunt estimate de Beltrame la 250 de milioane de euro. Planurile pe termen lung pentru COS şi Donalam Călăraşi sunt de integrare a celor două facilităţi de producţie.

„Ulterior, acesta va reveni la producţia de oţeluri speciale, ceea ce produce şi Donalam Călăraşi, intenţia noastră fiind să integrăm cele două combinate. Avem un buget de investiţii de circa 20 milioane de euro anual în următorii 5 ani pentru a moderniza echipamentele.”

Beltrame a mai anunţat recent o fabrică nouă în Târgovişte, care ar urma să producă oţel beton şi sârmă. Potrivit lui Carlo Beltrame, unitatea va deveni funcţională în prima parte din 2024. Combinatul va avea o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 tone/an de oţel – beton şi sârmă laminată şi va crea aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local. Anterior, reprezentanţii Beltrame au anunţat că fabrica va cuprinde o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW.

„Ne aflăm în faza de autorizare a noii fabrici din Târgovişte, unde vom produce oţel beton şi sârmă cu amprentă redusă de carbon. Urmează să efectuăm studiul de evaluare a impactului asupra mediului, care va dura 9 luni, timp în care vom finaliza comenzile cu furnizorii. Estimăm că aceasta va fi operaţională până la jumătatea anului 2024.”

Oţelul-beton şi sârma, indispensabile în sectorul construcţiilor, sunt, în cea mai mare parte, importate. Problema nu se pune numai la nivelul de crearea de deficit comercial, ci şi în privinţa disponibilităţii materiilor prime din import, dar mai ales a preţului, pentru că preţurile pentru aceste mărfuri au ajuns să fie şi de 2-3 ori mai mari decât anul trecut.  De asemenea, o altă componentă importantă este cea de protecţie a mediului. În vreme ce Uniunea Europeană face eforturi şi investiţii semnificative pentru reducerea amprentei de carbon, în alte ţări mari producătoare de oţel, precum China sau Rusia,  nu există astfel de politici sau supra taxarea poluării.

„Tehnologia avansată a noii fabrici ne va permite să avem cel mai redus nivel de emisii de gaze cu efect de seră din industrie.“

 

Parteneri: