ZF Transilvania

Cesiro Sighişoara şi-a bugetat afaceri în creştere cu 10%

Autor: Laurentiu Cotu

29.12.2011, 14:46 280

Producătorul de articole din faianţă pentru menaj Cesiro din Sighişoara, unul dintre furnizorii locali ai concernului suedez IKEA, mizează anul viitor pe un avans cu 10% al afacerilor faţă de 2011, în condiţiile în care, capacitatea de producţie a companiei va creşte în 2012 cu 30%.

Conducerea companiei spune că va încheia anul în curs cu o creştere de 7% a vânzărilor faţă de anul 2010. Anul trecut, Cesiro a realizat o cifră de afaceri netă de circa 90,2 mil. lei (peste 21 mil. euro), conform sitelui Ministeului Finanţelor Publice.

Compania derulează în prezent o investiţie de 800.000 de euro ce prevede achiziţionarea şi montarea unor utilaje şi cuptoare, în vederea creşterii cu 30% a capacităţilor de producţie.

Proiectul, susţinut pintr-un credit luat de Cesiro de la Banca Transilvania, va creşte începând de anul viitor producţia companiei la 5.000.000 de articole de faianţă lunar.

''Ţinând cont de investiţiile în derulare şi de comenzile în creştere, ne-am bugetat pentru anul viitor un avans de 10% al cifrei de afaceri, faţă de acest an. În momentul de faţă se lucrează la montarea cuptoarelor şi estimăm că investiţia va fi finalizată până în luna martie din 2012'', a declarat pentru ZF Transilvania Daniel David, commercial manager Cesiro.

Principalul client al companiei Cesiro este concernul suedez IKEA. Vânzările către IKEA ajungeau anul trecut la 45% din totalul cifrei de afaceri al companiei. Cesiro produce pentru compania suedeză diverse modele de ceşti, farfurii, boluri şi alte obiecte pentru decor.

''În acest an, comenzile din partea IKEA s-au menţinut la nivelul anului 2010. Purtăm discuţii cu IKEA în vederea fabricări unor noi produse'', a mai spus Daniel David. În 2010, ponderea vânzărilor la export ajungea la 85% din totalul producţiei companiei, principalele pieţe fiind Germania, Franţa, Italia, Olanda, Spania, Cehia sau Rusia. Cesiro a câştigat anul trecut noi contracte pe pieţele din Polonia, Serbia, Bosnia, Croaţia şi Ungaria.

În afară de IKEA, în portofoliul de clienţi Cesiro se regăsesc firmele NFK Rusia, Homeline Franţa, Dajar Polonia, GM Sunders Olanda, Vetro Cehia, Dietrich Germania, Pengo Italia, Carrefour, dar şi alte companii. La nivel local, produsele Cesiro sunt distribuite prin firma Cesiro House All către principalele lanţuri de supermarketuri şi către clienţii mai mici tradiţionali.

Cesiro are în prezent circa 1.350 de angajaţi, 50 de oameni fiind recrutaţi în acest an.

Compania a achiziţionat în luna iunie a acestui an terenul, hala de producţie şi birourile firmei Artfil, producătoare de porţelan fosfatic, situate în imediata vecinătate a Cesiro. Conducerea companiei nu a oferit mai multe informaţii legate de valoarea tranzacţiei, însă a precizat că investiţia a fost susţinută printr-un credit luat de la Banca Transilvania, fară a comunica valoarea acestuia.

Compania Artfil, împreună cu firmele Cesiro şi Stimet, au făcut parte până în anul 1991 din Combinatul de Faianţă şi Sticlărie din Sighişoara. Suprafaţa totală a terenului achiziţionat de compania Cesiro de la Artfil este de 2 hectare, iar pe o suprafaţa de 1 hectar sunt imobilele. Cesiro a fost privatizată în anul 1995 prin metoda MEBO, acţionariatul numărând 570 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO