Ziarul de Duminică

Crime din Nord/ de Stelian Ţurlea

Crime din Nord/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

13.03.2014, 23:57 39

Cartea face parte din seria Inspectorul Wallander. „Într-o dimineaţă îngheţată de ianuarie, inspectorul Kurt Wallander răspunde unui apel care, crede el, va fi o intervenţie de rutină. Când ajunge însă la ferma izolată la care fusese chemat, el descoperă o baie de sânge. Un bătrân a fost ucis în bătaie, soţia sa abia mai suflă întinsă lângă trupului lui învineţit, amândoi victime ale unei violenţe inimaginabile. Femeia îi oferă lui Wallander singura informaţie pe care i-o poate da: se pare că ucigaşii erau străini. Iar de îndată ce această informaţie ajunge în presă se dezlănţiue un val de rasism. Viaţa lui Wallander este distrusă: soţia l-a părăsit, fiica lui refuză să vorbească cu el şi până şi tatăl lui foarte în vârstă abia dacă îl tolerează. Detectivul lucrează fără oprire şi noaptea bea. Dar acum, cu iarna tot mai grea şi având toate mişcările supravegheate de un procuror extrem de îngust la minte, Wallander trebuie să-şi lase deoparte problemele personale şi să se arunce într-o cursă contra cronometru pentru a rezolva cazul înainte ca ura de rasă să escaladeze.”

Prin urmare, un roman modern şi cam cu de toate, care poate trezi suspiciune. Din fericire, e foarte bine scris, iar acţiunea este foarte bine condusă. Există extremişti, cam peste tot în lume există, care se dedau la acţiuni condamnabile; dar nu ei sunt autorii asasinatului. Există poliţişti dezabuzaţi, cum apar de multă vreme în literatura genului, cu deosebire în cea nordică; dar actele lor nu contravin bunului simţ. Există o tramă foarte accesibilă şi coerentă şi un mobil credibil. Şi fireşte există suspansul, deznodământul fericit, de această dată, ivindu-se din întâmplare. Pentru că un poliţist bun, chiar şi dezabuzat, terbuie să aibă şi un dram de noroc. Nu spunem cum îl obţine. Doar că romanul nu este unul de duzină.

 

Henning Mankell - Ucigaşi fără chip, Editura RAO. Traducere din limba engleză de Viorica Morogan şi Dan Shafran

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO