Ziarul de Duminică

Prizonierii germanilor

01.02.2008, 19:59 76

In timpul primului razboi mondial, germanii au arestat o serie de civili romani, acuzandu-i de contrabanda, posesie de armament si sabotaj. Procesele au fost de scurta durata, urmand internarea "vinovatilor" in lagare de prizonieri din Germania. Rudele celor arestati au adresat o serie de plangeri Ministerului Afacerilor Externe, solicitand eliberarea acestora. Asa s-au pastrat o serie de documente care mentioneaza contextul in care au fost trimisi in lagare cetatenii romani. Cristea D. Negoita din Stefanesti (jud. Ialomita) a fost demobilizat in iulie 1918, iar dupa o luna a fost arestat de germani si judecat pentru "contrabanda cu cereale". Condamnat la sase ani de inchisoare, acesta a fost inchis initial la Craiova, iar la 24 octombrie 1918 a fost trimis in lagarul din Wolthausen (landul Niedersachsen, Germania).
Un alt caz a fost acela al lui Dumitru Mihalcea din Mizil (jud. Buzau), arestat de germani in 1917 si condamnat la cinci ani de inchisoare pentru ca avea un revolver. Condamnatul a fost internat in lagarul din Lambinowice (Lamsdorf, Polonia). Ultima scrisoare pe care a trimis-o familiei dateaza din iulie 1918: "Scumpa mea maicuta si surioara si ai mei nasi. Aflati de al vostru copil, pe care l-ati pierdut, ca sunt sanatos si o duc bine, dar faceti cum a-ti putea si trimiteti-mi o cutie cu paine si duceti-o la comandatura si puneti adresa mea pe ea". Prizonierul nu a solicitat paine intamplator. Germanii le ofereau captivilor numai sfecla neagra, ceea ce a determinat moartea a 2.602 prizonieri romani la Lambinowice.
De regula, arestarile se faceau in baza unor informati primite de la diversi "binevoitori". Asa a fost inchis Enache Dragomir, de 16 ani, din comuna Dobreni (jud. Ilfov). Adolescentul a gasit in vara anului 1917 un obuz neexplodat pe care l-a pus pe calea ferata la Comana, in momentul in care un tren cu militari bulgari se deplasa de la Bucuresti la Giurgiu. Acesta a fost insa vazut de Marin Dumitru Gradisteanu care i-a informat pe militarii germani. Tanarul a fost arestat si condamnat la cinci ani de inchisoare, fiind internat in lagarul din Wohlau (land Sachsen). Mama tanarului i-a scris ministrului afacerilor straine, solicitand eliberarea baiatului, "singurul meu sprijin", in conditiile in care sotul ii murise in lupta de la Turtucaia (1-6 septembrie 1916). Evident, Ministerul Afacerilor Externe a directionat cererea catre Ministerul de Razboi, iar raspunsul nu a fost unul satisfacator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO