Ziarul de Duminică

Ceremonia Ceaiului in inima Capitalei

12.06.2000, 00:00 13



Civilizatia asiatica in general si cea nipona in special si-au facut din ritualuri o subtila arma de cucerire a celorlalte continente si totodata un punct de sprijin pentru propria continuitate. Unul dintre cele mai cunoscute si apreciate ritualuri este complexa si extrem de minutioasa ceremonie a ceaiului. A participa la ea este o experienta de neuitat pentru oricine, mai ales cand aceasta e sustinuta de un initiat.

Succesor ereditar al Marelui Maestru Soshitsu SEN, din cea de-a XV-a generatie a traditiei Urasenke, Soshi Sen a oficiat ceremonii in intreaga lume. In calitate de presedinte al Fundatiei Urasenke, Soshi Sen este continuatorul operei initiate de parintele sau, fiind in acelasi timp si profesor al mai multor universitati din Japonia si China si un apreciat scriitor.

Una dintre cele mai importante scoli de ceremonie a ceaiului din Japonia, Urasenke inregistreaza peste 20 de milioane de practicanti in intreaga lume.

Prezentat in premiera publicului romanesc in 1996, prin amabilitatea Fundatiei Nipponica, ceremonialul ceaiului s-a bucurat de un mare succes, fapt ce a dus la constituirea, in acelasi an, a Societatii Chanoyu-Nipponica, oficial recunoscuta de Urasenke si prin intermediul careia numerosi romani urmeaza astazi cursuri de pregatire in domeniu.

Cei interesati sa afle mai multe despre toate acestea sunt asteptati la conferinta urmata de ceremonia sustinute de Marele Maestru Soshi Sen astazi, de la ora 10.30, la Sala Amfiteatru a Teatrului National din Bucuresti. Un ceai servit ritualic si ceremonios, prilej de introspectie si racorire interioara, este, credem noi, un binevenit si necesar contrapunct pentru agitatia electorala si canicula din ultima vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24