Ziarul de Duminică

CICA NISTE SCRIITORI / VIP-uri

CICA NISTE SCRIITORI / VIP-uri
14.10.2009, 15:35 30
Pe vremea când era presedinte al Partidului Aliantei Civice sisenator, Nicolae Manolescu m-a adus intr-o seara cu masina acasa.Locuiam pe atunci intr-un apartament la bloc de pe Calea Mosilor,iar administratorul nostru, fost colonel de Militie, avea obiceiulsa-i spioneze pe locatari. Nici n-a plecat bine masina care maadusese si administratorul - scund, gras si chel, cu un zâmbetinsinuant latit pe intreaga lui fata - a iesit de undeva dinintunericul curtii interioare a blocului si m-a intrebat:
- Mi s-a parut mie sau era masina senatorului NicolaeManolescu?
- A lui era! am raspuns eu apasat, bucuros ca-mi crescactiunile macar in rândurilor celor de la scara IV, undelocuiam.
- Uite, dom'le! a exclamat admirativ si, totusi, parcaneincrezator in plauzibilitatea da-ului meu fostul colonel deMilitie, care avea un cult pentru VIP-uri.
In seara urmatoare, printr-un concurs de imprejurari, m-a adusacasa cu masina Octavian Paler; era tocmai perioada când aparea desla televizor si avea un succes imens, cu poza lui de moralistintransigent. L-am invitat pe Octavian Paler sa suie pâna la mine,sa bea o cafea, dar el a refuzat, explicând ca s-a facut târziu sivrea sa ajunga acasa.
Am coborât deci, din masina, m-am apropiat de intrarea inbloc, cautându-mi cheile in servieta, si din nou si-a facutaparitia administratorul.
- Buna seara, domnule Alex. Stefanescu!
- Buna seara.
- Persoana care v-a adus cu masina era Octavian Paler?!
- Da.
- Cel care apare la televizor?...
- Da.
Colonelul in rezerva a ramas, la propriu vorbind, cu guracascata. Ma studia cu o curiozitate nesatioasa. Nu mai inteleadeloc ce e cu mine, de unde sa ma ia si unde sa ma aseze, inclasificarile lui.
Apoi, dupa câteva zile, tot intr-o seara, am fost adus acasacu masina de George Pruteanu (pe care interventiile din Parlament,dar mai ales emisiunea TV "Doar o vorba sa-ti mai spun") iltransformasera intr-o vedeta. Scenariul cu fostul colonel deMilitie s-a repetat. Dupa coborârea mea din masina senatoriala, els-a desprins dintr-un ungher si mi-a iesit intâmpinare. Parea nunumai uimit, ci si speriat, desi incerca sa aiba aerul unui om careglumeste:
- Felicitari! Felicitari! De data aceasta a fost GeorgePruteanu...
- Da. Am reuntat la serviciile lui Nicolae Manolescu, ca si lacele ale lui Octavian Paler. Nu sunt deloc multumit de ei. De acuminainte o sa ma aduca acasa George Pruteanu.
Mi-ar trebui geniu ca sa descriu expresia fetei din acelmoment a administratorului.
ALEX. STEF~NESCU. Critic si istoric literar, prozator,dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Redactor-sef alrevistei "Romania literara". Nascut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15carti, dintre care a avut un mare ecou "Istoria literaturii romanecontemporane. 1941-2000", aparuta in 2005 (s-au scris despre ea 270de articole pro si contra, a fost rasplatita cu Premiul UniuniiScriitorilor si Premiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub decultura" difuzata de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentrutalk-show-uri pe 2004, iar alta emisiune, "Istoria literaturiiromane contemporane povestita de Alex. Stefanescu" - Premiul APTRpentru emisiuni culturale pe 2008.
Foto 1: Nicolae Manolescu
Foto 2: Octavian Paler
Foto 3: George Pruteanu

Foto 4: desen Alex. Stefanescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24