Ziarul de Duminică

De la omul damnat la artistul aproape salvat

06.07.2000, 00:00 25



Dupa 19 carti publicate, trei copii, doua casatorii si mai multe scandaluri literare, controversatul poet Aurelian Titu Dumitrescu este aproape sigur ca "de ce fugi nu scapi niciodata".

De copilarie poetul isi aminteste ca de o perioada mai mult decat zbuciumata, cand tatal il batea aproape zilnic, pana la lesin. Amandoi parintii erau extrem de violenti - si intre ei, si cu lumea, dar mai ales cu el. Mama il batea cu liniarul pentru ca facea liniutele si bastonasele stramb, tatal folosea cureaua pentru ca nu suporta nici macar scartaitul scaunului pe care statea copilul. Poetul crede ca tatal sau, care provenea dintr-o familie de boieri si avea un acut simt al proprietatii, nu si-a respectat fiul niciodata pentru simplul motiv ca fusese constrans de imprejurari sa se insoare cu o fata de taran crescuta intr-o familie numeroasa in conditii de saracie crunta. Tatal era cunoscut in tot orasul Caracal pentru forta si cruzimea pe care le dovedea in confruntarile cotidiene, doborand uneori trei-patru adversari. Era si un mare bautor de vin, ajungand sa consume cate 12 litri pe zi.

Copilul a avut in schimb noroc cu faptul ca bunica l-a iubit si protejat ca si cum ar fi fost fiul ei. Ea a fost prima care i-a vorbit despre un unchi al lui, tot Titu, care in ultimele clipe ale vietii (a murit la 24 de ani) scrisese cateva poezii. Bunica le pastra cu sfintenie alaturi de tablourile familiei, printre care figura impozant cel reprezentand o ruda mai indepartata, fost mitropolit al Olteniei. Despre bunicul viitorului poet se spunea ca fusese un om foarte mandru si demn, ca dormea tot timpul cu pistolul la el si ca intr-o zi a avut curajul sa-l palmuiasca pe prefectul de Romanati, pricina pentru care a facut cateva zile de arest. Demnitatea avea sa se transmita ereditar, dovada chiar tatal lui Aurelian, care s-a sinucis imediat ce a aflat ca are cancer si ca trebuie sa poarte masca de oxigen.

Pentru a supravietui batailor crancene aplicate de parinti, Aurelian Titu Dumitrescu se vedea adeseori nevoit sa intre intr-un fel de transa, o inaltare a spiritului din trup, ritual la care apeleaza si astazi atunci cand scrie poezie.

Una dintre activitatile cele mai neplacute de care isi aminteste era sa curete cotetele animalelor de curte, care trebuiau sa arate exemplar: chiar si porcii erau spalati cu detergent.

Poezie a inceput sa scrie prin clasa a doua, pentru ca o iubea foarte mult pe bunica si pentru ca visa sa devina poet, ca unchiul Titu. La incurajarile bunicii si ale matusilor, a continuat sa scrie, indragostindu-se de Eminescu si Cosbuc, din versurile carora putea sa recite ore in sir.

La 15 ani are un grav conflict cu tatal lui si, pentru prima oara, riposteaza. Era deja barbat in toata firea, facuse box si haltere, devenind un mic sef al lumii "interlope" din localurile orasului. Mama, care nu l-a mangaiat sau sarutat vreoodata, avand un adevarat cult pentru sotul ei, a luat decizia sa-si alunge fiul de acasa, pentru ca avusese curajul sa ridice mana impotriva tatalui.

Tanarul pleaca, ajunge la Bucuresti, mananca o vreme resturi de la cantina CFR si isi instaleaza "domiciliul" in pestera din parcul Cismigiu, unde e descoperit de catre Tudor Opris, redactor la revista "Cutezatorii", Ovidiu Zotea si Costache Anton. Opris il gazduieste o saptamana pe "al doilea Eminescu" (asa se prezentase tanarul, cu vadita mandrie), convingandu-l in cele din urma sa se intoarca acasa. Dupa 100 de metri insa, tanarul sare din tren si isi muta domiciliul in Gara de Nord, unde, dupa cateva zile, este arestat pentru vagabondaj. Ajunge astfel sa-si petreaca mai bine de o luna de zile intr-o inchisoare pentru minori, unde este poreclit "prajina cu difuzor" - asta atat pentru ca era inalt, cat si pentru ca le recita puscariasilor versuri.

Astazi, Aurelian Titu Dumitrescu isi aduce aminte cu nostalgie de "micile nebunii" ale acelei varste, considerand ca a lasat ceva in urma lui - de la cartile de poezie la stralucitul dialog cu Nichita Stanescu, dialog cuprins in paginile volumului "Antimetafizica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO