Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE/ Afaceri cu tramvaie (VI). Uite Statutul, nu e Statutul!

DOSARE DECLASIFICATE/ Afaceri cu tramvaie (VI). Uite Statutul, nu e Statutul!

In imagine, castrarea cailor in grajdul din Lanariei

03.02.2010, 14:51 38
Statutele Societatii au fost aprobate deConsiliul Comunal, in cele 39 de articole ale acestoraprecizându-se ca nu se pot modifica decât in urma unei intelegeriintre Comuna si Consiliul de Administratie, fiind necesar apoivotul unei Adunari Generale care trebuia sa intruneasca 2/3 dintreactionari si sa voteze pentru schimbare 2/3 dintre ceiprezenti.
Problema a fost ca Statutele nu au respectat Legea din 14aprilie, mentionând ca trebuiau construite cel putin 10 km delinii de tramvai si ca Societatea avea dreptul exclusiv de ainfiinta, transforma si exploata liniile dupa expirarea concesiuniisocietatilor existente de tramvaie. Se instituia monopolul. Deasemenea, Societatea era libera sa nu execute nicio linie detramvai in ultimii cinci ani ai concesiunii si sa nu admita niciunspor la obligatiile asumate pentru primii 15 ani.
Alexandru Marghiloman, ministru de interne, a observatdiferentele existente intre Legea pentru exploatarea tramvaielorcomunale si Statute, afirmând ca nu contesta Legea, insa, "neplângem de altceva, de Statute", acestea fiind un "adaos lalege". Marghiloman a fost sprijinit de P.P. Carp, care aconsiderat ca "e o primejdie atunci când partidele politice nucauta sa se intareasca prin idei, prin convinctiuni, dar cauta sase intareasca prin afaceri", sugerând, la figurat, folosireafierului rosu pentru cei care comiteau greseli.
Statutele au fost criticate si de Consiliul Comunal, care aobservat, in 1911, ca Societatea de tramvaie si-a insusit dreptulexclusiv de a construi linii de tramvai in Bucuresti, "unmonopol scandalos si un privilegiu pe care nicio lege nu l-ainstituit (…) despuind pe Comuna de dreptul ei regalian de acrea linii in beneficiul publicului pe stradele in care societateanu ar fi voit sa infiinteze tramvaie pe timp de 40 de ani!".
Consilierii au precizat ca Statutele nu puteau modifica sauabroga legi, sau sa compromita drepturile superioare si permanenteale corpului municipal, elaborarea lor gresita sau ilegala angajândresponsabilitatea civila a autorilor lor. Consiliului Comunal apus, la 7 iulie 1911, Statutele in acord cu Legea din 14 aprilie1909, eliminându-se monopolul oricarei societati pe durataconcesionarii. Peste patru zile insa, Alexandru Marghiloman aaprobat anularea Statutelor.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorieal Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreazala revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica,Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole,publicate in periodice si volume colective, si peste 20 decomunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO