Ziarul de Duminică

Dali evocat de Radu Varia. GALERIE FOTO

Radu Varia şi guvernatorul Mugur Isărescu la conferinţa de la BNR

Dali evocat de Radu Varia/ de Cristina Ţurlea

Autor: Cristina Turlea

17.02.2012, 00:08 273

Pentru a doua oară în mai puţin de un an, Radu Varia, doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, a ţinut o conferinţă cu tema "Salvador Dali, Împăratul Traian şi România". Prima dată s-a întâmplat la 22 iunie, în Amfiteatrul "Ion Heliade Radulescu" al Bibliotecii Academiei Române. A doua oară - săptămâna trecută, în sala Mitiţă Constantinescu a Băncii Naţionale a României, în cadul Zilelor Culturale ale Băncii Naţionale. Şi atunci şi acum a asistat un public numeros, care arată interesul stârnit de temă.

Cel mai cunoscut exeget al lui Brâncuşi, Radu Varia, a mai fost şi prieten şi confident intelectual privilegiat şi de durată al celui mai controversat artist plastic al secolului trecut - Salvador Dali. Cum s-au apropiat cei doi a fost până nu demult o enigmă, dezvăluită de critic cu nonşalanţă de ceva vreme. În toamna lui 1967, când subiectul la ordinea zilei în presa franceză era restaurarea Castelului Versailles, Salvador Dali a anunţat că va oferi de două ori pe săptămână, de-a lungul lunii noiembrie, cursuri de desen în favoarea restaurării magnificului castel al lui Ludovic al XIV-lea. Atunci l-a cunoscut studentul la Belle Arte, Radu Varia, pe Dali, iar prietenia lor avea să dureze 23 de ani. Mai târziu, aveau să lucreze împreună la deschiderea muzeului din Figueras, dedicat pictorului, astăzi, al doilea muzeu din Spania, ca număr de vizitatori, după celebrul Prado din Madrid.

Dali a văzut în Radu Varia nu doar un "om de idei, un superstar", un prieten şi un vizionar critic de artă, ci şi un descendent al Împăratului Traian, din ale cărui "glorioase testicule" spunea că derivă poporul român. Prietenia de peste două decenii dintre cei doi oameni de cultură a fost constant inspirată de Împăratul Traian.Dali era pasionat de Împăratul Traian care, plecat de lângă Sevilla, devenea Împărat al Romeişi cucerea Dacia. În 1972 Dali a compus textulOui! à la Roumanie, Pour Radu Varia (Da! României. Pentru Radu Varia), care se încheie uimitor: "Şi pentru că sângele patriei este etern şi nemuritor, şi pentru a fi ca el, ca împăratul Traian - n.n. şi întotdeauna primul din specia umană, mă proclam Salvador Dali, catolic, apostolic, roman şi român." Un an mai târziu Dali realizează sculptura în bronzTraian călare.

"Discreditând total lumea aparenţelor, Dali fundamentează ceea ce, pe scurt, va deveni Biblia suprarealismului: Metoda paranoiac-critică," explică Radu Varia. Atmosfera conferinţei a fost foarte placută, înainte de toate pentru că se simţea că sunt amintiri trăite şi nu imagini ţesute din lectură. Cei doi au fost într-un continuu dialog, chiar şi dincolo de anii când criticul tânăr i-a stat aproape. La un moment dat, povesteşte Radu Varia, Dali a vrut muzică din solz de peşte, ca fundal pentru un film regizat de el şi auzise că în România există cântăreţi capabili de asemenea isprăvi. Radu Varia i-a făcut rost de solzi şi, cum nu s-au descurcat niciunul să cânte, i-a adus un căntăreţ. Din păcate, cam nepriceput.

Evocarea extraordinarei personalităţi a lui Salvador Dali şi revelaţiile criticului de artă Radu Varia au pasionat publicul prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO