Ziarul de Duminică

In sfarsit, Romanian Brass!

In sfarsit, Romanian Brass!
16.03.2007, 17:39 69

Infiintat in 2006, Romanian Brass este format din cei mai valorosi instrumentisti ai sectiei de alamuri a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, cu alte cuvinte o formatie instrumentala alcatuita exclusiv din trompete, corni, tromboane, tuba si o sectie ritmica.
Creata de oboistul Adrian Petrescu, un venetic am putea spune, venit tocmai din zona instrumentelor de suflat din lemn, coleg cu membrii formatiei in cadrul aceleiasi prestigioase orchestre, aceasta formatie instrumentala reprezinta, prin insasi existenta ei, un act de cultura cum nu multe ne-a fost dat sa intalnim in lungul anotimp al desfiintarilor de tot felul la care suntem martori din '90 incoace. Muzician complet, cu remarcabile calitati de manager, Adrian Petrescu semneaza conducerea muzicala a primului CD editat de Romanian Brass intitulat Solemn Entry.
O solemna intrare in peisajul muzical autohton isi propune Romanian Brass in sonoritatile masive ale bine-cunoscutei introduceri la Asa grait-a Zarathustra de Strauss, fragment devenit cunoscut publicului larg ca tema muzicala principala a filmului lui Kubrik Odiseea Spatiala 2001, urmata de alte opt opusuri sau fragmente de lucrari venind din diferite zone stilistice, de la Bach la Enescu, trecand prin Mozart, Ceaikovski, Bizet sau J. Parker. Trasatura dominanta a muzicii acestui prim album este data de talentul interpretilor, coeziunea de ansamblu fiind rodul aranjamentelor orchestrale de inalta clasa precum si a experientei date de sutele de concerte sustinute impreuna. Cunoscandu-se foarte bine, atat din punct de vedere muzical, cat si uman (aspect deloc de neglijat intr-o colaborare artistica atat de intima precum aceasta), cei paisprezece membri ai formatiei Romanian Brass si-au asumat o responsabilitate suplimentara activitatii artistice a fiecarui membru in parte. Orchestra are potential, chiar international, de aceea o abordare cat mai apropiata de exigentele zilelor noastre a tuturor aspectelor legate de activitatea artistica se impune.
Sunetul unei formatii de alamuri poate reprezenta un ideal sonor chiar si pentru cei mai rafinati melomani. Gama larga de culori pe care o pot reproduce pachetele de instrumente, precum si fragmentele de solo, merg de la forta si vigoarea in forma cea mai pura, caracteristica acestora, si ajung pana la cele mai delicate si subtile nuante. Rolul de popularizare in randul unor categorii largi de public pe care acest tip de grup instrumental il poate avea in calitatea sa de nou-venit in randul formatiilor muzicale ale Filarmonicii "George Enescu" este cu siguranta unul important, de care merita tinut seama in viitor. Aceasta initiativa si-a creat prin insasi contextul aparitiei si semnificatia numelui ales obligatia continuitatii si a unor standarde, speram, niciodata in scadere.
Cei care vor avea inspiratia de a achizitiona acest CD istoric - si pentru faptul ca este primul album editat de Casa de discuri a Filarmonicii "George Enescu" - nu vor fi cu siguranta dezamagiti, caci eventuala dulce aproximatie balcanica a detaliului, de negasit in interpretarile similare venite de peste ocean sau din spatiul anglo-saxon, este cu multa caldura invaluita intr-o caldura a sunetului despre care nume importante ale lumii dirijorale internationale au declarat ca nu au mai intalnit-o nicaieri in lume.
Asadar, aplauze pentru cei care au puterea de a nu se multumi cu amagitoarea indestulare artistica a postului ocupat in cadrul orchestrei mari. Ii numim pe: Adrian Petrescu conducerea muzicala, Mihai Toth si Cristian Suciu, Stefan Simionescu si Dan Ivan la trompeta, Ioan Gabriel Luca, Ciprian Popa si Sorin Lupascu la corn, Florin Pane, Alexandru Danci si Ciprian Parciu la trombon, Nicolae Ionita la trombon bas, Laurentiu Sima la tuba, Laurentiu Bacanu la timpani, Bogdan Constantin la alte instrumente de percutie si Nicolae Licaret la orga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO