Ziarul de Duminică

Lucrări de Dali şi Chagall, în vânzare la Bucureşti

Lucrări de Dali şi Chagall, în vânzare la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.05.2012, 00:00 77

Artă, giuvaeruri şi vinuri fine

ArtXpert aduce în peisajul artistic şi cultural românesc un concept nou - un spaţiu care îmbină arta, bijuteria de autor şi vinurile rafinate de colecţie. De laSalvador Dali şi Marc Chagall la reprezentaţi internaţionali ai pop-art-ului: Roy Liechtenstein, Anndy Worhol şi Keith Haring, dar şi români : Eugene Al Pann, Mate Şerban, Vasile Grigore, noua galerie oferă iubitorilor de high-art posibilitatea de a-şi achiziţona o gamă largă de lucrări - pictură, fotografie, gravură, litografie sau sculptură. Şi, vorbind de artă, tocmai aici se face legătura cu bijuteria de autor, pe care o putem considera o sculptură în metale şi pietre preţioase. Designeri români precum David Sandu, Andreia Popescu, Alis Lalu, Raluca Buzura, Adrian Baluta şi Alexandra Ungurelu îşi expun şi ei creaţiile în acest concept-store.

Arta reprezintă liantul unei societăţi aflate într-o epoca a consumersimului şi vitezei, în care suntem prea grăbiţi pentru a ne face timp să mai apreciem creaţiile artsitice. În acest context, ArtXpert propune acordarea unei şanse bunului gust şi simţului estetic. Într-o piaţă supra-saturată de standardizare şi obiecte în serie, poate este timpul să ne îndreptăm atenţia şi să căutam fineţe şi originalitate. Iar acest detaliu este asigurat de calitatea vinurilor Cartizze, procurate de producătorii italieni Grano.

Aflat peStr. Puţul lui Zamfir nr. 45, ArtXpert Fine Art Concept Store (foto 1) propune o atmosferă relaxantă şi o interacţiune directă cu lucrările unora dintre cei mai mari artişti români şi străini ai secolelor XX-XXI. Locaţia este deschisă tuturor iubitorilor de artă de marţi până vineri, în intervalul orar 12-19.

Umbră în oglindă

Duminică, 27 mai 2012,are loc, la Haarlem, deschiderea expoziţiei fotografice "Umbra în oglindă" (Shadow in the mirror), realizată de Zoe Cochia. Expoziţia face parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Fotografie GRID 2012, organizată de Fundaţia Amsterdam Photo. Vernisajul are loc la adresa Frankestraat 24 din Haarlem, iar expoziţia poate fi vizitată la galeria De Gang din Haarlem, adresa Grote Houtstraat 43, până la data de 14 iulie 2012. Proiectul "Umbra în oglindă" reuneşte, într-un dialog "înrămat", ipostaze din trecut, surprinse de Spadone, fotograf cunoscut de-al artistei şi "rămăşiţele", aparent lipsite de viaţă, captate de Zoe Cochia (foto 2).

Născută la Bucureşti în 1962, Zoe Cochia s-a stabilit în Olanda după 1989. Se consideră un "spirit rebel liber", căruia îi place să experimenteze cu fotografia, colajul, pictura, filmul şi poezia; este artist, curator, profesor de arte vizuale şi design grafic, freelancer, organizator de evenimente culturale (precum Festivalul "Est Vest Burlesc" la Rotterdam, în 2008 sau pavilionul Româ niei la Festivalul "Eastern Neighbours" din Utrecht).A absolvit WdKA din Rotterdam si a avut numeroase expozitii in Olanda. Alături de lucrările Zoei Cochia, sunt expuse proiectele fotografice realizate de Andras Bozso (Ungaria), cu titlul "Homeless" şi Daniela Dostalkova (Cehia), cu titlul "The city I like".

Melting

Cu sculptura "Melting", Judit Balko (vernisaj: 25 mai 2012, ora 18 Piaţa Presei Libere) inaugurează a doua fază a "Proiect 1990" (foto 3). Lansat în ianuarie 2010 de către Ioana Ciocan, "Proiect 1990" marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană, pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990.

"Proiect 1990" accentuează interesul Ioanei Ciocan pentru arta de propagandă, dar şi dorinţa artistei de a revitaliza un spaţiu din Bucureşti, cu o mare încărcătură istorică, care nu a fost valorificat de către autorităţi din 1990 şi până acum. Artiştii invitaţi de Ioana Ciocan să expună în "Proiect 1990" au reuşit, în peste doi ani, prin lucrări critice şi socio-politice, să creeze o nouă identitate a soclului lui Lenin. Relaţia strânsă dintre totalitarism şi sfera politică a favorizat crearea de artă servilă, care a a sprijinit şi glorificat regimul comunist Ceauşescu.

"Melting aduce în discuţie trecutul recent şi modul în care este perceput de contemporani. De prea multe ori, pentru cei care au trăit în perioda comunistă, brutalitea şi urâţenia trecutului colectiv este anulata şi estompată de amintirea duioasă a unui trecut personal, a unei tinereţi pierdute. Pentru cei care s-au născut după destrămarea regimului comunist, acesta pare de prea multe ori doar un capitol trist, dar încheiat din istoria acestei ţări, fără legătură cu prezentul sau cu viitorul." Judit Balko

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO