ZF Supliment Reindustrializarea Romaniei

Liberty Galaţi: România poate deveni hub industrial pentru Europa. Compania a investit pînă acum la Galaţi 300 mil. euro

31 mai 2022 Autor: Răzvan Botea

România are potenţialul unui hub european pentru investiţii, dacă se ia în calcul diversitatea surselor de energie regenerabilă disponibile, dar şi calitatea forţei de muncă din ţară, este de părere Marian Elliot, global head of risk & sustainability în cadrul GFG Alliance, grupul care deţine Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex.

„Vedem Romînia ca pe una dintre pieţele noastre principale de la nivel global şi cînd ne uităm la tipurile de energie disponibile aici, eoliană, solară, cît şi la aptitudinile oamenilor, vedem că aici se poate dezvolta un hub pentru Europa”, a spus Marian Elliot la ZF ESG Summit 2022.

Compania a investit pînă acum la Galaţi 300 de milioane de euro şi, pînă în 2030, bugetul de investiţii pentru decarbonizarea combinatului este de 1 miliard de euro în cuptoare electrice şi folosirea hidrogenului în procesul de producţie a oţelului. „Am investit circa 300 de milioane de euro în Liberty Galaţi de la preluarea companiei şi avem un program de investiţii de aproape 1 mld. euro pentru tranziţia către un oţel <<verde>>. În viitorii opt ani, pînă în 2030, vom investi în tranziţia către o metodă de producţie a oţelului cu aproape zero emisii de carbon. Vrem să introducem hidrogenul în producţia de oţel”, a mai spus Marian Elliot.

Ambiţia celor de la GFG este să facă din combinatul de la Galaţi, fosta navă-amiral a industriei româneşti din perioada comunistă, o unitate neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, adică nivelul de emisii să fie unul mic, care să nu afecteze în niciun fel mediul înconjurător. În acest sens, furnalele electrice constituie un prim pas, mai ales dacă acestea sunt alimentate cu energie verde. În prezent, la Galaţi se produce oţel în furnale clasice.

„Investim în furnale pe bază de electricitate, ceea ce înseamnă că se foloseşte electricitatea în loc de cărbune în producţie şi astfel reducem emisiile de dioxid de carbon asociate cu acel proces cu circa 80%, iar dacă putem folosi electricitate regenerabilă putem ajunge la aproape zero emisii”, a mai spus Marian Elliot.

Studiile de piaţă arată că cererea de oţel se va dubla pînă în 2050, iar la fiecare tonă de oţel produsă, un combinat produce 2 tone de dioxid de carbon. Este cert astfel că, pentru a reduce amprenta de carbon, este nevoie de „înverzirea” industriei siderurgice, a mai spus Marian Elliot.

„Dacă ne uităm la dublarea cererii pentru oţel pînă în anul 2050, doar pentru a ţine pasul cu această cerinţă globală avem nevoie de investiţii de capital de circa 20 mil. dolari pe an în fiecare producător de oţel.”

Liberty Galaţi a produs o cantitate record de produse din oţel în 2021, potrivit reprezentanţilor companiei. Astfel, fabrica a produs 2,4 milioane de tone de oţel, cea mai mare cantitate din 2010 încoace, în vreme ce furnalul nr. 5 a produs 2,1 milioane de tone de fontă lichidă în 2021.

 

Parteneri: