ZF Transilvania

Primăria Braşov investeşte peste 108 mil. lei în construcţia unui parc fotovoltaic de 20 MW

Primăria Braşov investeşte peste 108 mil. lei în...

Autor: Laurentiu Cotu

22.05.2024, 16:13 168

Primăria Braşov desfăşoară un proiect de investiţii de aproape 108,5 mil. lei (21,8 mil. euro), TVA inclus, finanţat   prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (45%), iar 55% reprezintă cofinanţarea din partea municipalităţii, pentru construirea unei instalaţii de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20 MW, pe o suprafaţă de 22 de hectare, în cartierul Stupini.

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20 MW în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, şi de 18 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formată din 30.770 de panouri fotovoltaice montate pe structură fixă. Ca urmare a realizării investiţiei, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare. Astfel, de la emisii cu efect de seră de 23.408,18 tone CO2, se va ajunge la 2.406,18 tone CO2, potrivit unui comunicat de presă transmis de primăria Braşov.

’’În 2022, Ministerul Energiei a lansat un apel pentru autorităţi locale pentru parcuri de producţie de energie şi în mai puţin de un an de când s-a lansat apelul, noi am făcut primele plăţi şi primele decontări. Practic, avem un parc fotovoltaic ce va acoperi 90% din consumul public al municipiului Braşov’’, a spus Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, într-un comunicat de presă.

Punerea în funcţiune a parcului fotovoltaic va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrica pentru cele 21 de colegii şi licee, 16 şcoli gimnaziale, 29 de grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, primărie şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centrale şi puncte termice, pieţe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare).

Lucrările sunt realizate de către Synergy Construct (fondată în 2001 de oamenii de afaceri turci Savas Gunata şi Huseyin Karali), în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi  - terţ, Graphein Topo - subcontractant; ZOORK -  subcontractant; Eds Electric - subcontractant. Conform reprezentanţilor constructorului, în câteva săptămâni, lucrările de amenajare a parcului fotovoltaic vor fi finalizate, astfel că la finalul lunii iunie vor începe probele tehnice.