Ziarul de Duminică

O poveste memorabilă despre amnezie/ de Stelian Ţurlea

O poveste memorabilă despre amnezie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.12.2011, 00:05 71

E imposibil să nu te incite la lectură anunţul că ar fi cel mai vândut debut britanic, după seria "Harry Potter" a lui J.K.Rowling. Sau că, deşi e o carte apărută anul acesta, a fost vândută în peste 40 de ţări şi a devenit bestseller în SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi Bulgaria. Şi că drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de casa de producţie a celebrului regizor Ridley Scott.

Este vorba de Înainte să adorm de S.J. Watson*. Autorul are aproape 38 de ani, a fost medic ORL-ist, a lucrat cu copii hipoacuzici. A urmat un curs destinat celor care doresc să înveţe să scrie romane. Aceasta este prima lui carte, un minunat thriller psihologic.

Subiectul este de o simplitate dezarmantă. O femeie trecută de prima tinereţe se trezeşte în fiecare dimineaţă fără să ştie unde se află, cine e bărbatul care doarme lângă ea, ce i s-a întâmplat ieri, acum o săptămână, o lună sau un an, nici cine este ea însăşi. Bărbatul îi spune de fiecare dată, răbdător, dar a doua zi toate sunt luate de la capăt. Memoria femeii nu durează mai mult de 24 de ore. Femeia a avut cu aproape două decenii înainte un accident, în urma căruia a stat multă vreme în comă, apoi şi-a revenit fără să mai ţină minte nici cel mai însemnat fapt petrecut în viaţa ei. Un medic încearcă şi ultima soluţie de înzdrăvenire, o pune să-şi noteze într-un jurnal ce face în fiecare zi, o sună în ziua următoare să-i spună unde e ascuns jurnalul şi o îndeamnă să continue să scrie. Încet, cu sincope, metoda dă roade. Treptat, femeia află amănunte înfiorătoare despre trecutul ei: că a avut un fiu, despre care soţul ţi spune că ar fi murit; că au locuit într-o casă mare cu maldăre de fotografii în jurul lor, casă despre care soţul spune că a dispărut într-un incendiu; că a avut o foarte apropiată prietenă cu care împărtăşea totul, despre care soţul ei spune că ar fi plecat definitiv în Noua Zeelandă; şi că, de fapt, cel care se dă soţul ei nu este soţul ei, ci un îndrăgostit psihopat şi extrem de periculos.

Romanul creşte în tensiune, care devine în ultima treime aproape insuportabilă. Structura e ameţitoare. Cititorul asistă la descoperirile eroinei cu o participare pe care cu greu şi-o poate înfrâna. În primele capitole te întrebi cărui personaj să-i dai crezare, de ce e comportamentul soţului dubios, dacă în acţiunile medicului e numai interes profesional, unde au dispărut rudele şi prietenii eroinei, dacă ce îşi aminteşte din când în când eroina aşa s-a petrecut sau e doar imaginaţia ei de scriitoare, din moment ce, înaintea accidentului, publicase un roman ce obţinuse un relativ succes. Calitatea scrierii este excepţională. Watson a reuşit să imprime o asemenea tensiune, încât treci peste faptul că jurnalul eroinei e prea detaliat, cu conversaţii prea amănunţite pentru a fi credibile pe de-a-ntregul. Dar caracterele au o tuşă atât de bine definită, încât devin memorabile.

O carte care nu trebuie ratată.

*) S.J. Watson - Înainte să adorm. Editura Trei, colecţia Fiction connection. Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO