Ziarul de Duminică

Cronicile nenăscutului care nu vrea să se nască/ de Stelian Ţurlea

Cronicile nenăscutului care nu vrea să se nască/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

09.11.2012, 00:05 79

Samuel Beckett

Opere II

Murphy. Watt. Vis cu femei frumoase şi nu prea

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Veronica D. Niculescu.Cel de‑al doilea volum din Seria de autor "Samuel Beckett" reuneste trei romane din prima perioada de creaţie a scriitorului care primit Premiul Nobel pentrtu literatură în 1969: "Murphy" (1938), "Watt" (1953) si "Vis cu femei frumoase si nu prea" (1992). Scrise in limba engleza si presarate cu numeroase detalii autobiografice, acestea se supun inca intr‑o oarecare masura canoanelor romanesti legate de intrigă, personaje şi decor, deschizând vasta galerie de antieroi beckettieni cu trei figuri memorabile - solipsistul indolent, cugetatorul solitar şi eternul crai.

Mihail Gălăţanu

Douăsprezece cântece înaintea naşterii

Editura Cartea românească

Volumul este ultimul din "Trilogia nasterii", începută cu "Burta Instelată" (2004) şi continuata cu "Poeme amniotice" (2007). "Douasprezece cintece inaintea nasterii are ambitia sa concentreze o intreaga creatie poetica in doar douasprezece poeme, sa cizeleze/slefuiasca, pe parcursul mai multor ani, cel putin vreo cinci, pina acum, o tema poetica unica, uriasa, inepuizabila - si foarte draga inimii mele: cea a nenascutului care nu vrea sa se nasca. «Viata de nenascut» este un teren cât se poate de virgin, pe care am inceput sa il defrisez in doua cicluri anterioare. Concizia este miza principala a acestei carti, care trage cu ochiul spre un model redutabil, 11 elegii de Nichita Stanescu." (Mihail Galatanu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO