Ziarul de Duminică

Discretia lui Darascu

Discretia lui Darascu

Vas cu flori, semnat stanga jos in pasta, ulei pe carton, 41x34.5cm. Pret de pornire: 28.000 lei

14.03.2008, 14:49 120

Niciodata Nicolae Darascu nu a fost subiect de entuziasm pentru colectionarii si negustorii care frecventeaza licitatiile de arta. I-au aparut la licitatii intre 2 si 5 lucrari pe an. Nu s-au adjudecat mai mult de trei. Cu alte cuvinte, pictorul a ramas pe piata o prezenta constant discreta, valoroasa, dar nicidecum provocatoare. In aceasta primavara, lucrurile par sa se schimbe. Doua licitatii la rand aduc spre vanzare picturi importante ale artistului.
Studiile franceze, la Academiile de Belle Arte si Julian, au acreditat de la bun inceput un pictor care va avea ceva important de spus. Cea mai importanta expozitie a sa ramane cea de la sala Dalles din 1936... Dar Darascu este pe lista scurta a pictorilor care au facut scoala in Romania, care au impus "impresionismul romanesc", care au fost preluati de toate liniile educative, de la marcile postale la manualele scolare. Celebritatea sa, construita si recunoscuta de criticii de arta, nu i-a atras si pe colectionari asa cum a fost in cazul unor Luchian, Pallady, Petrascu, Steriadi, Sirato... Un pictor calator, Darascu, a lasat cateva picturi remarcabile: Calea Victoriei pe ploaie, Palat venetian, Chioggia, Moschee la Balcic, mai multe peisaje venetiene. Este foarte probabil ca mai toate picturile lui importante sa fi ajuns in patrimoniul muzeal pentru ca nu exista niciun colectionar celebru cu o pasiune ferm declarata pentru Darascu. Nici sarlatanii, nici falsificatorii nu i-au "atacat" opera.
La inceput de primavara 2008, Darascu este, iata, prezent in licitatii cu doua picturi tipice pentru doua momente artistice ale pictorului. Venetia este o lucrare din seria lagunara, absolut remarcabila. O lucrare titrata, provenita din colectia preotului profesor Ion Buga, departe insa de celebrele uleiuri venetiene din muzee. Dar pretul nu a contat, am putea spune. A fost cumparat cu mai mult decat dublul sumei de pornire: de la 35.000 lei la 75.000 lei. Palatul venetian (caci nu prea i se poate spune peisaj) a fost imediat dublat de o compozitie, Vas cu flori care porneste de la 28.000 lei. Daca statistica va functiona, peste an vor mai aparea 2-3 lucrari ale lui Darascu, aproape toate adjudecabile. In ultimii patru ani, s-au vandut cate 3-4 tablouri ale lui Darascu. A provocat evenimente de piata doar in 2005, cand doua lucrari i s-au vandut cu aproape 45.000 de euro, cea mai mare sumsa incasata pe seama numelui sau intr-un an calendaristic. 2008 se anunta un an mai bun?





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO