Ziarul de Duminică

Fado în ploaie la Street Delivery 2011/ de Stelian Ţurlea

Fado în ploaie la Street Delivery 2011/ de Stelian Ţurlea

Fotografii de Cristina Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

15.06.2011, 23:34 100

Street Delivery îşi propune - cam de multişor - să transformestrada Arthur Verona într-un traseu cultural pietonal ce va facelegătura directă între Grădina Icoanei şi Parcul Cişmigiu,înlesnind astfel traversarea oraşului pe axa Est-Vest. Proiectuleste unic în istoria recentă a Bucureştiului prin implicarea masivăa societăţii civile în deciziile legate de oraş. La Timişoara, undeStreet Delivery s-a desfăşurat simultan, dar a ajuns doar la atreia ediţie, Primăria a aprobat deja transformarea pietonală astrăzii Florimund de Mercy. Se pare că bucureştenii se mişcă maigreu...

Şi a fost şi a şasea ediţie a Street Delivery, cu peste 300 deproiecte culturale înscrise care ar trebui să reprezinte tot atâţiapaşi înspre crearea pietonalei Verona. Mă îndoiesc că se va realizacurând...

În Bucureşti, planul urbanistic zonal care a fost validat deautorităţi, apoi uitat într-un sertar, prevede plantarea de copaci,pavarea cu piatră cubică a unor porţiuni de stradă, amplasarea unormonumente, crearea unor parcaje subterane şi a unui pasaj pietonalsub b-dul Magheru, restaurarea istorică a Grădinei Icoanei şi aGrădinei Universitarilor, conservarea a 25 de monumente istorice,între ele Şcoala Centrală, Biserica Anglicană, CasaUniversitarilor, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador.
Proiectele culturale care s-au desfăşurat pe stradă în perioada10-12 iunie 2011 şi în spaţiile adiacente au fost atât de multe,încât, în mod obiectiv, nu le puteam urmări pe toate. Voi amintimulte dintre ele, pe cele văzute le voi descrie.

La Ceainăria Cărtureşti a fost vernisată o expoziţiemultimedia de reclame vechi româneşti, din perioada 1860-1989:ziare, broşuri, obiecte din colecţia Florian Ciobanu, spoturivideo; campanii integrate din 1938 pentru Fabrica de ciocolată şiproduse zaharoase Regina Maria sau pentru faimoasa bere Bragadiru,reclame la săpunul Pisica, nectarul Mamaia, dar şi scurtmetrajepentru promovarea turismului românesc. Nostalgicii au admiratîndelung fel şi fel de reclame simple concepute într-un limbajsavuros - celebrul cofetar Failkowski îşi anunţă mărirea localului,vedrele de vin vândute de la fostul local Raşca, hreanul iodatpreparat la frig al doctorului Buci, "toni-nutritivul" vin deBugeaud, somnul liniştit fără paraziţi etc. În Gradina Verona, subgenericul "Natura contradictorie a Bucureştiului", au fostproiectate două scurtmetraje documentare cu tematică urbană: "CitySkills 4 Life",de Gabriela Massaci şi Eugen Ciocan (undocumentar-eseu despre natura paradoxală a Bucureştiului;invitaţi diverşi - Mircea Cărtărescu, Prinţesa Sturdza,Vlad Nanca, Didier Dutour, Vintilă Mihăilescu şi Ştefan Vârtejaru,de 10 ani - explică ce îi atrage, ce îi exasperează si ce îi încântă la Capitala României şi "CasaPoporului 3+5", de Dorin Ştefan (arhitectul apropus, la începutul anilor '90, "construirea" unui imens deal, unfel muşuroi de furnici, care să contrabalanseze siluetaameninţătoare a Casei Poporului; acum, arhitectul îşi revizuieştepropunerea şi are ideea creării unui imens parc englezesc).

În aceeaşi grădină, o seară mai târziu a apărut pe scenă ofamilie portugheză dedicată muzicii fado - Vicente da Camara şifiul său Jose, care, între altele, au cântat în duet un fadocelebru compus chiar de ei, "Moda cosiţelor negre". Se spune că pecei doi artişti i-a influenţat Maria Teresa de Noronha, mătuşa luiVicente da Camara, o celebră cântăreaţă de fado din anii '40-'50,de familie nobilă si cu o voce aparte. Că se pricepeau ori nu,mulţi spectatori cu nostalgia Amaliei Rodriguez i-au aplaudatfrenetic, până ce ploaia torenţială a acoperit cu răpăiala eisunetele melodioase şi interpreţii s-au retras.

Pe scena de muzică de la Street Delivery 2011 au urcatGhostpoet, Alexander Robotnick şi SubCarpaţi. Ghostpoet esterevelaţia primăverii 2011, un nigerian britanic comparat de criticicu Tricky şi The Streets. Alexander Robotnick, veteranul muziciielectronice italiene, are 63 de ani şi este DJ. SubCarpaţi, nouasenzaţie a underground-ului muzical românesc, a lansat compilaţia"Culese din cartier".

Au mai fost: expoziţii de artă, arhitectură, urbanism,film, muzică, sport, jocuri pentru copii, ateliere. Gradina OAR agăzduit un picnic intercultural - un atelier de improvizaţiecu participarea unor traducători beneficiari ai burselor acordatede Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR, a scriitorilor RazvanŢupa, Mugur Grosu, Cosmin Perţa, Gabriel Dalis, Sorin Despot şi adesenatorilor de la revista de bandă desenată "Comics".Asociaţia Lider Just a făcut simulări de procese şi demonstraţii dedemocraţie participativă pentru a le arăta bucureştenilor cum îşipot exercita drepturile. A mai fost prezentată o casă solară, careva participa anul viitor la concursul de profil Solar Decathlon, laMadrid, iar un grup de studenţi la arte au expus icoane restauratedin mai multe biserici de lemn.

Anul trecut, la Street Delivery Bucureşti au fost prezenţi21.000 de participanţi, s-au organizat 63 de ateliere, 65 deevenimente de arhitectură şi urbanism, 65 de evenimente artistice,25 de expozanţi la târg, 11 proiecţii de film, 5 piese de teatru şiimprovizaţie, 26 de evenimente dedicate copiilor şi 26 de concerte.Organizatorii spun că în 2011 au fost mai multe evenimente.

Sigur este că Street Delivery 2011 a lăsat în urmă,pentru a îmbogăţi spaţiul public bucureştean, un mic parcaj debiciclete la Cărtureşti, lucrat în aceste zile de o echipă defierari din Franţa şi dintr-un sat din Moldova, şi o troiţă încurtea bisericii de la Pitar Moş (cioplită tot în aceste zile, cumse vede într-una dintre imagini), care va fi pictată apoi de IonGrigorescu.

"Am vrut să dovedim că o stradă, cu nişte valenţe culturale încănedescoperite, poate produce. Street Delivery conţine chintesenţaspaţiului urban public. (...) Ceea ce ne dorim să facem este sărecucerim spaţiul public", mai spunea Şerban Sturdza,vicepreşedintele OAR, la o conferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO