Ziarul de Duminică

Bucate literare fără E-uri/ de Stelian Ţurlea

Bucate literare fără E-uri/ de Stelian Ţurlea

Bucate literare fără E-uri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.07.2011, 00:05 100

Nikos Engonopoulos

Antologie poetică
Editura Omonia
Ediţie bilingvă. Studiu introductiv, cronologie şi traducerede Tudor Dinu.
Cartea prilejuieşte prima întâlnire a cititorului româniubitor de poezie cu opera unuia dintre fondatorii şi cultivatoriide marcă ai suprarealismului grec. Născut în 1907 la Atena, NikosEngonopoulos şi-a petrecut copilăria la Constantinopol şi a urmatliceul la Paris. Revenit în 1927 în ţară, a studiat la ŞcoalaSuperioară de Belle Arte, s-a dedicat picturii, ocupându-se înparalel cu literatura, scenografia şi ilustraţia de carte.Antologia cuprinde o amplă selecţie din cele mai reprezentativecreaţii ale poetului, de la primele două plachete, care l-au impusca pe un adept fidel al suprarealismului, la "imnul închinatlibertării", cum este supranumit poemul Bolivar (1944),considerat un moment de vârf al creaţiei sale.
MarianaCodruţ
Areal
Antologie de poezie 1982-2007
Editura Paralela 45
Antologia apare în colecţia "Biblioteca românească. Poezie"iniţiată de Gheorghe Crăciun şi cuprinde poeme din "Măceşul dinmagazia de lemne" (1982), "Schiţă de autoportret" (1986),"Tabieturile nopţii de vară" (1989), "Existenţă acută" (1994),"Blanc" (2000), "Ultima patrie" (2007). Volumul cuprinde şi o fişăbiobibliografică şi un număr substanţial de referinţe critice, caresubliniază, cum spune Emil Brumaru, că "până acum Mariana Codruţeste tratată, din inerţie, ca o poetă de rangul doi. Este nedrept,pentru că e fără îndoială poetă de primul rang. Nu-i percepută lavaloarea ei adevărată şi ar trebui să-i fie dat un bobârnac ca săiasă la iveală odată!"
PeterF. Hamilton
Alchimistul neutronic
(a doua parte din trilogia Zoriinopţii)
Editura Nemira
Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu.Autorul, foarte cunoscut iubitorilor de SF, inclusiv la noi (maiales după apariţia romanului "Steaua Pandorei"), a publicat între1996 şi 1999 trilogia "Zorii nopţii" considerată renaşterea genului"space opera". De astă dată sunt aproape 1.800 de pagini care, înciuda prolixităţii, îi încântă pe fanii care consideră cartea "orealizare excelentă, ce atinge echilibrul perfect între conceptelecomplexe ale SF-ului hard şi intrigile captivante, presărate cumomente de horror şi tuşe sumbre."
OctavianStoica
De-ale gurii din bătrâni
Editura Scripta
Prefaţă de Octavian Soviany. Postfaţă de Florentina Voichi."Puţini dintre cititorii mai tineri de azi vor fi cunoscândadmirabilul op al lui Octavian Stoica «De-ale gurii din bătrâni», acărui reeditare mi se pare un neîndoielnic act de justiţie. Căci,în paginile acestei cărti, îmbinând erudiţia cu evocarea aburită delirism, şi acribia documentarismului cu scriitura rafinată a unuistilist de excepţie, autorul reuşeşte să realizeze, nu doar oadevarată enciclopedie a gastronomiei românesti tradiţionale, ci şio mică bijuterie literară." (O. Soviany)
CorinBraga
Psihobiografii
Editura Polirom
Corin Bragaeste decanul Facultatii de Litere si directorulCentrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea"Babes-Bolyai" din Cluj şi director al Caietelor Echinox.Volumul reuneste o serie de studii dedicate personalitatilorcreatoare ale mai multor scriitori, atit romani, cit si straini,inspirate de metoda psihanalitica. Pe baza unor materiale defactura biografica (informatii si documente istorice, jurnale simemorii, scrisori, marturisiri) si creatoare (operelepropriu-zise), sunt scoase la suprafata resorturi si mecanismeafective si imaginare mai putin vizibile in biografiile clasice.Directia hermeneutica nu este asadar dinspre autor spre opera, cidinspre opera spre autor, intr-un demers de recuperare aintimitatii individului intr-o epoca a dezidentificarii simultiplicarii mastilor, de explorare a profunzimilor intr-o lume asuprafetelor.
CassandraClare
Instrumente mortale
Cartea întâi. Oraşul oaselor
Editura Corint
Traducere de Cristina Jinga. Cassandra Clare s-a născutla Teheran, din părinţi americani, a locuit în Anglia, Franţa,Elveţia, SUA unde a lucrat la diverse reviste. În 2004, a începutsa scrie "Oraşul Oaselor", romanul ei de debut. Un romanurban fantasy pentru tineri de toate vârstele.
Clary Fray, o fată de cincisprezece ani, are darul Vederii,vede vampiri, vârcolaci, zâne, demoni şi alte creaturi carepopulează Lumea din Umbra.
Tânăra ajunge să-i cunoască pe vânătorii de umbre, războinicia căror misiune este să-i apere pe oameni de demoni si să-icontroleze pe vampiri si vârcolaci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO