Ziarul de Duminică

Desfasurare de inteligenta

06.10.2004, 00:00 23



Cartile lui Bogdan Ghiu pot fi considerate o definitie baroca a stilului de viata de la sfarsitul secolului douazeci si inceputul secolului douazeci si unu.



Dupa 1989 se manifesta ca eseist poetul Bogdan Ghiu (prezent cu versuri in volumul colectiv Cinci din 1982 si autor, in continuare, a numeroase alte volume de versuri). El devine cel mai important eseist al ?generatiei '80", dar aceasta noua situare nu i se recunoaste, probabil si din cauza faptului ca ideologul si purtatorul de cuvant al gruparii, Ion Bogdan Lefter, este prea vizibil ca sa poata fi mutat pe locul doi.



In volumele Ochiul de sticla. Texte privind televiziunea (1991-1997), Buc., Ed. All, 1997, Grame, Buc., CR, 1997 si Evul Media sau Omul terminal, Buc., Ed. Idea, 2002, Bogdan Ghiu analizeaza cu mare verva, cu o impresionanta desfasurare de inteligenta efectul pe care il are televiziunea asupra psihologiei colective. Lucid si sarcastic, dar si melancolic, avand aerul enigmatic al unui print rus obligat sa-si castige existenta ca sofer de taxi la Paris, el descrie mecanismul de functionare al unei noi lumi, care nu seamana cu nici una din cele anterioare. In raza atentiei sale intra, prin serii rapide de asocieri de idei, si alte caracteristici ale societatii ?postmoderne", astfel incat spectacolul eseistic devine extrem de cuprinzator. Cartile lui Bogdan Ghiu, in ansamblul lor, pot fi considerate o definitie baroca a stilului de viata de la sfarsitul secolului douazeci si inceputul secolului douazeci si unu.



Si ea atrasa de poezie, gen in care s-a remarcat prin exuberanta si exhibitie, printr-o feminitate provocatoare, care inainte de 1989 i-ar fi adus interdictia de-a publica, Rodica Draghincescu este, inainte de toate, o eseista. De altfel, in toate cartile ei, de versuri sau de proza, eseistica este prezenta ca o continua efervescenta a inteligentei, ca o pornire irepresibila de a intreba, ca o placere de a incerca ideile - asemenea unor rochii - in fata oglinzii.



Volumul de eseuri propriu-zise Tangouri pe trambulina, Pitesti, Ed. Paralela 45, col. ?Comunicare si limbaj", seria ?Convorbiri", 2001, volum subintitulat cu schepsis yeseuri, ramane in amintirea cititorului nu printr-o idee sau alta, ci printr-un vartej de idei care spulbera prejudecatile si lasa in loc dorinta dorinta de a gandi totul pe cont propriu.



Personalitatea plina de temperament a Rodicai Draghincescu seamana cu laptele care da in foc. Ea se revarsa peste marginile oricarui gen literar si chiar peste granitele Romaniei. Autoarea calatoreste frecvent si isi petrece o mare parte din timp in Franta si Germania, uimindu-i (si, uneori, speriindu-i) pe occidentali prin impetuozitatea si imprevizibilitatea scrisului sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24