Ziarul de Duminică

Noutati la Humanitas fiction

Noutati la Humanitas fiction
20.05.2010, 16:10 22
Editurile noastre publica sute de carti infiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-adreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverseale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propussa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat,atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor.La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja perafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intamplacu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le suntdestinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim maimult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literariai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unuititlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul devolume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pecare il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.
Amos Oz - "Sa nu pronuntinoapte"
Cartea apare in colectia "RaftulDenisei".
In vara lui 1989, in plindesert, in oraselul Tel Keidar, povestea de dragoste dintre Theo,un inginer sexagenar, si Noa, o mai tanara profesoara, sedezintegreaza incet. Moartea unui elev in circumstante ciudate punetoata comunitatea in alerta. Sosirea tatalui, care, in memoriafiului sau, o convinge pe Noa sa se ocupe de construirea uneiclinici pentru ingrijirea adolescentilor drogati, starnestesuspiciune. Cu o profunda intelegere a fiintei si relatiilor umane,Amos Oz scrie o istorie amara si tandra despre ambitii frustrate siiubiri neimplinite, intr-un roman dens, cu oaze de poezie si deironie fina.
"Felul in care Amos Oz descrielocurile este la nivelul lui Faulkner, iar cautarea idealurilor ilapropie de Tolstoi. Personajele sale nefericite si decadente ilevoca pe Saul Bellow, iar radiografia sentimentelor si obsesiapentru problemele dureroase ating intensitatea lui Dostoievski"(Sunday Telegraph).

Amos Oz, cel mai importantprozator si eseist israelian, s-a nascut in 1939 la Ierusalim,parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia. La cincisprezeceani se stabileste in kibbutzul Hulda, unde isi schimba numele dinKlausner in Oz. Dupa absolvirea Facultatii de Filozofie aUniversitatii Ebraice din Ierusalim revine in kibbutz, undepractica agricultura si preda la liceul local pana in 1986, cand semuta cu familia in orasul Arad, in apropierea Marii Moarte. Primulsau volum de povestiri, "Acolo unde urla sacalii", apare in 1965,fiind urmat de romanul "Altundeva, poate" (1966). In 1967 lupta inRazboiul de sase zile, iar in 1973 participa la Razboiul de YomKippur. Dupa succesul international al romanului "Sotul meu,Michael" (1968), continua sa publice carti de fictiune: "Paceaperfecta" (1982), "Cutia neagra" (1987), "Sa cunosti o femeie"(1989), "Fima" (1991), "Sa nu pronunti: noapt"e (1994), "Panteradin subterana" (1995), "Aceeasi mare" (1999), "Poveste despredragoste si intuneric" (2002; Humanitas fiction, 2008, 2009),"Deodata in adancul padurii" (2005; Humanitas, 2010), "Rime despreviata si moarte" (2007; Humanitas fiction, 2009). Amos Oz esteautorul mai multor volume de povestiri (cel mai recent, "Scene dinviata la tara", 2009) si de eseuri literare si politice ("Cum salecuiesti un fanatic", 2002; Humanitas, 2007). Printre numeroaselepremii si distinctii primite de Amos Oz se numara: Premiul Israel(1998), Marele Premiu Ovidius (Romania, 2004), Premiul Catalonia(2004), Premiul Goethe (2005), Premiul Printul de Asturias (2007),Premiul Grinzane Cavour (2007), Premiul Primo Levi (2008) siPremiul Heinrich Heine (2008). Presedintele Jacques Chirac i-ainmanat, in 1997, Legiunea de Onoare. Opera lui Amos Oz estepublicata in 40 de limbi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO