Ziarul de Duminică

Culori noi la biserica veche din Şimon/ de Stelian Ţurlea

  Culori noi la biserica veche din Şimon/ de Stelian Ţurlea

Biserica veche din Şimon

Autor: Stelian Turlea

02.12.2010, 23:37 637
În locul undesfârşeşte Branul şi încep Moiecii, oamenii au aruncat un pod pesteun pârâu năvalnic care coboară din Bucegi, întotdeauna învolburatşi pământiu când ploile abundente sapă versanţii. Pârâului i-au zisŞimon.
Imediat după pod, se deschide,la stânga şoselei principale, un drum lat care urcă şerpuind pemulţi kilometri, poate opt, poate zece, până se pierde înrezervaţia muntelui, pe unde maşinile nici nu mai au voie şi deunde nici nu se mai încumetă. De o parte şi de alta se aşterncoaste domoale, de o frumuseţe ireală, cu păşuni, păduri şi casepresărate de penelul unui maestru artist. Valea Şimonului e locuitădin vremuri imemoriale, ca întreaga zonă, de altfel, ocupaţiaprimordială a oamenilor fiind creşterea oilor. Şimonul este unuldin cele cinci sate (Bran, Poarta, Predeluţ, Sohodol şi Şimon) carealcătuiesc comuna Bran.
La vreo doi kilometri de şoseauaprincipală, poate ceva mai mult, pe partea stângă, se află unmonument arhitectonic de o mare frumuseţe - biserica SfântaParaschiva (sau Parascheva). Printre crucile foarte vechi alecimitirului şi mai ales după săpăturile făcute în anul 1970, s-audescoperit urme ale unei biserici datând de la 1525. E foarteposibil ca viaţa religioasă să fi fost organizată chiar şi maiînainte, brănenii şi şimonenii practicând cultul ortodox cu bogatetradiţii locale şi ghidându-se după norme morale păstrate cuajutorul bisericii. În arhivele statului din Braşov existădocumente care atestă existenţa unei biserici de lemn, din ce în cemai deteriorată în a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, motivpentru care, prin repetate cereri către Magistrul Braşovului,Arhiereul Ortodox din Sibiu, castelanul din Bran şi chiar Curtea dela Viena, se solicita construirea unei noi biserici, menţionându-secă locuitorii au strânse toate materialele necesare ridicăriinoului locaş.
Cel care a iniţiat construcţia,pe locul vechii biserici de lemn, a fost preotul Ioan Bartolomei.Locaşul a fost sfinţit cu hramul Sfintei Paraschiva, la 13septembrie 1793, de episcopul Gherasim Adamovici. Cu bârnele fosteibiserici s-a ridicat un gard împrejurul cimitirului care înconjurabiserica pe trei laturi. O inscripţie pe peretele din faţă spune:"La acest leat 1792 Aprilie 23, s-a făcut această grădinăîmprejurul sfintei biserici, cu îndemânarea şi silinţa preotuluiIoan Moşoiu şi a gocimanului Ioan Enescu de dumnealor noriaşi aisfintei biserici şi cine va ajunge stapânitori preot şi gociman săfie vrednici şi datori a drege orice s-ar strica, ca să le deaajutor şi să-i ierte Dumnezeu că s-a făcut cu mare cheltuială,Meşter Petru Oprea."
În anul 1821 s-a anexatbisericii un pridvor, iniţial deschis prin arcade şi stâlpi în stilbrâncovenesc. Astfel, construcţia este formată din pridvor,pronaos, naos şi absida altarului şi e realizată din zidărie decărămidă de 90 cm grosime, pe fundaţie de piatră de râu. Pardosealaeste din scândură, aşezată, la ultima restaurare, peste alta făcutădin plăci de gresie, în 1821. Pridvorul este acoperit cu o calotăsferică, pronaosul şi naosul sunt acoperite cu bolţisemicilindrice. Biserica are două turnuri, unul mai înalt,hexagonal, din cărămidă zimţată, din nou specific bisericilorbrâncoveneşti. În acest turn sunt fixate clopotele. Faţadele suntzugravite şi au ancadramente simple la ferestrele în arc. În parteasuperioară a pereţilor exteriori şi a pridvorului sunt panourirectangulare, care cuprind, pe partea de vest, picturimurale.
Biserica a fost consolidatăîntre 1985-1986, iar între 1988-1989, interiorul bisericii lanivelul altarului, naosului şi pronaosului a fost repictat înfrescă, de pictorul Gheorghe Zaharia, prin contribuţia tuturorenoriaşilor. Lăcaşul a fost resfinţit la 14 octombrie 1990, deepiscopul Serafim Făgăraşanul. În timpul lucrărilor amintite, s-adescoperit sub mai multe straturi de zugrăveală un strat pictat în1821 de zugravii Nicolae şi Ioan.
Documentele spun că au slujit înaceastă biserică Stoica Mănoiu, Ioan Mănoiu, Stan Mănoiu, NicolaeMănoiu (1793-1853), Ioan Mănoiu fiul (1853-1909), Valeriu Puşcariu(1910-1957), Nicolae Puchianu (1957-1976), Gheorghe Puchi(1976-1994), Ştefan Popica (1994-). Crescând numărul enoriaşilor,biserica a devenit neîncăpătoare, aşa încât preotul NicolaeVartolomeu şi fruntaşii satului au hotărât ridicarea unui locaşnou, ceva mai sus, spre munte, construit între 1846 şi 1849, cunumele Biserica Nouă din Şimon şi hramul Sfântul Nicolae, sfinţităîn 1849 de protopopul Petre Gherman, cu blagosloveniamitropolitului Andrei Şaguna.
În timpul războiului dereîntregire, armata maghiară a luat clopotul cel mare al bisericiipentru a-l topi şi a-l transforma în muniţie, iar preotul Ioan I.Moşoiu s-a refugiat în Moldova, unde a slujit la o parohie aprinţului Barbu Ştirbey, până în 1919.
Rolul acestor două biserici afost enorm în istoria locului în ultimele două secole, pe lângăfiecare dintre ele înfiinţându-se câte o şcoală sub îndrumareapreoţilor şi din averea parohiilor. Unii preoţi erau şi profesorişi participau la examinări. Cei mai mulţi dascăli erau absolvenţide teologie care nu aveau încă o parohie - Ioan Vartolomei, NicolaeChiorniţă, Leonte Puşcariu, Nicodim Dan, Nicolae Balca, GheorgheVoinescu, Ilarie Plotogea, Teodor Pop, Iosif Cojanu, Nicolae Reit,Gheorghe Tişcă, Gheorghe Enescu, Iosif Runceanu, Nicolae Runceanu,Ioan Buta, Iustina Dan, dar şi mulţi membri ai familiei Moşoiu.Accentul se punea pe cântări, cititul în cărţile bisericeşti,ceaslov şi aritmetică. La început cursurile se ţineau în caseparticulare, dar apoi s-au construit clădiri speciale, care aufuncţionat chiar şi după 1907, când legea de maghiarizare a luiAppony a cerut ca şcolile româneşti să fie închise.
Biserica veche din Şimon se aflăpe lista monumentelor istorice din 2004 - la poziţia 853. Structuraei de rezistenţă este bună, dar cum terenul se află în apropiereapârâului Bisericii, situat la 20 de metri, nivelul pânzei freaticeeste ridicat, persistă efectul umidităţii remanente atât înexterior, cât şi în interior. Biserica are nevoie de sistematizareverticală, dren exterior, refacerea trotuarului din jur,restaurarea finisajele interioare şi exterioare, reviziaînvelitorii şi mai ales restaurarea picturii murale originare(iconostas şi pridvor). Există din 2008 un proiect de consolidareşi restaurare, cu toată documentaţia şi aprobările necesare, darlipsesc fondurile. De pildă, picturile originale de pe faţadavestică, deasupra intrării, încă n-au fost restaurate. Pentru a leproteja de distrugere, acum sunt acoperite cu panouri de pânză pecare s-au zugrăvit imagini de sfinţi, dar vremea macină sub acesterelative protecţii.
Preotul Ştefan Popica, un bărbatîn floarea vârstei, dintr-o familie de preoţi mari iubitori detradiţii şi obiceiuri vechi, venit de prin părţile Făgăraşului,slujeşte în biserica Sfânta Paraschiva de 17 ani. Aşa cum înpropria casă şi-a aranjat un mic muzeu cu costume populare, s-azbătut să restaureze biserica din Şimon şi s-o facă cunoscută şialtora. A obţinut cu perseverenţă toate aprobările necesarerestaurării bisericii, dar într-o perioadă de criză cum este ceaprin care trecem, lucrurile par să se fi împotmolit.
Vorbeşte cu entuziasm desprebiserica în care slujeşte. Îşi aminteşte de vremurile de început,când lăcaşul era încălzit cu rumeguş, fumul înnegrind iremediabilpereţii şi obligând la grabnică restaurare; de cum a găsitcandelabrul cel mare aruncat în pod la ultima restaurare, iarmeşteri pricepuţi din Alba au redat strălucirea acestei pieseremarcabile, pe care se mai vede scris cu litere chirilice anulfabricării, 1791; descrie cu pricepere picturile originale alecatapetesmei, de la 1790, sau pe cele originale din pridvor,printre puţinele picturi bisericeşti, după ştiinţa sa, în care estezugrăvit Dumnezeu făurind lumea; nu uită să-i amintească pe ceitrecuţi la cele veşnice şi care, înstăriţi fiind, au plătit, înurmă cu un secol, picturile bisericii; nu-şi poate reţine tristeţeacând insistă asupra nevoii de a reface zidurile exterioare lafiecare doi, trei ani, pentru că legile îi interzic să zidească cuciment şi ipsos sau alte materiale de construcţie moderne şirezistente; e fericit când spune că unul dintre enoriaşi a promisrefacerea podelelor.
Cu smerenie îmi spune că oricevizitator e bine venit oricând şi, parcă cu jenă, că a deschis uncont al bisericii în care oricine poate contribui la fondurilenecesare refacerii: Parohia Şimon Biserica veche, cont deschis laBanca Comercială Română, sucursala Râşnov,RO52RNCB0058009935480001.
Fotografiile au fostrealizate de de Cristina Ţurlea.
1. Biserica veche din Şimon
2. Cimitirul care înconjoară biserica
3. Catapeteasma păstrează picturile de la sfârşitul secoluluial XVIII-lea
4. Candelabrul cel mare a fost găsit aruncat în pod; se vedeanul fabricării - 1791
5. Trecerea din pronaos în naos, cu picturilerefăcute
6. Pictură refăcută la ultima restaurare...
7. ...şi o alta datând de două secole. În biserica veche dinŞimon sunt printre puţinele picturi bisericeşti în care estezugrăvit Dumnezeu făurind lumea
8. Pictură exterioară originară pe faţada nordică
9. Preotul Ştefan Popica explicând cum, pentru a le proteja dedistrugere, până la o aşteptată restaurare, picturile originare depe faţada vestică au fost acoperite cu panouri de pânză pe cares-au zugrăvit chipuri de sfinţi
STELIAN TURLEA (n. 1946)a urmat studii de filologie (1968) [i filosofie (1976), laBucure[ti, a fost aproape trei decenii redactor de politic` extern`la revista "Lumea", a condus, dup` 1989, revistele "Lumea","Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dup` care a lucrat \nteleviziune, ca [ef al departamentului de [tiri al Antenei 1. Din1996 lucreaz` la PRO TV, din 2000 este [i editor senior alZiarului de Duminic`. Este autorul a zece c`r]i depublicistic`, zece romane, opt c`r]i pentru copii [i dou`traduceri. A \ngrijit trei albume. A primit Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatur` pentru copii (2003), PremiulAsocia]iei Editorilor din Romånia (AER) pentru literatur` pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asocia]iei Scriitorilor din Bucure[ti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatur`pentru copii \n 2000 [i Premiul AER pentru roman \n2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO