Ziarul de Duminică

Prostituţia şi drogurile sunt crime nevinovate? – o carte recomandată de Ziarul de duminică

Prostituţia şi drogurile sunt crime nevinovate? – o carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.02.2012, 11:24 121

Jeffrey A. Miron, Liberalismul de la A la Z, Editura Universităţii Româno-Americane

Jeffrey Miron este în prezent Senior Lecturer şi Director of Undergraduate Studies al Departmentului de Economie al Harvard University şi Senior Fellow la Cato Institute. Opiniile profesorului Miron au fost mediatizate de CNN, CNBC, Bloomberg, canalul de televiziune Fox şi de zeci de alte posturi de televiziune, radio şi publicaţii din toată lumea. Cartea sa "Libertarianism from A to Z" a fost tradusă în limba română cu titlul "Liberalismul de la A la Z". Libertarianismul este curentul de gândire care contestă cel mai acid implicarea statului în economie. Adică este filozofia politică potrivit căreia interacţiunea liberă între indivizi, cu respectarea drepturilor de proprietatea privată, este singura cale pentru a creşte prosperitatea societăţii.

În prima sa vizită la Bucureşti, prilej cu care şi-a lansat şi traducerea, Jeffrey Miron a susţinut o conferinţă. Temele abordate, foarte controversate prin natura lor, au stârnit reacţii pozitive, profesorul Miron reuşind cel puţin să incite la liberalism, dacă nu chiar să convingă de validitatea argumentelor liberale. Cartea pledează pentru curentul economico-politic libertarian (sau bine-cunoscutul liberalism clasic) în care statul joacă un rol minimal, iar piaţa liberă prevalează. Astfel, conform preceptelor liberalismului clasic, statul ar trebui să-şi restrângă activitatea doar la rolul de arbitru/apărător al libertăţii, vieţii şi proprietăţii private, toate celelalte servicii (de la protecţie socială şi educaţie, până la transporturi, telecomunicaţii şi sănătate) revenind în slujba întreprinzătorilor privaţi. Alte recomandări contrare obiceiurilor academice, dar în deplină concordanţă cu liberalismul clasic pentru care pledează Jeffrey Miron, au vizat legalizarea sau ridicarea restricţiilor pentru aşa-numitele "crime-nevinovate", precum prostituţia, drogurile sau unele jocuri de noroc.

"Cartea lui Jeffrey Miron are marele merit de a ne dovedi că, pe fondul unei rigori doctrinare neabătute, liberalismul lasă totuşi loc şi unei anume flexibilităţi." - comentează prof. dr. Costea Munteanu pe coperta a patra a volumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO