Ziarul de Duminică

MEMORIA CARTII POSTALE / Umilintele soldatului român astăzi

MEMORIA CARTII POSTALE / Umilintele soldatului român astăzi
02.07.2009, 13:23 32

 
Tonul şefilor şi generalilor armatei române câştigă in dramatism atunci când inevitabilul se produce şi unii dintre aceştia se intorc acasă in coşciug, sub drapel. Rar, cam cu jumătate de gură sau aproape deloc i-am auzit pe aceştia vorbind sau făcând ceva in legatura cu condiţiile de viaţă şi luptă ale celor cărora le datorează gradele, onorurile şi lefurile.
Incă de la inceputul anilor 90, atunci când spitalele de campanie militare sau trupele de infanterie româneşti plecau in misiuni ONU in Irak-Kuweit, Somalia sau Angola, dotările, consumabilele, uniformele şi facilităţile aduse din ţară erau mult sub nivelul dotarilor celorlalte trupe. Inventiv şi răbdător, românul se descurca la faţa locului, improviza din nimic. Cel puţin la plata in dolari nu erau diferenţe intre peace-keeperii români şi străini, deoarece aceasta era asigurată in acele misiuni de către ONU. Tot din această cauză nimeni nu reclama nimic acasă şi nici nu sufla o vorbă despre şpăgile obligatorii către şefii ierarhici, pentru a nu-şi periclita şansa de a mai pleca şi altă dată.
Lucrurile s-au schimbat atunci când nu numai suportul logistic, ci şi plăţile in valută pe durata misiunilor in teatre de operaţii au fost asigurate in intregime de statul român. Din 1996 incoace, in toate misiunile NATO sau de coaliţie din Bosnia, Kosovo, Afganistan sau in Irak in care au fost trimişi, militarii români au fost printre cei mai prost plătiţi (uneori ne-au depăşit in meschinărie doar bulgarii şi ucrainenii). Acele câteva zeci de dolari (ulterior euro) zilnici păreau o sumă atractivă faţă de subţirimea salariilor de acasă, dar acolo, in teatrele de operaţii, aceşti bani erau un motiv serios de frustrare: la muncă, riscuri, privaţiuni, eforturi egale, aliaţii din NATO primeau cel puţin dublu faţă de români. In plus, militarii din batalioanele trimise incepând din 2002 până prin 2008 cu multă gălăgie politică in războiul antiterorist şi pe sudoarea şi sângele cărora România a fost primită in NATO şi UE, au fost nevoiti să rabde şi „să se descurce", in cea mai pură tradiţie militară autohtona, cu un echipament şi o tehnică de luptă neadecvate, perimate, cu facilităţi primitive de odihnă sau spălare, cu raţionalizarea mijloacelor de comunicare cu cei de acasă, cu lipsa cvasitotală a mijloacelor de informare şi destindere. După toate aceste eforturi, umilinţe şi frustrări, la intoarcerea acasă ii aştepta – imediat după ceremonia de primire – invidia răutăcioasă a celor care, din cauza incompetenţei sau a fricii, „nu plecaseră să se umple de bani in misiune".
Nimic fundamental nu s-a schimbat de o sută de ani incoace in atitudinea şi indiferenţa cinic-arogantă a oligarhiei militare şi politice dâmboviţene faţă de soldat, faţă de omul de rând, cel care suferă, rabdă şi moare. Nici nu avea cum, data fiind pleiada de epigoni ai lui Averescu care au condus universul militar românesc postdecembrist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO