Ziarul de Duminică

Nimic nou in TOP 3

Nimic nou in TOP 3

N. Tonitza (1886-1940), Portretul lui Ion Saulea

04.04.2008, 20:13 66

Topul celor mai bine vandute picturi din Romania ramane neschimbat, chiar daca pentru numele artistilor care semneaza lucrarile exista o anumita agitatie. Tonitza, Pallady si Grigorescu apar in licitatii cu lucrari comune, pentru care primesc preturi comune. Iar cel putin doua lucrari mai importante, uleiuri semnate Tonitza si Grigorescu, nu au fost ofertate de niciun colectionar.
In cazul lui Tonitza este vorba despre un portret de familie, al lui Ion Saulea, un portret de expresie pictat in ulei pe panza in 1908 si care, in timp, a primit autentificari de la Jean Steriadi si Vasile Velisaratu. In plus, pe spatele panzei exista o nota autografa a unui alt unchi al pictorului, Gh Saulea. Cu toate aceste date, lucrarea a intrat in licitatie la pretul de 15.000 lei. Este un portret realizat in stil academic, foarte interesant pentru o galerie dedicata istoriei artistice a lui Tonitza.
De la Nicolae Grigorescu, a ramas nevanduta o lucrare clasica, Luminis, ulei pe lemn ce poarta celebra semnatura in rosu. Pretul de pornire a fost de aceasta data peste 58.000 lei. Pictura este in continuare reprodusa pe site-ul Casei Monavissa, care nu mai organizeaza, pentru moment, licitatii. Alexandru Ghildus, promotorul Monavissa, a ales o alta formula manageriala si organizeaza licitatii sub umbrela propriei galerii Gold Art. Pallady, Grigorescu si Tonitza lipsesc din prima sedinta a noii case.
S-a vandut in 2008, in schimb, o lucrare atribuita lui Nicoale Grigorescu, Vanat, un subiect exersat de pictor de multe ori, ulei pe carton nesemnat, dar cu certificare semnata de Florenta Enache. Alte doua studii in creion si o acvaforte nesemnate Grigorescu, dar cu certificate de autentificare, nu au fost licitate. E drept ca semnatura artistului ramane, iar certificatele se mai pot schimba, adauga, reevalua, iar in ochii scepticilor asta conteaza destul de mult.
Tonitza nu a lipsit nici el din licitatii in 2008. Un portret de fetita, genul care a schimbat anul trecut ierarhiile din topuri, nu a fost adjudecat in luna ianuarie. A fost preferat, in aceeasi licitatie, un peisaj marin, ulei pe carton, nedatat, licitat dela 18.500 lei si adjudecat cu 25.000 de lui. A mai fost cumparat si un desen doar atribuit lui Tonitza, Fatada de casa, tus si acuarela, expertizat de Amelia Pavel. Pretul de pornire a fost de 1.500 lei iar licitatia s-a oprit la 2.800 lei.
Din seria de lucrari a celor trei mari pictori care conduc topul vanzarilor, cea mai importanta achizitie a fost o lucrare a lui Pallady: Nud pe sofa verde, ulei pe carton semnat cu monograma TP. S-a vandut cu 93.441 lei (plus taxe), cu pret de pornire dela 78.750 lei. Un desen acuarelat si un altul in creioane colorate nu au fost adjudecate.
Este interesant ca vanzarile importante ale celor trei artisti care conduc top 3 s-au consumat la cea mai putin celebra dintre casele de licitatii, la Pogany (de unde s-a retras Pavel Susara).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO