Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Revelatia de la Lowicz

EDITORIAL / Revelatia de la Lowicz
02.07.2009, 14:01 19

S-a intamplat in prima jumatate a lunii iunie, in urma invitatiei pe care mi-a facut-o Forumul Cultural Austriac din Varsovia, la propunerea Institutului Cultural Roman de acolo, de a lua parte la un exclusivist festival international de poezie, intitulat "The Waves of Poetry".
Am pornit din Bucurestiul toropit de caldura cu speranta ca, in cateva ore, la Varsovia ma va intampina o minunata dupa-amiaza boreala, dar si acolo erau 34 de grade la umbra, asa ca n-am regretat deloc faptul ca, spre seara, autobuzul Forumului ne-a transportat afara din oras, la Radziejowice, unde am fost cazati intr-un vechi si vast conac boieresc asaltat de verdeata.
Dar nu despre minunatul festival va voi vorbi aici, ci despre experienta pe care am trait-o pe 11 iunie, cand am fost imbarcati cu destinatia Lowicz. Acest oras de 30.000 de locuitori gazduieste in respectiva zi o procesiune absolut grandioasa, prilejuita de Corpus Christi, importanta sarbatoare a lumii catolice.
Cand am ajuns noi, ceremonia incepuse, asa ca nu ne-am putut apropia la mai mult de o suta de metri de catedrala dinspre care se revarsa in strada o veritabila armata a lui Dumnezeu. Vreme de o jumatate de ceas, prin fata noastra au defilat sute de credinciosi, intr-o ordine desavarsita, urmand un scenariu indelung exersat. Evenimentul este atat de viu si de pitoresc, incat revista "National Geografic" a scris despre el inca din anii 30 ai secolului XX. Imbracate in costume traditionale, intens colorate si lucrate cu maiestrie, grupuri-grupuri de localnici inainteaza sub calauzirea unor stindarde la care sunt conectate prin veritabile cordoane ale credintei. Unui grup de varstnici ii urmeaza un grup de adolescenti, pe urma caruia vine un detasament de bravi barbati in floarea varstei, secondat de un grup de copii de 6-8 ani, caruia ii urmeaza un grup de femei si tot asa, parca la nesfarsit. Toti pasesc in ritmul imnului ce se transmite prin intermediul unor statii de amplificare purtate in spinare de tineri care insotesc respectivele grupuri. In galeria foto atasata materialului de fata, puteti admira secvente din acest urias spectacol, inregistrate de coordonatoarea de programe a Forumului Cultural Austriac, Natalia Wawrzewska.
Eu continuu cu ceea ce a reprezentat propria mea revelatie: ca numai intr-un asemenea context religios putea aparea o personalitate de talia lui Ioan Paul al II-lea. In Polonia, biserica are o puternica implicare in viata societatii, pompand in comunitatile pe care le pastoreste solidaritate si responsabilitate, producand exemple si modeland personalitati. Asta in conditiile in care, mai peste tot in Europa, lacasurile de cult au devenit muzee.
 
 
IOAN ES. POP (n. 1958) este absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii din Baia Mare (1983). Pana in 1989 a lucrat ca professor. In 1990, a devenit corector si apoi secretar general de redactie la revista "Luceafarul". Din 1995, a lucrat ca editor executiv la revista "PRO TV Magazin", iar din anul 2000 este editor al "Ziarului de Duminica". Este autorul catorva carti de poezie. In anul 1995, a primit Premiile pentru Debut ale Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si din Republica Moldova, pentru volumul "Ieudul fara iesire". Ulterior, i s-au decernat Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Romane, de doua ori Premiul USR pentru poezie, Premiul Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO), Marele Premiu al Festivalului International "Nichita Stanescu" Ploiesti, Premiul Niram Art, Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24