Ziarul de Duminică

Azi, în Europa, încă se mai citeşte (ascultă) poezie. GALERIE FOTO

Azi, în Europa, încă se mai citeşte (ascultă) poezie. GALERIE FOTO
15.06.2012, 00:00 350

România recită alături de Armenia

În perioada 7-17 iunie are loc cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Genova, cea mai importantă manifestare de gen din Italia, beneficiind de sprijinul Programului "Cultura" al Uniunii Europene, al regiunii Liguria, al provinciei şi primăriei din Genova, de patronajul Comisiei Europene şi al UNESCO. De-a lungul timpului, invitaţii au fost nume importante ale literaturii contemporane, precum Ismail Kadare, Wole Soyinka, Derek Walcott, Czeslaw Milosz, Michel Houellebecq, Alejandro Jodorowsky, Tahar Ben Jelloun, Edoardo Sanguineti ş.a.

Începând cu anul 2009, Institutul Cultural Român este partener al festivalului, selectând şi sprijinind financiar participarea reprezentanţilor României.

La ultimele ediţii, ţara noastră a fost reprezentată de poetele Adela Greceanu (în 2009), Svetlana Cârstean (în 2010) şi de Simona Popescu (în 2011).

Două ţări vor fi invitate de onoare la ediţia din acest an: România (foto 1) şi Armenia. Pe 10 mai, fastuoasa curte interioară a Palatului Ducal a găzduit seara de muzică şi poezie "România la Genova", organizată deInstitutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Centrul Naţional al Cărţii.

Protagoniştii serii au fost poeţii Ruxandra Cesereanu, Denisa Comănescu, Sorin Gherguţ şi Ion Mureşan, însoţiţi de traducătorii lor italieni Giovanni Magliocco, Bruno Mazzoni, Clara Mitola şi Danilo De Salazar. Muzicianul Maxim Belciuga susţinut un recital de chitară, inspirat din poeziile celor patru autori, care au fost rostite în limbile română şi italiană.

Printre prezenţele de marcă la această ediţie, se numără poeţii Juan Gelman (Argentina), Yang Lian (China), Mak Manaka (Africa de Sud), Naseem Shafaj (regiunea Kashmir), José Angel Rodriguez Silva (Venezuela), Ramiro Oviedo (Ecuador), Kenneth White (Marea Britanie).


Coborârea de pe soclu

Miercuri, 6 iunie, Institutul Cultural Român de la Budapesta a deschis seria de vară a Film Klub cu "Un bulgăre de humă" (foto 2), un film românesc de cinematecă şi totodată primul dintr-un portret ce se va extinde pe două ediţii, dedicat regizorului Nicolae Mărgineanu. În perioada iunie-august publicul maghiar va avea ocazia să vizioneze trei filme clasice despre viaţa şi activitatea a patru importante personalităţi ale culturii române. Filmul lunii iunie prezintă romanţat o scurtă perioadă din viaţa luiIon Creangă,Mihai EminescuşiVeronica Micleşi a fost lansat în anul 1989, cu ocazia împlinirii unui secol de la dispariţia celor trei.

Povestea lui Ion Creangă, scriitorul care a reuşit să se impună în cultura română printr-un deosebit talent de povestitor. Continuând un har moştenit de la strămoşii săi, Creangă considera poveştile lui o simplă sursă de amuzament, lipsită de profunzime. Mihai Eminescu este cel care încearcă să-l convingă că deţine un talent deosebit. Poetul, însă, are alte probleme, fiind implicat într-o imposibilă poveste de dragoste cu Veronica Micle....

"Respectul pe care îl avem în mod firesc faţă de marile personalităţi Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut. Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viaţă împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc. În loc să păstrăm un ton solemn, omagial, care ar fi imprimat filmului, cred, un aer sentenţios, am încercat să ne apropiem cu discreţie şi căldură de personalităţile readuse la viaţă. (Nicolae Mărgineanu).

Letiţia Viţelaru pe scena La Scala din Milano

Pe 3 iunie 2012, pe scena prestigiosului Teatrul La Scala din Milano a avut loc concertul de absolvire a primului an de studii, susţinut de studenţii Academiei Teatrului La Scala din Milano.

Interpreţii concertului au fost sopranele Na HyunYeo(Corea del Sud), Ludmilla Bauerfeldt(Brazilia),şiLetiţia Viţelaru(România, foto 3),tenoriiJaeyoon Jung(Corea de Sud) şiCarlos Cardoso (Portugalia), mezzosopranaShin JeBang(Corea de Sud) şi baritoniiFilippo Polinelli(Italia) şiMikheil Kiria(Georgia).Acompaniaţi de Orchestra Academiei Teatrului La Scala, dirijată de Marco Angius, studenţii prestigioasei instituţii au interpretat un program ce a cuprins o selecţie de arii din "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Arleziana" de Francesco Cilea, "I Capuleti e i Montecchi" de Vicenzo Bellini, "Don Sebastiano" de Gaetano Donizetti, "Così Fan Tutte" de Wofgang Amadeus Mozart, "Anna Bolena" şi "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti şi "Boema" de Giacomo Puccini.

În cadrul concertului final susţinut de studenţii prestigioasei instituţii, soprana Letiţia Viţelaru,bursiera Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia la Academia Teatrului La Scala din Milano, a interpretat aria "Alla bella Despinetta" din "Cosi Fan tutte" şi aria "Al dolce guidami" din "Anna Bolena".

SopranaLetiţia Viţelaruse vaafla din nou pe scena prestigiosului Teatru La Scala din Milano pe data de 13 iulie 2012, în rolul Norinei din opera "Don Pasquale" de Gaetano Donizetti.

Din cei 180 de candidaţi prezenţi la selecţia de la Milano din luna iulie 2011, soprana Letiţia Viţelaru a fost selectată de comisia de jurizare, formată din personalităţi ale operei lirice italiene, pentru a urma cursurile Academiei Teatrului La Scala din Milano pentru anii academici 2011-2012 şi 2012-2013.


PhotoEspaña

ICR Madrid susţine, pentru a cincea oară consecutiv, participarea românească în cadrul PHotoEspaña (PHE) 2012. Expoziţia personală Ion Grigorescu (foto 4), "The Curtains of Democracy" (curator: Magda Radu) are loc în perioada 8 iunie - 13 iulie la Instituto Europeo de Diseño din Madrid, în cadrul secţiunii oficiale a festivalului. Ion Grigorescu este deosebit de apreciat de organizatori, lucrări ale sale au apărut deja în spot-ul de prezentare a acestei ediţii a festivalului, iar articolul principal din El Pais, cel care anunţa începerea PhotoEspaña 2012, era, de asemenea, ilustrat cu o lucrare a artistului român Ion Grigorescu. Vernisajul a avut loc pe 7 iunie. Despre expoziţia Ion Grigorescu, curatoarea spune: "Este construită în jurul unui nucleu de lucrări realizate de Ion Grigorescu în ultimii ani, care include serii de teme recurente în practica sa şi care pot fi interpretate pe diferite niveluri. Una dintre preocupările centrale ale artistului este explorarea relaţiei dintre individ şi autoritatea politică; Ion Grigorescu fie comentează asupra statutului artistului în cadrul ierahiilor sociale - artistul, în aparenţă, se bucură de libertate nelimitată, în realitate nu poate modifica sau influenţa în niciun fel autoritatea politică - sau evocă referinţe istorice care descrie biografia sa personală, interogând limitele psihanalizei sau reflectând asupra destinului ideologiilor în lumea contemporană." În cadrul secţiunii Descubrimientos (Descoperiri) 2012 participă artistul Lucian Muntean, al cărui portofoliu a fost prezentat în faţa a 21 de specialişti în domeniu la Centro de Arte de Alcobendas, în perioada 5-7 iunie. Secţiunea Descubrimientos este rezervată artiştilor tineri care pot intra astfel în atenţia curatorilor şi a publicului internaţional. Lucian Muntean a fost selectat în Descubrimientos cu un proiect fotografic de tip reportaj social. Proiectul conţine imagini realizate în intervalul 2000-2007 şi înfăţişează ritualuri din viaţa cotidiană păstrate în satul Rogojel din Munţii Apuseni, Transilvania, chiar şi după ce România a fost admisă în UE: sacrificarea mielului de Paşte, tăierea porcului de Crăciun, frământarea pâinii etc.


Drumul modei trece prin România

Sezonul cald a sosit, la Bucureşti, cu o colecţie inedită de creaţii vestimentare euro-armene: joi, 7 iunie 2012, la Biblioteca Naţională a României (Bd. Unirii nr. 22, spaţiul expoziţional Corp Aula) a fost vernisată expoziţia "Drumul modei: dialog peste graniţe" (foto 5), cuprinzând ţinutele realizate de zece creatori de modă europeni şi armeni în cadrul proiectului paneuropean omonim. România este prima dintre cele cinci ţări europene în care va fi prezentată colecţia proiectului. La vernisaj au fost prezenţi designerii Andra Cliţan (România), Aram Nikolyan (Armenia), curatorul Tony Charalambous (Marea Britanie), Arevik Saribekyan, director British Council Armenia, Tania Radu, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-24 iunie 2012, zilnic, între orele 9.00 şi 19.00. Accesul este liber.


Mereu tânăra Marina Krilovici

Pe 11 iunie, iubitorii teatrului liric au avut prilejul să o sărbătorească pe soprana Marina Krilovici (foto 6), care a împlinit vârsta de 70 de ani. Născută la Bucureşti, Marina Krilovicişi-a însuşit arta cântului de la profesoara Lidia Vrăbiescu-Vaţianu. Încă din timpul studenţiei la Academia de Muzică "Ciprian Porumbescu" a câştigat Premiul I şi Medalia de aur la numeroase concursuri internaţionale: George Enescu, s'Hertogenbosch, Bruxelles şi Montreal. Fiind dotată cu un timbru special, muzicalitate şi talent extraordinar, a devenit solistă a Operei din Bucureşti, pe scena căreia a strălucit în numeroase roluri. Bursa oferită în Italia îi dă posibilitatea de a-şi perfecţiona repertoriul cu Maria Caniglia şi Luigi Ricci. Cronicile entuziaste şi oportunităţile oferite de câştigarea premiilor prestigioase i-au deschis porţile carierei internaţionale, fiind invitată să cânte pe cele mai mari scene ale lumii: Hamburg, Viena, Chicago, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, Roma, Berlin, Paris, Lisabona, La Fenice, München, Montreal etc, având ca parteneri pe Tito Gobbi, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Renato Bruson, Kostas Paskalis, Nicolai Ghiaurov, Nicola Ghiuselev, Fiorenza Cossotto, Shirley Verrett, Nicola Martinucci şi mulţi alţii. A cântat sub bagheta marilor dirijori Georg Solti, Claudio Abbado, Nello Santi, Horst Stein, Lorin Maazel, Riccardo Muti. La începutul anilor '90 Marina Krilovici s-a stabilit în Grecia, ţară pe care o consideră a doua sa patrie şi unde a fost membru permanent al Operei Naţionale din Atena, interpretând roluri memorabile. A cântat la Teatrul Herodion Atticus şi la Megaron Mousikis, fiind primită cu multă admiraţie şi căldură de către public.

Marina Krilovici s-a dedicat cu mare entuziasm carierei de profesoară. Predă la Conservatorul "Athenaeum Maria Callas", dăruind şi împărtăşind cu tânăra generaţie vasta sa experienţă, marea sa dragoste pentru muzică şi viaţă. În prezent mulţi dintre studenţii săi strălucesc pe mari scene ale lumii.

60 copii x 4 artişti

Expoziţie insolită la galeria Annart, în cadrul programului educaţional "În Miezul Artei / Hands-OnArts" (foto 7): 60 de elevi ai cursului primar din cadrul Liceului Francez Anne de Noailles expun lucrările de pictură, colaj, grafică şi sculptură pe care le-au creat împreună cu artiştii plastici Dorin Creţu, Francisc Chiuariu, Alexandru Ilfoveanu şi Karianne B. Vernisajul a avut loc marţi, 12 iunie, ora 19:00 şi a marcat debutul săptămânii artelor pe care Liceul Francez din Bucureşti o organizează la sfârşitul anului şcolar. Programul În_Miezul_Artei al galeriei AnnArt oferă şcolilor interesate o completare alternativă a studiului în domeniul artelor vizuale - prin acces direct la arta contemporană românească. Elevii cu vârste între 5 şi 18 ani sunt invitaţi să vadă expoziţiile de la AnnArt şi să se întâlnească cu artiştii reprezentaţi de galerie.

"Mă temeam că îmi va fi mai dificil cu copiii din acest grup pentru că eu nu vorbesc franceză. Dar la capătul primului atelier nici nu am mai realizat ca nu ştiu franceză", a declarat pictorul Francisc Chiuariu.

"Uimitoare diversitatea reacţiei copiilor la tehnica pe care le-am prezentat-o şi apetitul lor de a face lucrări cât mai bune, care să ajungă în expoziţie. Unul din copii mi-a spus că are deja mai multe lucrări făcute de el acasă şi ar vrea să ştie cât ar costa în piaţa de artă. Până una alta, a oferit una din lucrări Gabrielei, pentru galeria AnnArt". (Dorin Creţu, Paris)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO