Ziarul de Duminică

COLECTII/ Debutanti la Editura Leda

COLECTII/ Debutanti la Editura Leda
08.04.2010, 16:07 64
Aparute in a doua parte a anului trecut, la Editura Leda, treivolume de proza romaneasca n-au atras pana acum atentia criticii.Nu stiu si daca atentia cititorilor, de regula raportul nu estedirect. Sunt trei volume castigatoare ale concursurului de debutliterar si toti autorii merita sa fie urmariti pentru viitoarelelor performate.
Felician Chiruta - "Galeria oglinzilornegre". Nascut in 1976 la Targoviste, licentiat infilosofie, acum coordonator de proiecte la Asociatia culturalaArtHoc si editor la Editura ArtSpect, scrie o proza "in carescriitura dezvaluie un stil matur si nuantat, o capacitateneobisnuita de a observa si consemna detaliile semnificative, oinclinatie spre proza de atmosfera." (Mircea Vasilescu) FelicianChiruta s-ar incadra mai degraba intre scriitorii minimalisti, e omoda. "Dupa ce am terminat lucrul la carte, mi-am dat seama ca ceeace mi-a reusit, fara sa-mi propun, a fost sa construiesc texte carese reflecta unele pe altele si se intrepatrund intr-un nebanuit jocde onglindiri."
Dana Catona - "Iepurele de martie". S-anascut in 1967 la Timisoara, a absolvit Facultatea de Arte Vizualedin Cluj-Napoca si este cadru didactic asociat la Facultatea deArte, Universitatea de Vest Timisoara. A debutat cu poezie inrevista "Orizont" si volumul de fata este unul de poezie."Cand nusunt decupaje stranii ale (i)realitatii imediate - scrie SimonaPopescu -, poemele par niste performance-uri, percutante, cu unsingur personaj, cand feminin, cand masculin. Sau sunt ca nistevideoclipuri - <<ceva lent/ incetinire de sensuri si degoluri>> - care te lasa pe ganduri."

Anna Kalimar - "Iradierea unei lumi oarecare".S-a nascut in 1991, la data aparitiei cartii era eleva in clasa aXI-a. Intr-o scurta nota, Liviu Papadima scrie ca volumasul indiscutie "a capatat aprecierea unanima a juriului ca fiind cel maibun manuscris din sectiunea proza scurta. Scriitura castigatoareieste foarte energica, nervoasa, percutanta, iar stilul tradeaza celputin un talent genuin." Cele unsprezece proze scurte, cu personajesi situatii dintr-o lume adolescentina pe care riscam sa le uitam,transmit un optimism acaparator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO