ZF Transilvania

Pana la sfarsitul anului, 4.000 de angajati urmeaza sa fie disponibilizati în judetul Cluj

27.11.2008, 19:56 56

Rata somajului calculata la populatia activa a judetului Cluj în luna octombrie a acestui an reprezinta 2,8% si este în scadere fata de rata somajului de 3,4% înregistrata în aceeasi luna din 2007. Cu toate acestea, tinand cont de numarul mare al disponibilizarilor efectuate în ultimul timp, reprezentantii AJOFM Cluj estimeaza ca pana la finele anului 2008 rata somajului pentru Cluj ar putea aduce judetului pe locul al treilea din Romania în ceea ce priveste numarul somerilor.

"Disponibilizarile sunt efectul crizei economice, care afecteaza si societatile comerciale din judetul Cluj. Unele dintre companii lucreaza pentru export si îsi reduc comenzile, deoarece firmele din strainatate reduc contractele cu furnizorii. Potrivit informatiilor noastre, Clujul este al treilea judet din Romania, dupa judetele Mures si Iasi, în ceea ce priveste numarul somerilor'', a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Potrivit reprezentantilor AJOFM Cluj, cele mai afectate companii din judetul Cluj de criza financiara sunt din industria textila, pielarie, celuloza, prelucrarea lemnului, productia industriala, lactate si produse alimentare, servicii si constructii.
"O parte din companiile afectate de criza financiara sunt nevoite sa-si disponibilizeze angajatii sau chiar sa-si închida fabricile, lucru care în unele cazuri s-a si întamplat. Numai în aceasta saptamana la nivel de Cluj douazeci de societati mici cu un numar de cel mult noua angajati si-au încetat activitatea'', spune Daniel Don.
Unele dintre cele mai mari companii din industria romaneasca au anuntat ca disponibilizeaza aproximativ 2.500 de angajati, în timp ce reducerea productiei sau închiderea temporara a fabricilor trimite 6.700 de oameni în somaj tehnic.
"Vor urma disponibilizari masive si în constructii, dupa estimarile noastre peste 23.000 de oameni care lucreaza în acest domeniu vor intra în somaj anul viitor, iar numeroase companii îsi vor înceta activitatea pe perioada de iarna'', a afirmat Daniel Don.
Unul dintre cei mai mari angajatori din judetul Cluj, Nokia Romania, producator de telefoane mobile, care a demarat in luna martie a anului trecut o investitie de 60 de milioane de euro in localitatea Jucu din judetul Cluj, a trimis în somaj tehnic 104 angajati. Oamenii trimisi în somaj erau angajati de doua firme subcontractoare ale Nokia si lucrau la asamblarea de telefoane mobile.
"Datorita caracterului sezonier al activitatilor din industria producatoare de dispozitive mobile, Nokia are contracte în desfasurare cu agentii de plasare a fortei de munca ce asigura personal temporar pentru toate fabricile Nokia. Este si cazul fabricii din Cluj. Numarul personalului temporar din exterior fluctueaza în functie de sezon, iar ca urmare a caracterului sezonier al productiei în aceasta perioada, nu solicitam personal provenit din agentii externe de plasare a fortei de munca'', a declarat pentru ZF Transilvania Monica Alb, manager de comunicare în cadrul Nokia Romania.
In prezent, Nokia participa la o serie de întalniri cu agentiile care ofera personal sezonier din exterior, pentru a discuta necesitatile companiei privind resursele externe în viitorul apropiat.   
"Acordul-cadru si colaborarea cu agentiile va continua si, în functie de necesitatile noastre, acestea ne vor asigura personalul necesar. Conducerea fabricii de la Jucu a decis anul acesta sa opreasca productia între 22 decembrie si 5 ianuarie 2009'', spune Monica Alb
Conform managerului Nokia Romania, John Guerry, toti angajatii vor primi 75% din salarii în perioada în care vor sta acasa. Fluctuatiile productiei si efectele crizei economice par sa fie principalele motive care au dus la trimiterea angajatilor în somaj tehnic.
"Am auzit si eu din diverse surse de aceste disponibilizari, dar pana acum nu am primit nicio înstiintare scrisa de la nimeni de la Nokia. Exista într-adevar mai multi angajati temporar, cu contracte pe trei luni", a declarat presedintele Sindicatului Liber al Nokia Romania, Cristian Copil.
In cadrul vizitei facute recent de presedintele Traian Basescu la fabrica de la Jucu, acesta a fost asigurat de conducerea Nokia Romania ca toti cei 1.800 de angajati îsi vor pastra locurile de munca. Reprezentantii Nokia afirma ca fabrica din Cluj are 1.800 de angajati si ca va ajunge la 3.500 de persoane pana în anul 2009.
Fabrica Nokia de la Jucu a demarat oficial activitatea de productie cu 350 de angajati directi, atat din sectorul de management si administrativ, cat si in productie. La fabrica din Jucu lucreaza, alaturi de romani, angajati indieni, americani si finlandezi, dar majoritatea sunt din localitati din vecinatatea fabricii, din Jucu, Dej, Gherla si Cluj-Napoca.
Lucrarile de constructie ale fabricii Nokia de la Cluj au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni. De la demararea productiei in cadrul fabricii din Jucu in luna februarie a acestui an si pana in luna septembrie 2008, Nokia a fabricat peste 10 milioane de telefoane. Conducerea companiei spune ca intentioneaza sa aduca in urmatorii trei ani unitatea de productie din Jucu la nivelul celei mai mari capacitati din ansamblul fabricilor Nokia la nivel international. Nokia detine in prezent 13 fabrici la nivel mondial, in 9 tari.
Printre companiile afectate de criza financiara se numara si producatorii de materiale din hartie si carton. Fabrica de celuloza si hartie Somes Dej, parte a grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a anuntat ca va închide în luna decembrie fabrica de celuloza si ca va concedia aproximativ 300 de angajati care lucreaza în aceasta unitate.
"Vom opri activitatea fabricii de celuloza pana la jumatatea anului viitor, cand vom relua business-ul doar în conditiile în care conjunctura pietei de hartie va deveni favorabila", a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, oprirea activitatii fabricii vine pe fondul ieftinirii pretului la celuloza, astfel ca pretul a scazut de la aproximativ 610 dolari pe tona de celuloza anul trecut, la 480 de dolari anul acesta, ceea ce ar fi generat pierderi foarte mari producatorului daca ar fi continuat activitatea.
In plus, cresterea costurilor cu energia si materia prima a fost alt motiv pentru care producatorul clujean a luat decizia închiderii fabricii de celuloza. Productia de celuloza s-a ridicat anul trecut la circa 6.500 de tone, din care aproape jumatate era folosita de Somes Dej, iar restul era livrat pe piata locala si pe cea externa.
Bugetul de investitii anuntat pana în anul 2011, de 54 mil. euro, ramane însa în picioare, dar 80% din bani se duc catre fabrica de hartie, care ramane operationala si care numara în jur de 400 de angajati. In urma modernizarilor realizate in ultimii ani, capacitatile de productie a hartiei au crescut de la 40.000 de tone la 50.000 de tone pe an. Pe langa hartie de ambalaj, combinatul din Dej mai produce si celuloza, valoarea acestei productii fiind de peste 70.000 de tone pe an.
Industria lactatelor este afectata în prezent de criza financiara, astfel ca producatorul de lactate Napolact, detinut de grupul olandez Friesland Foods, a anuntat ca va închide pana la finalul anului 2008 fabrica din localitatea clujeana Huedin, în care mai lucreaza aproximativ 100 de oameni. Grupul se afla la a treia restructurare de acest tip în mai putin de doi ani.
Friesland Foods va transfera capacitatile de productie ale fabricii din Huedin la fabrica din Baciu, ambele unitati fiind situate în judetul Cluj, iar potrivit reprezentantilor companiei, procesul de transfer a fabricii din Huedin va dura aproximativ doua luni.
In afara de cresterea competitiei în piata lactatelor, prin intrarea companiilor Tnuva, Lactalis si Müller în ultimul an, un alt motiv pe care reprezentantii Friesland îl invoca pentru a explica aceasta decizie este faptul ca investitiile necesare pentru aducerea acestei fabrici la normele de mediu europene ar fi fost mult prea mari. In plus, fabrica din localitatea Baciu se afla la finalul derularii unor investitii Sapard de modernizare a capacitatilor de productie, iar din cei peste 100 de angajati ai fabricii din Huedin, 50 de persoane vor avea posibilitatea de a continua sa lucreze în cadrul Friesland, la fabrica din Baciu, potrivit reprezentantilor companiei.
Din cele sapte fabrici pe care Friesland le avea în prima parte a anului 2007, grupul olandez a ajuns la doar patru unitati, situate în judetele Mures, Satu-Mare si Cluj (Taga si Baciu). In septembrie anul trecut, Friesland a închis fabrica Deta din judetul Timis, iar doar doua luni mai tarziu compania anunta transferul capacitatilor de productie de la fabrica din Satu Mare la cea din localitatea Carei.
Pentru a eficientiza costurile si a putea face fata concurentei, Friesland a disponibilizat numai anul trecut aproape 180 de angajati, iar anul acesta va mai renunta la cel putin 50 de persoane. Friesland Romania estimeaza ca va finaliza anul acesta cu afaceri de aproape 140 de milioane de euro si cu un numar mediu de angajati de aproximativ 1.500 de persoane, cu aproape 1.100 mai putin fata de 2004.
Alte companii din judetul Cluj care au anuntat concedieri colective sunt Vladeasa Cluj, cu 234 de angajati, compania fiind în prezent închisa. Compania Com Fashion a disponibilizat 66 de angajati, iar producatorul de încaltaminte din Turda Toscano a concediat un numar de 105 salariati. La compania Sticla Turda au fost concediati 450 de angajati, la Cesom Turda - 160 de oameni, iar la Hidroconstructia - 200 de oameni. Disponibilizari masive, de 450 de angajati, a anuntat si Combinatul de Celuloza si Hartie Dej.
 
Disponibilizari Cluj in perioada septembrie - decembrie 2008:
  • Nokia Jucu somaj tehnic       104 angajati;
  •  Somes Dej       concedieri colective       300 angajati;
  • Napolact Huedin       închidere fabrica       100 angajati;
  •  Vladeasa Cluj       închidere fabrica       234 angajati;
  •  Com Fashion       concedieri colective       66 angajati;
  •  Turda Toscano       concedieri colective       105 angajati;
  •  Sticla Turda       concedieri colective       450 angajati;
  • Cesom Turda       concedieri colective       160 angajati;
  •  Hidroconstructia       concedieri colective       200 angajati;
  •  Combinatul de Celuloza si Hartie Dej       concedieri colective       450 angajati.
sursa: ZF Si AJOFM Cluj

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO