Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Despre generatii si despre omul politic

EDITORIAL/ Despre generatii si despre omul politic
13.01.2010, 15:26 43
Tot ce facem, actele si reactiile noastre,indiferent de instruire, de treapta sociala pe care ne aflam sau demeseria pe care o practicam, isi are radacinile intr-o anumeexperienta, educatie, care sunt fara doar si poate tributare uneiepoci anume. Asa a fost dintotdeauna.
Sociologii au creat sintagma"omul istoric", care nu e doar captivul zilelor si anilor, ci si alclipelor, cum spunea Petre Tutea. Prin urmare, atunci cand urmarimsi analizam comportamentul oamenilor si rezultatul actiunilor lorin momente importante, nu putem sa nu tinem seama de amprentalasata asupra lor de istoria pe care au trait-o.
La fel se intampla cu omulpolitic actual, cel nascut dupa 1989, pentru ca despre un ompolitic inainte de 1989 e cam greu sa putem vorbi. Oricare i-ar fivarsta, omul in cauza ii datoreaza epocii comuniste aproape totul:gandirea, limbajul, obiceiurile, chiar si simtirea.
Imediat dupa 1989, clasapolitica a fost alcatuita din trei categorii de politicieni: intai,batranii care ucenicisera pe langa liderii partidelor istorice,inainte sa fie eliminati de regimul comunist, ei insisi cuexperienta de temnite si inchisori; in al doilea rand, fostiinomenclaturisti, cu deosebire din randurile trei si patru, care isifacusera o profesie din a fi activisti ai partidului comunist; inal treilea rand, intelectuali cu credinta ca pot schimbaceva.
Lasandu-i de o parte peoctogenari, care vor fi apucat si timpurile interbelice, cu altementalitati, cei in floarea varstei, intrati in politica in oricaredintre anii postdecembristi, sunt produsul integral alcomunismului. Au crescut atunci, au fost educati atunci, s-auimbibat cu toate tarele ascunse ale regimului. Mai mult, lelipseste cu totul experienta politica. N-aveau cum s-o aiba, iaralfabetizarea politica de la scoli precum "Stefan Gheorghiu" n-aveacum sa fie de vreun folos dupa reintrarea in capitalism. Fiecaredintre ei s-a adaptat dupa capacitati si asa se explica siamatorismul, si diferentele dintre ei, dar si baltirea inmediocritate. Portretul general al omului politic - fireste, suntsi exceptii - descrie un om cu diplome care nu sunt dublate si destiinta pe care acestea ar presupune-o, un personaj inconsecvent,pragmatic, dornic sa parvina, suspicios, apropiat sau chiar aservitclanurilor, adesea grobian, uneori cu discurs stralucit dar gaunos,uneori lipsit de cultura si mai ales dispretuind cultura si fiindconvins ca electoratul poate fi ademenit usor si corupt si maiusor. Un om lipsit de tinuta. Nu e de mirare ca sunt facutiraspunzatori pentru tot ce nu merge bine in tara si ca nu stiu ceputere au in maini.
Politicenii care n-au trait incomunism de-abia au aparut si sunt putini. Chiar de-au trait si incomunism, nu se poate spune ca s-au si format in acele vremuri,incat e de presupus ca pot fi incadrati mai greu in protretul demai sus. Dar primejdia majora este ca incep sa nu aiba rabdare sainvete ierarhiile, pragmatismul ii invata sa imite foarte bine,sunt cameleonici. Asemanarea majora, chiar definitorie, sta indezinteresul pentru cultura. (Poate fi ceva mai edificator decatca, in confruntarea televizata finala a celor doi candidatiprezidentiali din luna decembrie, cand se vorbea despre ce vor facein cei cinci ani de mandat, n-a fost pronuntat macar o data, fie siin treacat, cuvantul cultura?).
Cei mai multi se afla poate nula antipodul, dar destul de departe de imaginea politicienilor deacum un veac care, in general, nu mimau cultura. Sunt convins calucrurile se vor schimba in aceasta tara din toate punctele devedere numai atunci cand nu va mai exista aceastadiferenta.

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO