Ziarul de Duminică

Pe urmele lui Gillian Flynn/ Stelian Ţurlea

Pe urmele lui Gillian Flynn/ Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.08.2015, 23:53 45

Dacă v-a plăcut „Fata dispărută” de Gillian Flynn, thriller de enorm succes, ecranizat în cele din urmă, sigur vă veţi ataşa şi de acest roman „Avertisment”*), debutul halucinant, tulburător şi strălucitor al unei scriitoare care, mai înainte, a realizat documentare de artă pentru BBC şi a semnat scenarii de film şi televiziune. În 2013 a absolvit cursul Writing a Novel de la Faber Academy. Cartea a apărut în original în prima parte a acestui an.

Catherine Ravenscroft găseşte o carte misterioasă pe noptieră şi viaţa ei se transformă într-un coşmar. „Un necunoscut a pus cartea pe noptieră. Cu grijă. Nu a deranjat niciun obiect de la locul lui. Pe partea ei de pat. Ştiuse pe ce parte a patului doarme. A aranjat totul aşa încât să pară că ea însăşi pusese cartea acolo. Gândurile i se îngrămădesc unele peste altele şi se strivesc între ele până când devin chinuitoare şi dureroase. Vinul şi neliniştea sunt o combinaţie periculoasă. Ar trebui să înveţe deja că nu e bine să amestece otrăvurile. Îşi ia în mâini capul care o doare. În ultimele zile o doare constant. Închide ochii şi vede soarele alb şi arzător de pe copertă. Cum naiba a ajuns cartea asta în casă ei?” Numită Străinul desăvârşit, cartea recreează veridic şi în cel mai mic detaliu cumplita zi în care Catherine a devenit prizoniera unui secret teribil, un secret pe care o singură persoană îl mai cunoştea – iar acea persoană a murit, salvându-i fiul de la înec. Au trecut de la acel eveniment aproape două decenii. Cartea se răspândeşte printre cunoscuţii Catherinei, care încep să-şi pună întrebări, se află că a fost scrisă de o femeie care între timp a murit, dar soţul ei o terorizează treptat pe eroină, a cărei viaţa devine un coşmar. Reiese din carte că femeia ar fi avut o aventură într-o staţiune din Spania cu tânărul care s-a înecat, dar n-a spus nimănui de aventura ei, fireşte nici soţului, care acum o părăşeşte. Femeia luptă din răsputeri să aducă adevărul la lumină, unul cutremurător – n-a spus nimic vreme de aproape două decenii pentru că în acea mică staţiune de pe plajele Spaniei fusese violată repetat în nopatea dinaintea înecului tânărului. Iar mama acestuia, care nu putuse accepta dispariţia fiului, a căutat cu disperare un vinovat şi a imaginat o cumplită poveste complet departe de adevăr, pornind de la o sumă de fotografii găsite în aparatul fiului mort. Developase negativele, doar până la un punct, pentru că, dacă ar fi developat întreaga peliculă, ar fi aflat şi ea adevărul.

Un debut absolut remarcabil, plin de tensiune, cutremurător, cu o dozare excelentă a suspansului psihologic, care aminteşte prin atmosferă de Înainte să adorm şi de Fata dispărută.

*) Renée Knight – Avertisment, Editura Trei, Fiction Connection. Traducere din engleză de Ioana Socolescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO