Ziarul de Duminică

CULTURA URBANA / A licentia licenta

CULTURA URBANA / A licentia licenta
12.03.2009, 21:53 39

Explicatiile unui atare trend sunt destul de simplu de formulat: atat profesorii, cat mai ales studentii sunt constienti ca: a. in vremurile acestea, e bine sa demarezi cat mai repede spre un loc de munca (daca reusesti sa identifici asa ceva); b. nu prea te-ntreaba lumea de licenta, la angajare, necum de masterat, doctorat si grade stiintifice.

Anii post-decembristi au adus cu ei, intre multe altele, bune si rele, o dubla tendinta in domeniul universitar si post-universitar: toate titlurile si diplomele au inceput sa se obtina din ce in ce mai usor si, pe de alta parte, sa valoreze din ce in ce mai putin. Nici nu mai conteaza care a fost cauza si care efectul, dar legatura e evidenta si logica, in conformitate cu legile economiei de piata.

Astfel – asa cum am mai scris aici – a devenit de mult o banalitate ca la un concurs pentru un post de "asistenta" (pe romaneste: secretara – daca nu cumva e vorba despre o asistenta medicala) sa se prezinte candidate cu una sau mai multe facultati absolvite, cu sau fara licenta – printre care, fireste, nu figureaza facultatea de secretare, nici macar aceea de asistente. In acelasi timp, legatura dintre facultatea/ facultatile absolvita/ absolvite si natura locului de munca este astazi – atunci cand este – o fericita intamplare. Ma grabesc sa precizez ca nu numai pe meleagurile natale, caci recent am aflat despre un absolvent roman de Conservator care este, undeva in Vestul cel mai pretentios, nici mai mult nici mai putin decat consultant financiar la firme tari, pe bani grei! Si mai cunosc o absolventa de Litere care ajunsese vicepresedinta de Banca prin California.

La noi, categoria profesionala cea mai colorata, sidinpunctul de vedere al pregatirii, ramane junalismul, in care au facut cariera – sau macar mananca o paine – absolventi de Geologie, Automatica, Informatica, Electronica, Medicina, Chimie si ce mai vreti dvs. Dar exemple similare se pot gasi in multe alte meserii (nu in breasla medicilor, sper!)

Asa ca lasati grija licentelor si masteratelor in seama celor care au urmat facultatea dintr-o vocatie.  

tczarojanu@yahoo.com

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO