ZF Transilvania

Exodul micilor investitori: studentii clujeni plecati sa munceasca in Statele Unite in timpul verii

30.04.2004, 00:00 56



Supra: Studentii inscrisi la facultatile clujene au avut printre primii posibilitatea ca, pe durata unei veri, o perioada de circa 4 luni, sa munceasca intr-un mediu competitiv, sa calatoreasca si sa viziteze mari metrople americane pe care le stiau din filme si sa se intoarca acasa mai bogati. La nivel national e vorba de cateva miloane de dolari anual.





Vremea plecarilor



Tineri instruiti, cu studii superioare, la 20-24 de ani, isi iau viata pe cont propriu, departe de casa, intr-o tara noua, cu o alta cultura si limba. Castigul acestora este dublu, atat uman - socul cultural la care sunt supusi ii maturizeaza rapid si ii transforma, ei devin indivizi care doresc schimbarea in vietile lor si in tara de unde au plecat - cat si material. In 2000 sau 2001 studentii reuseau sa adune in urma muncii depuse in SUA circa 6.500 de dolari, echivalentul pretului unei garsoniere din Cluj la acea data. Firmele de intermediere obtineau un castig brut de circa 100 de dolari pentru fiecare student implicat in program. Se estimeaza ca in perioada 1999-2003 au plecat anual circa 9-10.000 de studenti, mai putini la inceput, si ajungandu-se la un record in anul 2002. Dintre studentii plecati aproape trei sferturi sunt din Cluj, celelate orase mari ca Bucuresti, Timisoara si Oradea contribuind cu 10%, iar alte orase mai mici cum sunt Baia-Mare sau Targu-Mures, participand partial la totalul plecarilor. Toata lumea era multumita.





Artizanii acestui exod estival



Prima firma de intermedire aparuta la Cluj, de altfel prima la nivel national, a aparut in anul 1999. Camp Councelors USA, cunoscuta generic sub prescurtarea CCUSA, a fost subsidiara din Romania a firmei internationale cu sediul in California, ce actioneaza in peste 50 de tari. Aceasta s-a retras anul trecut de pe piata romaneasca, iar fostul administrator, Csilla Beke, conduce acum Student Travel. Firma are 13 angajati impartiti in trei filiale, doua la Cluj si una la Bucuresti. Anul trecut, la agentia Student Travel au fost inscrisi pentru programul Work & Travel 650 de studenti, din care circa 90% au primit viza J1 si au plecat in Statele Unite la munca pe perioada verii. Anul acesta sunt inscrisi si vor pleca 1200 de studenti, dublu fata de anul trecut.



Filiala clujeana a firma Ameritrex, subsidiara companiei omonime Ameritrex - American Work & Travel Program, este condusa de catre Simon Boldea, fost student plecat in SUA care, intors acasa si-a deschis propria firma de plasare si orientare, anticipand tendinta exploziva pe aceasta piata. Firma are acum noua angajati, dupa trei ani de functionare. Conform spuselor lui Boldea, Ameritrex detine la nivel national o cota de piata de 12%. Numai ca pentru Ameritrex anul trecut a fost un an fatidic. Din cei 800 de studenti inscrisi in program, aproximativ 30 % au fost refuzati la viza. Administratorul filialei a initiat un plafon de 400 de locuri pentru anul acesta, ca urmare a scaderii cererii si datorita plafonarii ei in jurul valorii de 50% din ce a fost anul trecut.



O alta firma de selectaresi plasarea fortei de munca ce si-a inceput activitatea in anul 2001 se numeste Work and Study Worlwide. Are patru angajati si este condusa de catre Daniel Moldovan, unul dintre fostii studenti plecati la munca in SUA. Ca student "investitor", dupa ce a vizitat America de patru ori, si-a deschis propria afacere specializata pe piata clujeana prin programele de intermediere de baby-sitting, denumite generic Au Pair. Aceste programe se adreseaza fetelor cu liceul terminat, cele cu studii pedagogice fiind avantajate. O alta conditie permisul de conducere auto. Pentru acest serviciu costul este de 725 de dolari, incluzand asigurarea medicala si biletul de avion pana in localitatea precizata in contract, de unde urmeaza sa fie preluate de familiile la care vor lucra. Acest program se incheie pe perioade mai mari de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii contractului.





Pe fondul exploziei cererilor scaderea permeabilitatii oficialilor americani



Programul Summer Work & Travel costa fiecare student intre 700 si 800 dolari. In acesta suma sunt acoperite asigurarea medicala pe perioada sederii, formularul pentru viza, costul orientarii turistice de o zi si o noapte, cu cazare la un campus univeristar din New York, cardul ISIC, comisionul intermediarilor. Se mai adauga costul transportului peste ocean, respectiv pretul biletului de avion dus-intors la un pret mediu de 550-600 de dolari si taxa consulara obligatorie virata in contul ambasadei SUA in valoare de 100 de dolari. Costul final se va ridica la aproape 2000 de dolari, pentru ca studentul trebuie sa aiba bani de buzunar in valoare de 500 de dolari. In cazul respingerii la viza clientul pierde in jur de 350-400 de dolari taxele nereturnabile: taxa consulara, cea pentru serviciile de intermediere si de procesare a dosarului.



In ceea ce priveste "jobul" exista trei posibilitati: targurile de munca unde angajatorii americani a posibilitatea de a-si recruta direct viitorii angajati, inscrierea intr-o baza de date si optiunea personala, prin care fiecare isi cauta singur locul de munca, pe Internet sau cu ajutorul prietenilor. Domeniile de activitate in care se pot gasi locuri de munca sunt muncile relativ usoare si fara o calificare prealabila: catering, restaurante, hoteluri, parcuri nationale si de distractii.



Conjunctura politica si economica din SUA s-a deteriorat, iar entuziasmul nu mai este acelasi ca in anii trecuti. Nu se accepta studenti din anul I, cei care au restante, iar conditia este ca media generala sa fie peste 7. Conditiile de acordare a vizelor sunt mult mai stricte, dreptul de munca si de calatorie se poate obtine doar pentru perioada vacantei oficiale universitare, cuprinsa intre 1 iulie si 1 octombrie. Toti studentii care aplica pentru viza trebuie sa merga personal la ambasada si sa sustina interviul cu un consul. Ca urmare a ratei foarte ridicate de refuz la viza, circa 40% anul trecut, a rigurozitatii si strictetii cu care se face analiza dosarelor unul dintre cele mai populare programe pentru studenti pierde anual din atractivitate.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO