Ziarul de Duminică

Băiatul din valiză/ de Stelian Ţurlea

Băiatul din valiză/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.06.2013, 23:59 56

Un debut excepţional în crime scene*). Autoarele sunt din Nordul care uimeşte de câţiva ani cu reuşitele sale formidabile în literatura de acest gen. Se numesc Lene Kaaberbøl şi Agnete Friis, sunt daneze şi au creat seria Nina Borg. Agnete Friis este jurnalist, în timp ce Lene Kaaberbøl este scriitoare profesionistă, cu peste două milioane de exemplare din cărţile ei vândute în întreaga lume. Prima lor colaborare este romanul de faţă, din 2011, tradus deja în numeroase limbi.

Nina Borg, infirmieră la Crucea Rosie, soţie şi mamă a doi copii, care îşi dedică viaţa actelor caritabile, este rugată de o prietenă să ridice o valiză de la un seif din gara din Copenhaga. În valiză se găsea un băieţel de trei ani. Astfel, Nina Borg se trezeşte implicată în cel mai primejdios proiect de care s-a ocupat vreodată. Băieţelul e o victima a traficului de copii, un subiect de acută actualitate, prietena este omorâtă cu brutalitate, pentru că n-a ridicat ea valiza, viaţa Ninei e în pericol.

Prima întrebarea firească – de ce nu s-a adresat Nina poliţiei? Răspunsul se arată cu timpul: cei mai mulţi la ajutorul cărora ar apela ar trata cazul superficial, încât întrebările ar rămâne nerezolvate: este vorba de o răpire? Se aşteaptă o răscumpărare? La mijloc sunt adopţiile ilegale? O afacere de pedofilie? În toate cazurile ar fi vorba de bani mulţi, pentru care cei implicaţi n-ar ezita să ucidă. Ceea ce şi fac, mai multe personaje pierzându-şi viaţa, în afara prietenei Ninei. Acţiunea se complică, apar danezi bogaţi care vor să adopte copii est-europeni, refugiaţi din estul Europei în căutarea unui trai mai bun, pregătiţi pentru cele mai oneroase acţiuni, autorităţi dezabuzate. O cursă nebunească pe viaţă şi pe moarte.

Baiatul din valiză vorbeşte dintr-o perspectivă plină de compasiune despre tratamentul inuman la care sunt supuşi copiii şi femeile, conturând, totodată, personaje feminine memorabile.” scrie „The New York Times Book Review”
 

*) Lene Kaarberbol, Agnete Friis – Băiatul din valiză. Editura Trei. Traducere din engleză de Isabella Prodan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO