Ziarul de Duminică

Carla Bruni sub ciocan

Carla Bruni sub ciocan
20.07.2010, 17:07 38

Cele 15 magnifice

Urmând o iniţiativă a actriţei Mireille Darc (actualmenteambasadoare a Asociaţiei "La Chaîne de l'Espoir") cinsprezece femeicelebre, printre care Carla Bruni-Sarkozy, Rachida Dati, MireilleDarc, Isabelle Adjani, Nathalie Baye, Jane Birkin şi VanessaParadis, şi-au realizat, punându-şi în joc fantezia şi priceperea,tot atâtea autoportrete. Având o libertate artistică totală,faimoasele doamne au folosit acelaşi aparat foto digital. "Operele"rezultate au fost puse în vânzare pe data de 1 iulie, la sediulcasei de licitaţii Christie's din Paris, iar sumele strânse au fostdonate asociaţiei reprezentate de Mireille Darc, care se ocupă decopiii lumii a treia atinşi de grave maladii cardiace. Cu acelaşiprilej a fost licitat şi cardul de memorie al aparatului, careconţine şi o a şaisprezecea fotogramă, realizată de un personajenigmatic. Carla Bruni a ales să pozeze în genunchi, cu o mână pecoapsă, în sufrageria apartamentului său parizian, Jane Birkin şi-ainvitat câinele să stea la pozat şi să facă "mumos", Claire Chazals-a imortalizat într-un studio de dans în timpul execuţiei unui"grand écart". Au mai participat la acest proiect Tasha deVasconcelos (foto 1), Sylvie Vartan, Kristin Scott Thomas, SophieMarceau, Laeticia Hallyday şi Claudia Cardinale. Cotele de succesale frumoaselor, mai proaspete sau mai ofilite, au înregistratnişte surprize notabile: dacă Jane Birkin nu a izbutit să aducădecât 500 de euro, întâia doamnă a Franţei a scos din buzunarulunui achizitor misterios doar 6.500 de euro, adică a treia partedin cât a obţinut autoportretul top-modelului Tasha de Vasconcelos- adică 18.000 de euro. Suma totală adunată de inimile generoasepuse în slujba inimilor bolnave a fost un mizilic de 61.500 deeuro.

Misterioasele căi ale licitaţiilor

La sfârşitul lunii trecute, la Londra, în cadrul unei licitaţiila casa Christie's, întreaga sală a amuţit atunci când comisarul aanunţat începerea duelului pentru lotul cu numărul 18. Era vorbadespre pânza "Arbori la Collioure" (foto 2), de André Derain, celmai râvnit obiect al licitaţiei, estimat la 9-14 milioane de lire.După o luptă strânsă, a câştigat un licitator anonim care a oferit,prin telefon, suma de 16,3 milioane de lire, adică 19,5 milioane deeuro. Un record pentru artist, care, atunci când această pânză afost expusă pentru întâia oară, la Salonul de Toamnă din Paris, în1905, a spus: "Fovismul a reprezentat pentru mine proba de foc.Culorile deveneau nişte cartuşe de dinamită. Ele făceau săexplodeze lumina." Ciudat este că interesul pentru tabloul în cauzăa fost suscitat nu atât de lucrarea în sine, cât de provenienţa ei.Pânza a zăcut vreme de 60 ani într-un seif bancar (mai precis laSociété Générale), unde a fost depusă de un tânăr iugoslav, pe numeErich Chlomovich, care moştenise câteva sute de lucrări plasticedin patrimoniul celui faimos colecţionar al tuturor timpurilor,negustorul de artă Ambroise Vollard. Se pare că numele lui Vollarda atârnat în ridicarea uluitoare a preţului mai mult decât acela allui Derain.

O descoperire arheologică de senzaţie

Ziua de 19 iunie se anunţa una absolut banală pentru echipa dearheologi care lucra în catacombele sfintei Tecla din Roma, înpreajma bazilicii San Paolo, aflată lângă Via Ostiense. Dintr-odată, graţie tehnologiei laser pe care oamenii de ştiinţă ofoloseau pentru descoperirea straturilor vechi de pictură de petavanul tumulului, a apărut întâi un portret al Sfântului Pavel(foto 3) şi apoi cele ale altor apostoli (Petru, Ioan şi Andrei).Frescele au fost pictate la sfârşitul secolului IV şi începutulsecolului V d.Hr. şi constituie cele mai vechi picturi reprezentândchipurile vestitorilor lui Iisus. La vremea când au fost realizatepicturile, trecuseră deja câteva zeci de ani de când împăratulConstantin instituise creştinismul ca religie oficială a Imperiuluişi de când femeile pioase şi fecioarele aristocraţiei romaneîncepuseră să dedice un adevărat cult martirilor creştini şiapostolilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO