ZF Transilvania

Furnizorii de servicii IT apasa tasta "delete" pentru proiectele software externe

04.11.2008, 19:49 107

Conducerea EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) cu sediul in Cluj-Napoca, a anuntat ca firma intampina greutati in gasirea de noi proiecte pe piata romaneasca.

"Avem deja mai multe procese de vanzari stopate pe piata autohtona, desi ne aflam intr-o faza inaintata de incheiere a acestora. Pe piata externa inca nu resimtim acest lucru, insa plecam de la considerentul ca in urmatoarele trei luni vom intampina probleme'', a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania.
Potrivit reprezentantilor EBS, piata locala va ajunge in situatia industriei IT din vestul Europei, unde prima reactie a firmelor din acest domeniu de activitate a fost aceea de a stopa investitiile, iar numarul proiectelor va scadea dramatic in urmatoarele sase-opt luni.
"Avem primele semnale din piata ca investitii deja aprobate pe zona IT, si ma refer aici indeosebi la sisteme ERP, au fost stopate. O posibila oportunitate pentru furnizorii de servicii IT din Romania ar fi ca in contextul cresterii presiunii pe costuri in economiile vestice sa recurga la o externalizare accentuata spre nearshore-offshore. Acest lucru, cred eu ca se va intampla indeosebi in cazul unor relatii de colaborare existente intre firme'', spune Daniel Metz.
Conform oficialilor EBS, numarul de angajati in prezent ai companiei este de 255 de persoane, conducerea companiei neexcluzand posibilitatea ca in perioada urmatoare de timp sa disponibilizeze o parte dintre acestia.
"Concedierile vor veni, fiindca a disponibiliza personal la momentul oportun si in urma unei analize corecte este un lucru pozitiv. A concedia prea tarziu reprezinta tot timpul o problema, prin aceasta periclitandu-se inclusiv locurile de munca sanatoase, care sunt sustenabile in contextul business-ului existent'', a afirmat Daniel Metz.
Directorul general al companiei EBS Romania este de parere ca dupa o perioada de doi-trei ani de recesiune vom avea de a face cu o economie sanatoasa, optimista si dornica sa investeasca in viitor.
"Vom asista la consolidarea pietei si la reducerea marjelor de profit. Cine va reusi sa treaca de aceasta criza va domina anii urmatori piata, iar companiile din domeniu vor deveni mai eficiente si mai productive'', spune Daniel Metz.
Conducerea companiei clujene estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de 5,6 mil. euro, in crestere cu 60% fata de anul 2007, profitul brut urmand sa ajunga la 1,4 mil. euro. In primele noua luni din acest an, EBS Romania a realizat o cifra de afaceri de 4,18 mil. euro, in crestere cu 68% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul companiei a fost de 1,12 mil. euro, in crestere cu 146% fata de primele trei trimestre din 2007.
"Intentionam ca pana la finele anului in curs aproximativ 2 milioane de euro din totalul cifrei de afaceri EBS Romania sa provina din serviciile IT, iar pentru anul viitor ne dorim sa crestem puternic volumul serviciilor in vanzarile noastre'', spune Daniel Metz.
EBS Romania are sediul central la Cluj-Napoca si filiale deschise la Sibiu, Brasov si Arad. EBS Romania a fost fondata in anul 2000, de catre un dezvoltator de sisteme ERP (Entreprise Resource Planning) din Germania, drept centru de dezvoltare de solutii software economice. Din anul 2002, firma a fost preluata de managementul actual, in prezent, EBS Romania fiind furnizor de software ERP, servicii de IT outsourcing, BPO si dezvoltarea de aplicatii software la cerere. Actionarii companiei clujene sunt oamenii de afaceri Daniel Metz, cu 75% din actiuni, si cetateanul german Andreas Thomas Kammerle, cu 25% din actiuni.
Conducerea companiei romano-germane iQuest Technologies, furnizor de solutii si consultanta IT, afirma ca proiectele firmei din Cluj nu au fost afectate de criza financiara si ca reprezentanta din Romania continua sa recruteze personal.
"In momentul de fata nu intampinam greutati in realizarea planului propus pentru acest an, acest lucru datorandu-se in principal faptului ca modelul nostru de business este bazat pe parteneriate incheiate pe termen lung cu diverse firme'', a declarat pentru ZF Transilvania Cornel Brody, director general iQuest Technologies.
Compania iQuest Technologies detine in prezent un numar de 250 de angajati in divizia IT, conducerea firmei intentionand ca pentru urmatorii trei ani sa ajunga la peste 270 de oameni la Cluj-Napoca, aici lucrand in momentul de fata 170 de oameni.
"Intentionam ca in urmatorii trei ani de zile sa dezvoltam activitatea companiei noastre si sa crestem numarul total de angajati iQuest in cele noua birouri detinute in Europa la 400 de persoane. Am dezvoltat un parteneriat cu universitatile din Cluj-Napoca si derulam cursuri in cadrul carora pregatim studentii interesati de tehnologia Java. O parte dintre acesti studenti vor fi recrutati pentru a lucra in compania noastra", spune Cornel Brody.
Potrivit reprezentantului companiei iQuest Technologies, in prezent pe piata IT exista o concurenta acerba venita din partea companiilor din India si China, companii care ajung de cele mai multe ori sa aiba zeci de mii de angajati.
Conducerea iQuest Technologies estimeaza ca pana la finele acestui an va realiza o cifra de afaceri de 10 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 72% fata de anul trecut. In 2007, compania a realizat vanzari totale de aproximativ 5,8 mil. euro. In prezent, ponderea exportului este de 83% din totalul cifrei de afaceri iQuest.
"Desi am intrat ca furnizor pe piata romaneasca de IT in urma cu un an, nu excludem posibilitatea ca in urmatorii ani un sfert din vanzarile noastre sa le realizam in Romania. tarile care contribuie in mare masura la cresterea cifrei de afaceri iQuest in prezent sunt Germania si Anglia'', spune Cornel Brody.
Compania detine centre de dezvoltare software la Cluj-Napoca si Brasov, un centru de consultanta IT la Bucuresti si sediul central la Frankfurt am Main in Germania. iQuest Technologies a fost infiintata in anul 1998 ca furnizor de solutii IT pentru firme din domenile telecomunicatii, servicii financiare, medicina si farmacie, transport, media, IT si face parte din grupul iQuest, cu sediul central la Frankfurt am Main, in Germania. Grupul iQuest detine noua birouri europene la Frankfurt, Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti, Paris, Göteborg, Budapesta.
Si conducerea companiei Wirtek, furnizor de software pentru industria telefoniei mobile, spune ca o parte din proiecte sunt afectate de criza globala, unul dintre proiectele dezvoltate pentru un client important din SUA fiind deja suspendat.
In momentul de fata, Wirtek din Romania are un numar de 50 de angajati fata de 40 la inceputul anului, conducerea companiei estimand pentru anul 2009 un efectiv de 70 de oameni, 90% din productia Wirtek fiind pentru export.
"Nu intentionam sa concediem angajatii nostri. Ne bazam in cresterea business-ului pe o realatie cu clientii nostri care s-a maturizat in prezent. In acest an am incheiat parteneriate cu doi noi clienti si intentionam ca de anul viitor sa colaboram si cu alte firme'', a declarat pentru ZF Transilvania Dan Koblicska, site manager Wirtek.
Potrivit reprezentantului Wirtek, in prezent piata autohtona de IT nu a ajuns la maturitate, iar costurile companiilor locale din domeniu cu angajatii sunt de peste doua ori mai mari decat costurile firmelor de IT din India. Compania Wirtek din Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 970.000 de euro, in crestere cu peste 125% fata de anul 2007, cand afacerile Wirtek au ajuns la 430.000 de euro.
 Compania daneza a inceput anul trecut dezvoltarea unui departament local de vanzari, Wirtek avand pana in 2007 doar proiecte pentru piata externa. Potrivit conducerii companiei, principalul motiv care a stat la baza acestei decizii de a aborda clienti locali a fost faptul ca piata romaneasca pe domeniul aplicatiilor mobile este putin exploatata, astfel ca potentialul de crestere pe acest sector este mare. In prezent, compania are deja cativa clienti pe piata interna, iar in urmatoarele luni intentioneaza sa abordeze si alte companii.
Compania Wirtek s-a lansat pe piata din Romania in iunie 2006, prin achizitia unei mici companii IT din Cluj, Codewizards. Potrivit conducerii Wirtek, achizitia nu a fost un proces traditional, ci mai mult o preluare, prin care personalul, activele si proiectele Codewizards au fost transferate in portofoliul Wirtek. Decizia de a prelua compania din Romania a fost determinata de faptul ca acestia lucrau deja pentru Siemens, iar achizitia companiei din Cluj a fost principalul motiv pentru care Wirtek si-a stabilit punctul de lucru din Romania aici.
Incepand din luna iulie 2007, Wirtek este partener global de training pentru solutiile mobile Microsoft Dynamics. Wirtek a incheiat un parteneriat cu Microsoft, prin care compania daneza furnizeaza servicii de training pentru partenerii Microsoft.
Compania daneza Wirtek a intrat pe piata in 2001 si in acelasi an a incheiat un acord de colaborare cu Nokia Mobile Phones pentru servicii de software. In mai 2006, compania s-a listat la Bursa daneza, capitalizarea fiind de 3 milioane de euro. Printre clientii companiei se numara Nokia, Motorola, Siemens, End2End, Texas Instruments, Global NewTech, Schulstad sau TTPCom.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO