Ziarul de Duminică

Personaje in alb

Personaje in alb

Ion Musceleanu (1903-1997), Nud sezand, semnat dreapta jos cu rosu, ulei pe panza lipita pe carton, datat 1973

11.04.2008, 16:49 251

Tablourile lui Ion Musceleanu se vand la licitatii tot mai des la pachet: in fiecare luna cate doua lucrari din care cel putin una este un personaj feminin. Fata cu mandolina si un Peisaj de iarna in luna februarie. Curte la tara si Fata in alb pe canapea in octombrie 2007, Balerina si un Vas cu flori in septembrie, o Natura moarta si un Nud in vara anului trecut. Personajele feminine, delicate, senzuale, fermecatoare sunt caracteristice pentru Ion Musceleanu, Nea Ionica pentru apropiati.
Istoricul de arta Petre Oprea ne scrie deschis ca nu era "deloc" un afemeiat, "cum incercau unii la vremea aceea sa-l denigreze, ci un zelos degustator al unei ambiante 'dolce vita', din care era de neconceput lipsa farmecului feminin". Dar in aceelasi text memorialistic ne sunt relatate intalniri amoroase ale lui Nea Ionica si pasiunea curtenitoare pentru modele.
In catalogul vanzarilor de anul trecut de la Casa Alis exista doua pagini dedicate nudurilor, uleiuri mesterite de Nicolae Enea, Vermont, Arnold, Isachie Popescu, Traian Bradean, Catul Bogdan, Ipolit Strambu, Anatol Vulpe, Dem Iordache. In centrul paginilor este si o pictura a lui Musceleanu, care reprezinta insa o tanara imbracata, Fata in alb pe canapea. A fost o lucrare datata 1989, care aproape si-a dublat pretul, dela 5.000 la 9.000 de lei.
Tabloul lui Nea Ionica se remarca usor. Tusa si coloritul sunt inconfundabile. Om de atelier si protejat al lui H.H. Catargi (pentru care gatea o reteta de campanie, de popota - ciorba de fasole cu carnati rumeniti direct pe flacara), Musceleanu a fost de tanar un pictor de biserici fascinat de impresionisti. Modelele sale au fost Cezanne, Bonnard, Matisse, Renoir. La finele anilor '50, a renuntat la pictura murala si s-a dedicat sevaletului si atelierului. A avut o prima expozitie in '57, care a insemnat un inceput promitator. Avea peste 50 de ani, si considera ca merita sa isi impuna stilul. Chiar cu riscuri, unul dintre ele fiind acela de a se prezenta la expozitiile nationale cu nuduri, in timp ce autoritatile preferau compozitii cu teme proletare. Nu prea l-au afectat nici comenzile culturnicilor care cumparau cu 20.000 - 60.000 lei cate un tablou cu mai multi tovarasi la lucru, in timp ce pentru o natura statica varful era de 5.000 lei. Nea Ionica a pictat subiecte clasice, care i-au placut, fara a fi un mare razvratit. A cochetat cu barfa cu miez despre breasla dar, la suparare, nu apostrofa decat cu trei cuvinte, "bestie", "idiot" sau "magar", fiecare bine atasat cate unui caracter. A prins plimbarile prin Herastraul botezat Stalin, a vandut tablouri liderilor de partid de toate culorile... pana la mijlocul anilor '90.
Cel mai des sunt rememorate aventurile craiului Nea Ionica. Poate de aceea colectionarii nu refuza mai niciodata o panza cu o cocheta juna, citind, stand pe canapea sau pozand nud. Anul trecut, numai la Alis s-au adjudecat 12 picturi, cu preturi care pornesc de la 716 si ajung la 2.769 euro. Intr-o alta aritmetica, Musceleanu a vandut anul trecut 12 din cele 14 lucrari scoase la licitatie, cu un total de peste 23.000 de euro. In 2008, in februarie, i-au fost adjudecate Fata cu mandolina si Peisaj de iarna care se apropie de pragul de 2000 de euro.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO