Ziarul de Duminică

Programul Cantemir

09.06.2006, 00:00 13

De doua saptamani, a demarat procesul de depunere a dosarelor pentru finantarea proiectelor culturale din cadrul Programului Cantemir. Data-limita este 30 iunie. Programul Cantemir este o platforma-pilot de finantare a unor proiecte culturale romanesti in strainatate, lansat de Institutul Cultural Roman si avand un buget foarte generos: peste 920.000 lei, adica 9,2 miliarde de lei vechi.

Programul este anual si se adreseaza persoanelor fizice, ONG-urilor si institutiilor publice de cultura care doresc sa organizeze evenimente culturale in afara tarii. Domeniile sunt largi: arte vizuale, artele spectacolului (muzica, dans, teatru, film), literatura, patrimoniu cultural. Programul este gandit pe trei sectiuni - prima vizeaza actiuni culturale prin intermediul institutelor culturale romanesti din strainatate; cea de-a doua se refera la proiecte de cooperare culturala europeana; iar ultima la proiecte culturale adresate comunitatilor de romani din afara tarii. Toate proiectele care vor primi finantare vor trebui sa se desfasoare intre 1 septembrie si 19 noiembrie 2006 (De ce nu sfarsitul anului? Cumva din ratiuni birocratice de decontare de cheltuieilor?).

Initiativa este laudabila. Scopul programului este sa sporeasca vizibilitatea culturii romane in strainatate, sa faciliteze accesul publicului european la informatia culturala din Romania si sa contribuie la mentienrea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor.

Am indoieli asupra atingerii obiectivelor, inainte de toate pentru ca nici institutiile culturale romanesti, nici ONG-urile, cu atat mai putin persoanele fizice n-au invatat sa faca proiecte care sa treaca dincolo de stadiul de susanele. Probabil ca multe dintre proiectele propuse (si acceptate) sunt clasicele turnee cu dansuri si muzica populara, carora mai nou li se adauga manelele, organizate sa-i bucure cu deosebire pe fratii de peste Ocean. Pe de alta parte, organizatorii de pana acum ai unor asemenea proiecte, ca si impresarii au avut mai mult in vedere sa-si umfle teschereaua si mai putin sa promoveze cultura.

Fireste, pot aparea surprize si situatia se poate schimba. Reusita Programului Cantemir va aparea daca oferta culturala nu va fi invariabil aceeasi; daca nu se va merge pe ideea ca ceea ce e bun pe plan intern este obligatoriu valabil si pe plan extern; daca va conta proiectul in sine si mai putin popularitatea initiatorului; daca institutele culturale romanesti (mai nou reevaluate la fiecare sase luni) se vor trezi din amorteala ancestrala si se vor implica in proiecte. Altfel, stadiul de bune intentii nu va fi depasit, iar reusitele, cate vor fi, se vor datora, ca si pana acum, tot contactelor personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO