ZF Transilvania

Austriecii de la Saubermacher au investit peste 2 mil. euro în extinderea gropii de gunoi din Sighişoara

Autor: Laurentiu Cotu

17.07.2012, 12:51 815

Operatorul de salubritate Saubermacher, membru al grupului austriac Saubermacher, a finalizat o investiţie de peste 2 mil. euro în extinderea gropii de gunoi ecologice din Sighişoara. Groapa de gunoi din Sighişoara este construită pe o suprafaţă de 16.000 mp, iar pe rampa de gunoi pot fi depozitate deşeuri menajere, sortate în prealabil.

''Poluarea solului şi a pânzei freatice este evitată datorită stratului protector de 1 metru, dintre pământ şi deşeuri, care previne contactul între acestea. Până la această extindere, groapa de gunoi a deservit doar utilizatorii din Sighişoara, însă de acum ne adresăm şi celor din zonele apropiate'', a declarat Silviu Dumitrescu, Chief Operational Officer Saubermacher România.

Compania intenţionează ca în următorii 3-4 ani să extindă şi celula 4 a depozitului de la Sighişoara. Anul viitor Saubermacher va construi şi o staţie pentru captarea biogazului, care va fi utilizat pentru consumul propriu.

Deşeurile aduse pe rampa de la Sighişoara, înainte de a fi depozitate, sunt sortate în staţia din incinta gropii, investiţie realizată din fonduri europene şi administrată de către primăria Sighişoarei. Potrivit reprezentanţilor companiei, groapa de gunoi din Sighişoara este singura groapă ecologică autorizată din zona Mureş şi prima groapă ecologică din România. Datorită suprafeţei, groapa de la Sighişoara poate deservi, pe lângă Mureş şi operatorii din Sibiu, Harghita, Covasna sau Braşov.

Saubermacher este prezentă pe piaţa din România prin compania Schuster Ecosal (operator pentru depozitul ecologic din Sighişoara şi operatorul de colectare regional din Sighişoara), Schuster&Co Ecologic, operatorul din oraşul Sibiu (în asociere cu firma Brantner-Getesib) şi mare parte din judeţul Sibiu şi Saubermacher România.

Anul trecut, compania Saubermacher România a realizat o cifră de afaceri de circa 6,6 mil. lei (1,5 mil. euro) şi un câştig net de peste 1,2 mil. lei (300.000 de euro), conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice. În anul 2008, Saubermacher a achiziţionat companiile Schuster&Co Ecologic din Sibiu şi Schuster Ecosal din Sighişoara, astfel că în prezent austriecii au ajuns peste 250 angajaţi pe piaţa locală.

Saubermacher oferă servicii de colectare a deşeurilor menajere, colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile şi a DEEE-urilor, servicii DDD (Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare), deszăpezire şi combatere a poleiului sau curăţenia locurilor publice şi întreţinere spaţiilor verzi.

Compania Saubermacher Dienstleistungs AG a fost înfiinţată în anul 1979 în Austria, fiind prezentă în momentul de faţă în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est. Austriecii au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de 294 mil. euro, cu un număr de 4.200 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24