Ziarul de Duminică

Ce se poate întâmpla când vrei să divorţezi/ de Stelian Ţurlea

Ce se poate întâmpla când vrei să divorţezi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

18.11.2011, 00:03 70

Judith Ann (J. A.) Jance, născută în 1944, este o scriitoare americană, autoare de romane mystery şi horror. A început să scrie în 1982, a publicat până acum peste 40 de cărţi, difuzate în peste 10 milioane de exemplare şi este considerată printre cei mai bine vânduţi scriitori ai momentului. A semnat, în principal, trei serii, după numele eroilor - J. P. Beaumont,Joanna Brady,Ali Reynolds,Walker Family. Editura Nemira a început traducerea celor şase romane ale seriei Ali Reynolds cu "Reţeaua răului"*), al doilea al seriei.

Ali Reynolds este o femeie de 40 de ani, jurnalistă, de curând concediată de la o televiziune în restructurare de chiar soţul ei, Paul Reynolds, director executiv, care, pe deasupra, se mai combină cu o femeie mult mai tânără şi înaintează divorţul. Ali Reynolds, separată de soţ şi stabilită în Arizona, se întoarce în Los Angeles pentru procesul de divorţ, o formalitate, dar întâlnirea de la tribunal nu mai are loc, deoarece, cu o seară înainte, Paul, murise într-un accident sinistru - maşina în al cărei portbagaj se afla legat fusese abandonată pe o cale ferată şi zdrobită de un tren de mare viteză. În mod clar, o crimă.

În scurtă vreme, Ali înţelege că este suspecta principală, deoarece soţul ei încă nu apucase să-şi schimbe testamentul în favoarea noii iubite. Şi mai grav pentru eroină, mai survine un deces şi firele duc tot către fosta reporteră. Urmează o înlănţuire de evenimente ca în cele mai bune romane poliţiste scrise vreodată, cu apariţia altor personaje, multe foarte bine conturate, care vor încânta cititorul şi nu-l vor lăsa să abandoneze cartea înaintea ultimei pagini. Nu dezvăluim nimic din subiectul palpitant, în afara faptului că Paul Reynolds fusese asasinat de o reţea de traficanţi de droguri, dar intriga foarte bine construită dovedeşte că J.A. Jance e o maestră a genului,

Important este că Ali Reynolds nu este un personaj plăcut, chiar dacă dreptatea este de partea ei şi aici cred că este una dintre abilităţile scriitoarei. Ali e ranchiunoasă, nu ascultă sfaturile care i-ar putea fi utile, inclusiv să-i salveze viaţa, ia uneori decizii care par absurde - de pildă, continuă să scrie într-un blog în care povesteşte tot ce i se întâmplă, deşi avocatul a sfătuit-o să se abţină, pentru a nu se incrimina, sau se întâlneşte cu soţia dispărută a unui colaborator al fostului soţ, fără să anunţe pe nimeni, deşi ştie că este extrem de periculos. Acţiunea însăşi are unele imperfecţiuni, dar povestea curge uşor, încât, până la urmă, rezultatul este unul benefic - romanul se citeşte cu plăcere şi chiar este o carte care te poate destinde.

*) J.A. Jance - Reţeaua răului, Editura Nemira, colecţia Suspans, Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO