Ziarul de Duminică

EVENIMENT/ Un film cu două Premii Oscar vine la TIFF 2010

EVENIMENT/ Un film cu două Premii Oscar vine la TIFF 2010
08.04.2010, 16:23 21
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţionalde Film Transilvania (TIFF) se anunţă a fi una spectaculoasă, cumulte iniţiative, noutăţi şi surprize. Neaşteptat a fost pentruorganizatori numărul mare de filme inscrise - 342, dintre care 56sunt producţii româneşti (11 lungmetraje şi 45 descurtmetraje).
"Niciodată nu am mai avut unasemenea aflux, este un număr-record, semn că festivalul e binemarcat in cadrul evenimentelor de acest gen din intreaga lume", adeclarat Tudor Giurgiu, directorul TIFF. "Selecţia se făcea pânăacum in proporţie de 80% bazându-ne pe filmele pe care MihaiChirilov le vedea la alte festivaluri şi de 20-30% pe celeinscrise. Nu ne-am aşteptat la asemenea interes pentru aceastăeditie", a mai spus Giurgiu. Organizatorul nu a exclusposibilitatea ca România să aibă două filme in competiţia din acestan a festivalului.
TIFF 2010 se va desfăşura intre28 mai şi 6 iunie şi va incerca mutarea punctului de interes de laCinema Republica in piaţa centrală a Clujului, Piaţa Unirii. Aiciva avea loc deschiderea oficială, cu proiecţia celui mai recentfilm al lui Fatih Akin (foto 5), "Soul Kitchen", o comedie spumoasărăsplătită la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul Specialal Juriului. Filmul spune povestea unui proprietar de restaurant penume Zinos. "Incercăm sa ii aducem la Cluj atât pe Fatih, cât şi peoperatorul filmului", a mărturisit Giurgiu.
Una dintre cele maiapreciate premiere ale ediţiei se anunţă a fi "Precious: Based onthe Novel Push by Sapphire" (foto 2, 3), in regia lui Lee Daniels(foto 4), deţinător a două Premii Oscar şi a altor 65 de trofee,printre care şi Marele Premiu la Festivalul de la Sundance, filmdescris de directorul artistic Mihai Chirilov drept "o dramăemoţionantă şi tulburătoare despre viaţa lui Claireece PreciousJones, o adolescentă analfabetă, cu numeroase probleme, careincearcă să-şi schimbe radical viaţa dupa ce toate uşile i-au fostinchise".
După modelul instituit de proiecţia filmului "Il Divo" de anultrecut, in acest an, la TIFF, "Videocracy" va fi titlul pe bazacăruia o serie de invitaţi ai festivalului, profesionişti dinindustria cinematografică şi public clujean, vor dezbate tema "Filmşi Politică".
Alte titluri de interes la TIFF 2010 se anunţă a fi "Submarino", inregia lui Thomas Vinterberg, drama "Hadewijch", a regizoruluifrancez Bruno Dumont, "Io sono l'amore", in regia lui LucaGuadagnino, "How I Ended this Summer", in regia lui AlekseiPopogrebsky, "Mother", al coreeanului Joon-ho Bong, "Revolucion", ocolecţie de scurtmetraje despre revoluţia mexicană de acum 100 deani, aşa cum este ea văzută in ziua de azi de 10 cineaşti tinerisau "J'ai tue ma mere", debutul unui tânăr regizor de 19 ani penume Xavier Dolan. Din secţiunea "Focus Israel", Giurgiu a apreciatcă filmul "Lebanon", in regia lui Samuel Maoz, va cuceri publiculde la TIFF. Un alt eveniment special va fi proiecţia lui"Metropolis" (Germania, 1927, foto 6), un film din patrimoniuUNESCO, primul SF din lume care va rula la Cluj pentru a doua oarăin afara Germaniei (după Hong Kong).
Intre marile noutăţi ale ediţieise numără colaborarea cu Centrul Cultural Fabrica dePensule, "cea mai mare realizare a mediului artistic clujean inultimii ani", dupa cum aprecia Tudor Giurgiu. Intre altele, aici vaavea loc o secţiune, care debutează la TIFF 2010, dedicată exclusivrealizatorilor de film din judeţul Cluj.
Filmele vor rula intradiţionalele cinematografe ale festivalului, Republica, Arta şiVictoria, precum şi la Cinema City, Echinox, Taverna şi TeatrulNaţional. Proiecţiile in regim Drive-In din parcarea Iulius Mallvor fi reluate şi in acest an, in perioada 28-30 mai.
Programul de Educaţie Media şiCinematografică lansat la TIFF 2009 va continua, aducând, in plus,câţiva traineri de specialitate din afara ţării. O atenţie specialăva fi acordată atragerii fondurilor regionale europene pentruproducţie de film, aspect care va avea parte de o dezbatere lafestival.

Caravana Filmelor, derulată deTIFF in 2009, ia amploare in acest an prin asocierea cuFestivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul. ProiectulOperation Kino/Caravana TIFF este finanţat de programul MediaInternational al UE şi va avea loc in România intre 16 iunie şi 1august. La fel, in fiecare din ţările implicate, caravanele se vordesfăşura după incheierea festivalurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24