Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
26.03.2009, 15:27 170

 
 
Stieg Larsson
 
Fata care s-a jucat cu focul
Editura Trei
 
Volumul al doilea din celebra trilogie politista Millennium este chiar mai pasionant decat primul. Tanara razvratita Lisbeth Salander se intoarce in Suedia dupa o lunga vacanta petrecuta in jurul lumii si este implicata intr-o serie de crime care pun pe urmele ei intreaga politie din tara. In centrul actiunii se afla ancheta facuta de doi jurnalisti, ancheta ale carei concluzii urmeaza sa apara in revista Millennium. Subiectul investigatiei: traficul cu carne vie din Suedia in care par a fi implicate persoane cu inalte pozitii in societate. Jurnalistii sunt asasinati si banuielile se indreapta spre Salander. „O carte pasionanta si irezistibila", scria The Literary Review. Traducere de Elena Maria Morogan.
 
 
James Ellroy
 
Dulcele sarut al Daliei
Editura Polirom
 
In mod sigur o capodopera a genului, o carte care face parte din Cvartetul Los Angelesului, la fel ca mai celebra L.A. Confidential. Romanul a fost ecranizat in 2006 in regia lui Brain de Palma, cu Josh Hartnett, Scarlett Johansson si Aaron Eckart in rolurile principale. Doi fosti boxeri devin politisti in Los Angeles, parteneri in urma unui meci demonstrativ. O femeie ajunge sa le influenteze definitiv destinele, mai exact o tanara violata, ucisa si taiata in doua, cunoscuta sub numele de Dalia Neagra. Cautarea adevarului este foarte dificila prin tesatura de coruptie a orasului. Traducere din limba engleza si note de Viorica Boitor.
 
 
Niculae Gheran
 
Arta de a fi pagubas
 
I. Targul Mosilor
Biblioteca Bucurestilor
 
Istoricul literar Niculae Gheran, editorul operei lui Liviu Rebreanu, a debutat in literatura cu proze scurte umoristice. Revine la stilul acela in aceasta carte de memorialistica, un prim volum dintr-un sir de evocari despre Bucuresti si oamenii sai. Apar strazi, pravalii, meserii si obiceiuri uitate, tipuri pitoresti ale Bucurestilor de altadata, portrete admirabile. Pe multi ii vor interesa indeosebi marturiile din preajma celui de-al doilea razboi mondial si imediat de dupa, despre evadarea din lagar a lui Gh. Gheorghiu-Dej, sosirea ocupantului sovietic s.a.
 
 
Miruna Lepus
 
Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l
Editura Vremea
 
„Am scris aceasta carte cu gandul de a strange la un loc informatii pe care le-am cautat mult timp, timp pe care multi liceeni si studenti nu-l acorda lui Eminescu. In momentul in care i se citeste opera, aporape nimeni nu cauta sa afle mai mult despre problemele politice ale epocii poetului. Aceste informatii ar ajuta la intelegerea poeziei, prozei si articolelor lui." Iar in final: „As fi vrut sa-mi fi spus mai devreme cineva ca Eminescu este un jurnalist care nu a facut compromisuri si care a tinut la unitatea si independenta reala a Romaniei. Cineva nu vrea sa stim unele lucruri din istoria noastra. Nu vrea sa invatam despre trecut ca sa nu pricepem prezentul si sa nu avem pareri despre ce ar trebui sa facem in viitor".
 
 
 
 
Evelyn Waugh
 
Intoarcerea la Brideshead
Editura Leda
 
Publicat in 1945, romanul poarta subtitlul Amintirile sacre si profane ale capitanului Charles Ryder. A fost inclus de revista Time in topul celor mai bune 100 de romane ale tuturor timpurilor.
Romanul vorbeste, de asemenea, despre schimbarile petrecute in societatea britanica dupa cel de-al doilea razboi mondial: aristocratia si-a pierdut rolul predominant, clasa medie a trecut in prim-plan si, pe ruinele razboiului, toata lumea se afla in cautare de valori autentice. Charles Ryder, naratorul, afirma ca amintirile si trecutul constituie tema centrala a romanului. Totusi, latura catolica a naratiunii are ecoul cel mai rasunator. Traducere din limba engleza si note de Mihnea Gafita.
 
 
 
 
 
 
Laurent Graff
 
Calatorie, calatorii
Editura Humanitas
 
Crupier la un cazinou cu vedere spre Canalul Manecii, eroul viseaza sa lase totul balta si sa plece cat mai departe, drept care isi pregateste calatoria cu minutiozitate, se documenteaza, se antreneaza, strange bani pentru drum. Autorul chiar a fost un mare calator, indeosebi in tari din Extremul Orient, dar este o prezenta discreta in peisajul literar contemporan, nu acorda interviuri si nu-i place sa vorbeasca despre el. I-a mai aparut, in romaneste, in aceeasi colectie, in urma cu doi ani, romanul Strigatul. Traducere din franceza de Sabina Chisinevschi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO