ZF Transilvania

Primii bani pentru autostrada Bechtel: 33 milioane de dolari

10.05.2004, 00:00 18



Compania americana Bechtel va putea trage primele fonduri in valoare de 33 de milioane de dolari pentru constructia autostrazii Bors-Brasov dupa ce ministrul finantelor Mihai Tanasescu a semnat scrisoarea de garantie pentru acesti bani.



"Domnul ministru Mihai Tanasescu a semnat prima scrisoare de garantie pentru primele sume necesare acestei lucrari, 33 de milioane de dolari care, practic, reprezinta prima parte din suma de 150 de milioane, bani care vor fi utilizati in acest an pentru constructie", a declarat sambata premierul Adrian Nastase.



Banca cu care s-a semnat scrisoarea de garantie este Raiffeisen, una din institutiile de credit care a sustinut imprumutul pentru inceperea lucrarilor la autostrada Bors-Brasov.



"Suntem constienti de faptul ca ritmul constructiei va depinde de ritmul de finantare. Ceea ce este important pentru noi este ca lucrarea sa fie rapida, sa fie realizata in conditii de buna calitate, sa fie realizata la parametri de cost cat mai coborati, sigur, mentinand calitatea si performanta lucrarii", a mai spus premierul. El a adaugat ca este foarte important ca lucrarile sa se realizeze cu subcontractori din Romania, in asa fel incat banii sa ajunga, de fapt, inapoi in tara la constructorii romani.



In ceea ce priveste problema exproprierilor, premierul a declarat ca acestea se rezolva in baza intelegerilor locale, atunci cand este posibil, dar pentru proiectele de interes public, exista un proiect de lege. "El a fost votat de catre Parlament, permitandu-ne ca sumele pentru terenurile respective sa le punem intr-un cont si, chiar daca exista probleme intre eventualii proprietari care isi disputa, eventual, titlul asupra terenului, suma sa fie consemnata in acest cont special, iar cel care castiga in instanta, in final, sa poata sa ia suma respectiva, care este fixata, bineinteles, in baza unei expertize judiciare in urma careia, deci, banii, vor ajunge la cel care castiga in instanta, in final, dreptul de proprietate", a spus Nastase.



Conducerea companiei americane Bechtel a stabilit cartierul general al autostrazii Brasov-Bors la Cluj-Napoca, de unde vor fi coordonate lucrarile. "Constructia autostrazii va fi finalizata in 2012, iar conform planului, in 2008 vor fi terminate primele doua tronsoane. La constructia autostrazii vom lucra cu firme contractante si cu angajati romani. Numele acestor companii vor fi facute publice inainte de inceperea lucrarilor", a declarat saptamana trecuta Michael Mix, reprezentantul Bechtel.



Lucrarile de construire a autostrazii vor incepe in 4 iulie, iar punctul de plecare din judetul Cluj spre Bihor va fi ales dintre doua locatii: Campia Turzii sau Gilau. Primele tronsoane vor fi definitivate in decembrie 2008. Autostrada va avea patru benzi de circulatie si o lungime de 415 kilometri, costurile totale ale investitiei fiind estimate la 2,2 miliarde euro.



Proiectul a fost criticat de Uniunea Europeana care este implicata in finantarea coridorului patru de transport al UE prin sudul Transilvaniei, pe traseul Timisoara - Deva - sibiu. Oficialii UE au fost nemultumiti ca Bechtel a castigat acest contract fara licitatie. Aflat in vizita la sediul Bechtel din Cluj - Napoca, premierul Adrian Nastase a declarat ca autostrada reprezinta "un drum spre Uniunea Europeana, o legatura fizica, de fapt, intre tara noastra si Uniunea Europeana. "Paradoxul face ca acest drum sa fie construit impreuna cu americanii, dar viata intotdeauna este complicata si, uneori, plina de aceste paradoxuri", a mai spus Nastase.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24