Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Innoire radicala

EDITORIAL / Innoire radicala
07.01.2009, 15:56 10

 

 
Cam acelasi lucru se intampla, periodic, si cu publicatiile. Din motive diverse. Incremenirea intr-un format e dovada de inspiratie si tenacitate, dar poate fi si contraproductiva, mai ales in perioade de criza: praful aparent ii poate indeparta pe cititorii noi. Este ceea ce facem, incepand cu acest numar, cu Ziarul de Duminica. Dupa 432 de numere, adica dupa opt ani si jumatate, ziarul isi schimba haina. Aveam de optat intre a modifica formatul si a-l tipari prin aceleasi mijloace clasice, dar cine stie cu ce costuri, si a accepta o modificare radicala. Am ales a doua varianta. E un soc pentru noi, cei care il concepem, va fi, mai mult ca sigur, un soc si pentru dumneavoastra, cititorii, mai ales pentru cei impatimiti, ca mine, de mirosul cernelurilor tipografice si de concretetea matasoasa a hartiei de ziar. Pentru ca socul sa nu fi prea puternic, am mai pastrat aproape doua pagini pe hartia clasica, pagini gazduite cu generozitate de saptamanalul Dupa afaceri. Acolo, cititorul va gasi doar nade spre uluitorul net.
E si un pariu in care ne angajam. De mai multi ani, presa online castiga teren in toata lumea, cu deosebire in tarile cu veche traditie tipografica, dar unde tehnologia moderna fascineaza. Sunt publicatii care au trecut in intregime pe net; sunt publicatii care apar numai pe net; sunt publicatii care s-au revigorat pe net. Pare sa fie tehnica viitorului, oricat de uimit as fi. Cand aveam varsta de acum a fiului meu, care navigheaza pe net, vorbeste prin intermediul computerului cu mai multi prieteni simultan si are acces, daca vrea, la orice informatie in timp real, eu ascultam cu urechea varata intr-un radio vechi muzica si piese de teatru; nu aparuse nici macar televizorul. Dar asta nu ma impiedica sa inteleg incotro se indreapta lumea. Viitorul va fi cu certitudine al presei online, chiar daca presa scrisa nu va disparea cu totul. Chiar si impatimitii ca mine trebuie sa se adapteze. Mirosul cernelurilor tipografice il vom gasi mai ales in biblioteci.
Cum va fi noul Ziar de Duminica? Va pot spune acum doar ce vrem sa fie. Vom incerca sa pastram cat mai multe dintre cele cu care Maria-Sa cititorul s-a obisnuit, dar vom veni si cu rubrici si tematici noi. Majoritatea colaboratorilor cu care am strabatut acesti aproape noua ani ne raman alaturi; uneori li se vor adauga nume noi. Faptul cel mai important este ca ziarul isi va pastra nealterate credintele cu care a pornit la drum: nu va exagera si nu va minti, va fi o publicatie echilibrata, atenta la acuratetea informatiilor, se va stradui sa acopere cat mai mult din paleta domeniului cultural, va practica toate genurile presei, va continua sa atraga condeie remarcabile, va da seama de miscarile din literatura, muzica, teatru, arte plastice, cercetare, invatamant, va refuza polemicile sterile si va denunta impostura, va refuza promovarea pe alte criterii decat cele axiologice. Va fi Ziarul de Duminica pe care l-ati iubit si dorit.
Daca vom castiga sau nu pariul in care ne-am angajat depinde, pe de o parte, de noi (sa ne tinem de promisiuni), dar si de dumneavoastra (sa acceptati noul mediu, sa va obisnuiti cu el si sa-l iubiti). Am avut onoarea sa va avem parteneri, pe dumneavoastra, cititorii nostri, in anii in care ziarul a aparut pe hartie. Speram sa va avem parteneri si in lumea virtuala.Cu fiecare accesare, Ziarul de Duminica va creste. La multi ani!


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO